Bývalý britský premiér Boris Johnson. FOTO: Reuters
StoryEditor

Johnson vystúpil proti Sunakovej dohode s Európskou úniou, vraj pre neho bude ťažké ju podporiť

02.03.2023, 15:56
Autor:
ČTKČTK

Bude pre mňa veľmi ťažké hlasovať za niečo také, pretože som presvedčený, že sme to mali urobiť inak, povedal bývalý britský premiér Boris Johnson pri prejave na konferencii v Londýne.

Bývalý britský premiér Boris Johnson dnes povedal, že pre neho bude "veľmi ťažké" zdvihnúť ruku pre dohodu ohľadom režimu v Severnom Írsku, ktorú s Európskou úniou vyrokoval jeho nástupca a stranícky kolega Rishi Sunak. Vo svojom prvom verejnom vyjadrení na túto tému označil nový plán za brzdu pre odklon Británie od práva Únie, čo je podľa neho podstata brexitu. Zároveň Johnson uznal, že jeho prezentácia pôvodnej dohody o Severnom Írsku bola klamlivá.

Expremiérove vyjadrenia súvisia s avizovaným hlasovaním britských poslancov o novoohlásenej dohode Británie s Európskou úniou. Zmena doterajšieho režimu ukotveného takzvaným severoírskym protokolom má prakticky určite v snemovni dostatočnú podporu, keďže sa ju chystajú podporiť hlavné opozičné strany. Premiér Rishi Sunak sa však snaží získať na svoju stranu aj čo najviac euroskeptických poslancov Konzervatívnej strany, ako je Johnson, a vyhnúť sa väčšiemu rozkolu vo vlastných radoch.

image

Sunak sa v Belfaste usiloval získať podporu severoírskych strán pre novú dohodu

"Bude pre mňa veľmi ťažké hlasovať za niečo také, pretože som presvedčený, že sme to mali urobiť inak," povedal Johnson pri prejave na konferencii v Londýne. Nová dohoda podľa neho "nie je o tom, že si Spojené kráľovstvo zoberie späť kontrolu", informovala spravodajská spoločnosť BBC. "Táto dohoda je ťažšia pre divergenciu (medzi Britániou a Úniou), čo je podstata brexitu. Brexit je o ničom, keď v tejto krajine nebudeme robiť veci inak, "dodal.

Johnson ako premiér z rokov 2019 až 2022 stál pri dojednaní podmienok odchodu Británie z Únie, vrátane severoírskeho protokolu, ktorý zachoval namiesto Severného Írska na jednotnom trhu Únie v snahe predísť kontrolám na hranici s Írskou republikou. Johnson vtedy sľuboval, že kontroly nebudú potrebné ani medzi Severným Írskom a zvyškom Británie, a keď sa tento výklad ukázal ako nepravdivý, začala jeho vláda žiadať zmenu protokolu, ktorého obsah vykresľovala ako neuskutočniteľný.

image

Dlhotrvajúci spor je vyriešený. Británia sa dohodla s EÚ na pravidlách pre Severné Írsko

Rokovanie o revízii mechanizmu potom dotiahla do konca vláda premiéra Sunaka. Nová dohoda oznámená v pondelok neprináša radikálnu zmenu pobrexitového usporiadania, obe strany si však od nej sľubujú oslabenie obchodných bariér medzi Severným Írskom a zvyškom krajiny. Zároveň by umožnila severoírskym zákonodarcom za istých okolností odmietnuť prijatie nových regulácií Európskej únie, ktoré by sa na britský región mohli vzťahovať.

Johnson pri dnešnom vystúpení naznačil, že si uvedomuje, že väčšina jeho straníckych kolegov je pripravená nový režim podporiť. "Ľudia sa chcú posunúť ďalej," uviedol. Tiež sa vyjadril k svojmu skoršiemu stanovisku, že jeho brexitová dohoda neprinesie kontroly pri vývoze do Severného Írska. "Je to len moja vina. Uznávam to," povedal.

image

Británia a Európska únia sa blížia k uzavretiu dohody o pravidlách v Severnom Írsku

Premiér Sunak výsledok svojho rokovania s Bruselom prezentuje ako zásadný prínos pre podniky a obyvateľov v Severnom Írsku, vzhľadom na prístup na trh Európskej únie a možnosť dovozu zo zvyšku Spojeného kráľovstva s minimom kontrol. Okrem hlasných zástancov brexitu vo vlastnej strane potrebuje presvedčiť aj severoírsku stranu DUP, ktorá pre nesúhlas s existujúcim obchodným režimom bojkotuje regionálnu samosprávu. Najsilnejšia strana z tábora takzvaných unionistov zatiaľ s verdiktom k Sunakovej dohode neprišla.

01 - Modified: 2023-02-27 14:02:03 - Feat.: 1 - Title: Európska únia chce otvoriť novú kapitolu vzťahov s Britániou, uviedla predsedníčka Európskej komisie 02 - Modified: 2023-02-24 15:12:48 - Feat.: 1 - Title: Britský premiér si minútou ticha pripomenul výročie ruskej invázie na Ukrajinu. Myslel aj na vojakov 03 - Modified: 2023-02-24 06:58:00 - Feat.: 1 - Title: Expremiér Johnson vyzval Britániu, aby ako prvá dodala Ukrajine bojové lietadlá
01 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:04