Republikánsky guvernér Floridy Ron DeSantis. FOTO: Reuters
StoryEditor

Floridský guvernér Ron DeSantis stále neoznámil svoju prezidentskú kandidatúru. Na čo čaká, pýta sa BBC

02.03.2023, 09:33
Autor:
ČTKČTK
  • Ron DeSantis v poslednej dobe niekoľkokrát verejne vystúpil mimo svojho domovského štátu a ďalšie akcie v Alabame, Kalifornii a Texase má naplánované.
  • Budúci týždeň čaká DeSantisa dôležitý prejav, v ktorom sa pravdepodobne bude snažiť predviesť svoju predstavu o konzervatívnom vládnutí a osloviť republikánov aj mimo Floridy.
  • Donald Trump aj Ron Desantis navzájom poznajú svoje slabiny. 

Floridský guvernér Ron De Santis zatiaľ nekandiduje v republikánskych primárkach pre americké prezidentské voľby v roku 2024. "Alebo už tak trochu kandiduje?" pýta sa Anthony Zurcher v analýze pre web stanice BBC. DeSantis, konzervatívny rebel, ktorému je republikánska verejná mienka naklonená najviac hneď po Donaldovi Trumpovi, zatiaľ kandidatúru neoznámil, robí však všetky kroky typické pre politika na začiatku prezidentskej volebnej kampane.

DeSantis v nedávnej dobe niekoľkokrát verejne vystúpil mimo svojho domovského štátu a ďalšie akcie v Alabame, Kalifornii a Texase má naplánované. Jeho politický tím najíma ľudí so skúsenosťami s tvorbou kampane na národnej úrovni a v utorok vyšla kniha jeho spomienok s ambicióznym názvom "The Courage to Be Free (Odvaha byť slobodným)", pre ktorej propagáciu má na programe hneď niekoľko mediálnych vystúpení.

Čerstvo znovuzvolený

Tak na čo čaká? Podľa floridskej konzervatívnej novinárky Myry Adamsovej sa odpoveď sama ponúka: DeSantis je na oznámenie kandidatúry úplne pripravený - buď zvíťazí a nomináciu získa, alebo prehrá a bude v dobrej pozícii pre ďalší pokus o štyri roky. Ale keďže bol práve druhýkrát inaugurovaný na post floridského guvernéra, musí počkať, kým sa skončí rokovacie obdobie floridského parlamentu, čo nebude skôr ako v máji.

"Oznámiť to teraz by nebol dobrý nápad. Práve bol znovuzvolený a mať šesť mesiacov na vydýchnutie dáva zmysel. V medzičase môže tlačiť na floridských zákonodarcov, aby prezentovali jeho vodcovské schopnosti pred celonárodným publikom," súdi Adamsová.

image

Trumpov mesiac hrôzy. Po volebnom fiasku a excesoch sa stráca pred očami

V pondelok guvernér podpísal zákon, ktorý obmedzuje možnosť spoločnosti Disney, ktorá prevádzkuje zábavný park v centrálnej časti Floridy, riadiť miestnu samosprávu a infraštruktúru v okolí svojho majetku. DeSantis s kalifornským zábavným gigantom vedie dlhodobé spory okrem iného kvôli svojej konzervatívnej politike v oblasti vzdelávania. Minulý rok guvernér podpísal zákon prezývaný "nehovor gay", ktorý obmedzuje spôsoby, ktorými môžu učitelia na verejných školách diskutovať o otázkach LGBT komunity. Jeho stret s Disney sa objavil v titulkoch národných médií.

Video: Ron DeSantis obmedzil práva na samosprávu spoločnosti Disney:

Budúci týždeň v utorok tiež čaká DeSantisa dôležitý prejav, v ktorom sa pravdepodobne bude snažiť predviesť svoju predstavu o konzervatívnom vládnutí a osloviť republikánov aj mimo Floridy. Pri okružnej ceste k propagácii svojich pamätí dal v nedeľu rozhovor stanici Fox News, kde ostro kritizoval politický vplyv veľkých korporácií, obvinil "federálnych byrokratov" z podkopávania konzervatívnej politiky a bránil svoje kroky, ktoré niektorí označovali ako príliš agresívne.

Opatrný prístup

"Keď nie ste v útoku, ste v podstate len kačica, ktorá čaká na odstrelenie. Len nechávate ostatných, aby k vám prišli čo najbližšie a trafili vás pod pás," povedal DeSantis, ktorý o sebe tiež vyhlásil, že je "srdcom zo Stredozápadu", amerického regiónu, ktorý je kľúčovým bojiskom prezidentských volieb. Jeho kniha je celkovo opatrnou prácou politika s národnými ambíciami, ktorý nechce, aby sa jeho písané slovo jedného dňa obrátilo proti nemu, súdi Zurcher.

image

Najvýznamnejšie krajiny vedú starci. Čo urobí so svetom veľmocenská gerontokracia?

Vo výňatkoch z knihy publikovaných denníkom New York Post DeSantis hovorí o svojich úspechoch na Floride a hovorí v dobrom o svojom oponentovi Trumpovi a ich "dobrom vzťahu", ktorý mali, keď DeSantis zastupoval Floridu v Kongrese. "Vedel som, že Trumpova podpora mi zabezpečí publicitu u republikánov naprieč Floridou a bol som si istý, že mnoho z nich ma bude brať ako dobrého kandidáta, keď sa o mne viac dozvie," povedal.

Ak DeSantis a bývalý prezident niekedy mali dobrý vzťah, stal sa neskôr trochu napätým, a to je povedané veľmi mierne. Trump už svoju prezidentskú kandidatúru oznámil a DeSantisovým smerom vyslal sériu útokov: Označil ho za "globalistu", ktorý "podporuje nekonečnú vojnu na Ukrajine", a kritizoval tiež DeSantisov prístup k pandémii covidu-19, konkrétne, že príliš skoro zrušil pandemické opatrenia.

Tvrdý boj

DeSantis sa zatiaľ rozhodol paľbu neopätovať. Nezúčastní sa ani konzervatívnej konferencie CPAC neďaleko Washingtonu v tomto týždni, kde by mal príležitosť s Trumpom stáť na jednom pódiu. Podľa Adamsovej ide o múdry krok: "Viac diskusie spôsobí tým, že tam nebude. CPAC je ‘trumpovské‘ zhromaždenie. Prečo by sa DeSantis chcel do takejto situácie dostávať? Radšej vytvorí jasnú deliacu líniu - Trumpov tábor a DeSantisov tábor".

image

Musk by volil Trumpovho rivala DeSantisa. Tvrdí, že je zo súčasnej vlády sklamaný

Ale boj sa blíži, dodáva Adamsová, pretože ako Trump, tak aj DeSantis majú za to, že v republikánskych primárkach zvíťazia. Verejná mienka zatiaľ dáva obom nádej na úspech aj dôvody na nervozitu. V prieskumoch s viacerými kandidátmi Trump zvyčajne vedie, nedávny prieskum Fox News napríklad prisudzuje Trumpovi 43 percent hlasov, DeSantisovi 28 percent a ostatným jednocifernú podporu. Nedávny prieskum spoločnosti Club For Growth publikovaný vo februári ale ukázal, že súboj De Santis verzus Trump by skončil DeSantisovým víťazstvom 49 ku 40 percentám hlasov.

"Ani jeden z nich neverí, že by mohol prehrať," hovorí Adamsová. "Obaja si myslia, že druhého porazia ľahko. Poznajú svoje slabé miesta. Vedia, ako na ne útočiť. Ani jeden z nich nehodlá ustúpiť. Bude to brutálne. "

01 - Modified: 2023-02-24 07:22:00 - Feat.: 1 - Title: Na Floride popravili muža za vraždu z roku 1990 02 - Modified: 2023-02-14 22:04:34 - Feat.: 1 - Title: Kandidatúru na prezidenta oznámila republikánka Nikki Haleyová 03 - Modified: 2023-02-14 19:42:57 - Feat.: 1 - Title: V súboji o republikánsku nomináciu na prezidenta výrazne vedie Trump 04 - Modified: 2022-12-15 11:55:36 - Feat.: 1 - Title: Trumpov mesiac hrôzy. Po volebnom fiasku a excesoch sa stráca pred očami
01 - Modified: 2024-04-25 19:50:57 - Feat.: - Title: Porota v Trumpovom procese vypočula prvé svedectvo o platbe pornoherečke, vypovedal šéf bulváru 02 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 03 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:46