Kandidát na českého prezidenta Petr Pavel. FOTO: Reuters
StoryEditor

Bude to opotrebovávacia vojna, ktorá bude stáť peniaze, tvrdí o Ukrajine zvolený český prezident

24.02.2023, 23:24
Autor:
TASRTASR

Ak by na ruskej strane nedošlo k nejakému zlomu, bude úplné vytlačenie (ruskej armády) zo všetkých okupovaných území s veľkou pravdepodobnosťou dlhšie než horizont tohto roka, myslí si Petr Pavel.

Rusko sa môže pokúsiť vytvoriť na Ukrajine zamrznutý konflikt. V tom prípade to bude opotrebovávacia vojna, ktorá bude stáť obrovské zdroje a čas. Ten je v tomto zmysle na strane Ruska, povedal zvolený prezident Česka Petr Pavel na piatkovej diskusii k výročiu vojny, informuje spravodajkyňa TASR.

"Ak by na ruskej strane nedošlo k nejakému zlomu, bude úplné vytlačenie (ruskej armády) zo všetkých okupovaných území s veľkou pravdepodobnosťou dlhšie než horizont tohto roka," myslí si Pavel.

image

Rok krvavej vojny: Ruský prezident Putin prišiel o kľúčovú výhodu

Rusko sa podľa neho môže snažiť stabilizovať front tam, kde je, zabraňovať ofenzívnym akciám a bude posilňovať obranu. Podľa Pavla je v tomto type konfliktu čas na strane Ruska, pretože to bude vytvárať tlak na západné krajiny. "Ak sa ten konflikt nebude nikam hýbať, nálady jednotlivých krajín, ktoré dnes podporujú Ukrajinu, sa začnú obracať skôr v neprospech Ukrajiny," načrtol možný vývoj bývalý vysoký predstaviteľ českej armády a NATO.

Zároveň však nepredpokladá, že by na ruskej strane došlo k výraznej zmene schopnosti a vôle bojovať. "Ale tá realita bude pravdepodobne niekde medzi," dodal.

Zopakoval svoje slová z bezpečnostnej konferencie v Mníchove, že by spoločnosť mala byť pripravená na rôzne varianty, o ktorých by však mala rozhodovať Ukrajina. Ona si má stanoviť, že nastal vhodný okamžik na rokovanie alebo zvažovanie iných variantov než je úplné oslobodenie okupovaných území.

image

Zvolený český prezident Petr Pavel drobenie jednoty Západu nevidí, skôr naopak

To, čo Rusko touto vojnou začalo, je podľa Pavla predznamenaním budúcej etapy súperenia o takzvaný svetový poriadok. Dodal, že si už dokáže predstaviť situáciu, v ktorej by Putin mohol za určitých podmienok použiť vojenskú silu proti niektorej z krajín NATO, aj keď pravdepodobnosť tohto kroku je v súčasnosti menšia.

Ukrajinský chargé d‘affaires v Českej republike Vitalij Usatyj na diskusii pripomenul, že nejde o vojnu Ukrajiny, ale celého demokratického sveta. "Bojujeme za všetky európske hodnoty. Nemôžeme prehrať. Pretože ak prehráme, prehrá celý svet a vrátime sa do stredoveku, kde každý, kto má silu, má pravdu," povedal Usatyj. "Som absolútne presvedčený, že celý demokratický svet, celá Európa a Ukrajina zvíťazia," dodal diplomat.

01 - Modified: 2023-02-24 09:00:47 - Feat.: 1 - Title: Rok krvavej vojny: Ruský prezident Putin prišiel o kľúčovú výhodu 02 - Modified: 2023-02-23 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Deň, ktorý dal Európanom cennú lekciu o ich slobode 03 - Modified: 2023-05-18 05:02:55 - Feat.: 0 - Title: Český plukovník pre HN: Putin sa domnieval, že Ukrajinci ho budú vítať s vďakou. V tom sa veľmi zmýlil
01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 03 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 08:32