Prezident USA Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Na poskytnutie bojových lietadiel F-16 Ukrajine nie je teraz dôvod, povedal Biden

25.02.2023, 08:10
25.02.2023, 08:43
Autor:
ČTKČTK

Nie, (ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj) teraz lietadlá F-16 nepotrebuje, uviedol Biden na otázku, či Kyjev bojové lietadlá, o ktoré v poslednom čase žiada, potrebuje.

Na dodávku bojových lietadiel F-16 Ukrajine teraz nie je podľa americkej armády dôvod. V rozhovore so stanicou ABC News to povedal americký prezident Joe Biden, ktorý zaslanie týchto strojov Kyjevu znovu odmietol. Podľa neho Washington v súčasnosti poskytuje Ukrajine zbrane, ktoré jej armáda potrebuje na dosiahnutie územných ziskov na jar a v lete. Biden sa tiež kriticky vyjadril voči mierovému plánu, ktorý v piatok predstavila Čína.

"Nie, teraz lietadlá F-16 nepotrebuje," odpovedal Biden na otázku, či Kyjevu dodá stíhačky, o ktoré v poslednom čase prezident Volodymyr Zelenskyj žiada. Americkí vojaci podľa Bidena poukazujú na to, že neexistuje dôvod, prečo Kyjevu tento typ zbraní dodať. Až v budúcnosti sa ukáže, aké budú ďalšie potreby ukrajinskej armády, dodal Biden.

Spojené štáty teraz poskytujú Ukrajine zbrane, ktoré potrebuje pre ofenzívu v jarných a letných mesiacoch. "Pozrite sa, posielame mu (Zelenskému) to, čo naša skúsená armáda považuje za potrebné teraz. Potrebuje tanky, delostrelectvo, protivzdušnú ochranu, a to vrátane ďalšieho (systému) HIMARS," povedal Biden.

image

Biden zavrhol návrh Číny na riešenie vojny na Ukrajine. Je prospešný len pre Rusko, tvrdí

Zelenskyj žiadal USA a ďalších európskych spojencov o stíhačky už v minulom roku, no v posledných mesiacoch svoje žiadosti vystupňoval. Ukrajina sa teraz pripravuje na očakávané zosilnenie ruskej ofenzívy. Podľa západných predstaviteľov so sebou však dodávky bojových lietadiel nesú logistické problémy pri výcviku aj potenciálnu hrozbu eskalácie konfliktu s Ruskom.

Biden už skôr túto žiadosť odmietol, keď v januári novinárom povedal, že by na Ukrajinu lietadlá F-16 neposlal. Zelenskyj a ďalší americkí predstavitelia, vrátane ministra zahraničia Antonyho Blinkena, ale súčasne uviedli, že je to stále otvorená diskusia.

Americký prezident sa tiež vyjadril k čínskemu plánu na ukončenie vojny medzi Ukrajinou a Ruskom. "Nevidel som v pláne nič, čo by nasvedčovalo tomu, že obsahuje niečo, čo by bolo prospešné pre niekoho iného ako Rusko," povedal Biden. Americký prezident súčasne Peking varoval pred dodávkami vojenskej techniky Rusku s tým, že by mu hrozili zo strany Washingtonu tvrdé sankcie. "Nepredpokladám väčšiu iniciatívu Číny v dodávkach zbraní Rusku, a zatiaľ sme ju ani nevideli," uviedol Biden.

Šéf americkej diplomacie Blinken pritom minulý týždeň vyjadril obavu, že Čína zvažuje, že Rusku poskytne vojenské vybavenie na boje na Ukrajine, vrátane zbraní a munície.

Dvanásťbodový dokument vypracovaný čínskou diplomaciou Kyjev odmietol, ak nebude zahŕňať stiahnutie ruských vojsk na hranice z roku 1991, ale zároveň uviedol, že je otvorený rokovaniam o niektorých častiach plánu. Moskva ho naopak podporila, Ukrajina by sa podľa nej mala zmieriť s "novou územnou realitou".

V piatok Biely dom oznámil, že Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote dvoch miliárd dolárov. Stalo sa tak na prvé výročie začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

01 - Modified: 2023-02-25 07:03:20 - Feat.: 1 - Title: Biden zavrhol návrh Číny na riešenie vojny na Ukrajine. Je prospešný len pre Rusko, tvrdí 02 - Modified: 2023-02-24 22:06:18 - Feat.: 1 - Title: Biden je pripravený znovu kandidovať, tvrdí prvá dáma. Oficiálne oznámenie môže prísť už v apríli 03 - Modified: 2023-02-24 21:24:51 - Feat.: 1 - Title: Poľsko a USA rokujú o výrobe streliva pre Ukrajinu. Spojenci nestíhajú Kyjev dostatočne rýchlo zásobovať
01 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken 02 - Modified: 2024-04-17 20:40:28 - Feat.: - Title: Biden podporil balík pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstavený republikánmi. Vyzval na urýchlené prijatie 03 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 04 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 05 - Modified: 2024-04-15 20:07:28 - Feat.: - Title: Americký prezident Biden prijal v Oválnej pracovni českého premiéra Fialu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:00