Vladimir Putin. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Musíme brať do úvahy jadrový potenciál NATO, Západ nás chce zničiť, tvrdí Putin

26.02.2023, 09:42
26.02.2023, 11:30

Západné krajiny majú podľa ruského prezidenta "jediný cieľ" - rozbiť bývalý Sovietsky zväz a jeho hlavnú času, Ruskú federáciu. Prečo by takýto cieľ však mal byť v ich záujme, nevysvetlil.

Rusko nemá inú možnosť, ako vziať do úvahy jadrový potenciál NATO, pretože táto vojenská aliancia vedená USA sa usiluje o porážku Ruska. Uviedol to v rozhovore so štátnou televíznou stanicou Rossija-1 ruský prezident Vladimir Putin.

V deň rozhovoru po ročnom výročí ruskej invázie na Ukrajinu tiež uviedol, že Západ chce Rusko zlikvidovať a rozdeliť.

Pomoc napadnutému ako účasť v konflikte

Putin označil konfrontáciu so Západom kvôli vojne na Ukrajine za existenčnú bitku o prežitie Ruska a ruského ľudu. Putin čoraz častejšie prezentuje vojnu ako rozhodujúci moment ruských dejín a tvrdí, že je ohrozená samostatná budúcnosť Ruska a jeho ľudu, upozornila agentúra Reuters.

NATO a Západ takéto obvinenia odmietajú s tým, že ich cieľom je pomôcť Ukrajine brániť sa nevyprovokovanému útoku.

Dodávky zbraní NATO na Ukrajinu možno podľa Putina považovať za nepriamu účasť na konflikte, pretože aliancia za tieto zbrane nedostáva peniaze.

image

Visingrov scenár pre Ukrajincov: Ustáť ruský tlak, prejsť do protiútoku a vziať si späť Krym

"Posielajú desiatky miliárd dolárov vo forme zbraní na Ukrajinu. To je skutočná účasť," povedal Putin v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu Rossija 1. "To znamená, že sa zúčastňujú, hoci nepriamo, na zločinoch uskutočňovaných kyjevským režimom," dodal.

"Pri súčasných podmienkach, keď všetky popredné krajiny NATO vyhlásili, že ich hlavným cieľom je spôsobiť nám strategickú porážku, aby náš ľud trpel, ako hovoria, ako môžeme v týchto podmienkach ignorovať ich jadrový potenciál?" povedal.

Hľadanie nepriateľov na Západe

Putin tiež obvinil Západ, že jeho jediným cieľom je zlikvidovať bývalý Sovietsky zväz a Ruskú federáciu. Západ chce Rusko podľa neho rozdeliť na malé časti, aby ho mohol dostať pod svoju kontrolu a ovládnuť tak najväčšieho svetového výrobcu surovín.

To by podľa neho mohlo viesť k zničeniu mnohých národov Ruska, vrátane etnickej ruskej väčšiny. Prečo by takýto cieľ však mal byť v ich záujme, nevysvetlil, keďže politická nestabilita a potenciálny boj o moc v mnohonárodnom Rusku, jadrovej veľmoci, by mohol byť potenciálne veľmi nebezpečný.

Nákladný vojenský konflikt, ktorý spustilo Rusko svojím vpádom na Ukrajinu, bolestivo zasiahol celý svet aj ekonomiky jednotlivých krajín Západu. Podľa čerstvo zverejnenej štúdie nemeckého hospodárskeho inštitútu IW stála vojna na Ukrajine svetové hospodárstvo vyše 1,6 bilióna dolárov, pričom viedla k výraznému rastu cien energií a potravín.

image

Vojna na Ukrajine v minulom roku stála svetovú ekonomiku viac ako 1,6 bilióna dolárov

Príprava obyvateľov Ruska?

Putinovo vyjadrovanie o ohrozovaní existencie národa však naznačuje, že by mohol pripravovať Rusov na oveľa hlbší konflikt a tiež mu dáva väčšie možnosti vo voľbe zbraní, ktorá by mohol v budúcnosti použiť, uviedol Reuters.

Oficiálna ruská jadrová doktrína umožňuje použitie jadrových zbraní, ak proti krajine budú použité tieto zbrane alebo iné zbrane hromadného ničenia alebo ak bude použitie konvenčných zbraní ohrozovať "samotnú existenciu štátu", pripomenula agentúra Reuters.

Putin už dal najavo, že je pripravený zlikvidovať celý systém kontroly jadrových zbraní, vrátane moratória na jadrové skúšky, ak Západ neustúpi v otázke Ukrajiny. Rusko zdedilo jadrové zbrane po Sovietskom zväze a má najväčšiu zásobu jadrových hlavíc na svete.

image

Putin prerušil jadrovú dohodu s USA, z rozpútania vojny obvinil Západ

Podľa Federácie amerických vedcov má Rusko viac hlavíc ako USA, Francúzsko a Británia dokopy.

Európska únia v sobotu oficiálne schválila ďalší, už desiaty balík sankcií proti Rusku kvôli jeho vpádu na Ukrajinu.

01 - Modified: 2023-02-26 10:30:03 - Feat.: 1 - Title: Musíme brať do úvahy jadrový potenciál NATO, Západ nás chce zničiť, tvrdí Putin 02 - Modified: 2023-02-26 07:39:53 - Feat.: 1 - Title: Visingrov scenár pre Ukrajincov: Ustáť ruský tlak, prejsť do protiútoku a vziať si späť Krym 03 - Modified: 2023-02-25 22:17:28 - Feat.: 1 - Title: Tisíce ľudí v Prahe vyjadrili podporu Ukrajine, vystúpil zvolený prezident Pavel aj americký veľvyslanec 04 - Modified: 2023-02-25 15:00:23 - Feat.: 1 - Title: V Berlíne sa uskutočnilo zhromaždenie vyzývajúce na mierové rokovania s Ruskom, prišlo 10-tisíc ľudí
01 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:07