Dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Káčer v Indii: Prehlbovanie vzájomnej spolupráce je v záujme Slovenska

04.03.2023, 16:50
Autor:
TASRTASR

Minister Káčer a šéf indického rezortu diplomacie Džajšankar hovorili o možnostiach ďalšieho posilňovania vzťahov, rozvoji hospodárskej spolupráce, podpore vzájomného obchodu a investícií, ako aj o aktuálnych globálnych či bezpečnostných výzvach.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer rokoval v sobotu v indickej metropole Naí Dillí so svojím rezortným partnerom Subrahmanjamom Džajšankarom.

Ako povedal šéf slovenskej diplomacie, keďže indická ekonomika patrí svojím rastom ku globálnym lídrom, je v záujme SR prehlbovať vzájomnú spoluprácu v oblasti hospodárstva a obrany a pokračovať v politickom dialógu.

Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ).

Minister Káčer a šéf indického rezortu diplomacie Džajšankar hovorili o možnostiach ďalšieho posilňovania vzťahov, rozvoji hospodárskej spolupráce, podpore vzájomného obchodu a investícií, ako aj o aktuálnych globálnych či bezpečnostných výzvach.

"Budovanie medzinárodných partnerstiev v oblasti obranného priemyslu a bezpečnosti, obzvlášť s takými dôležitými partnermi, akým je India, je pre nás mimoriadne dôležité," zdôraznil Káčer. Dodal, že aj ruská invázia na Ukrajinu ukazuje, že "funkčný a sebestačný domáci obranný priemysel je naďalej strategicky dôležitý".

Počas jeho návštevy pricestovala do Naí Dillí aj delegácia slovenských podnikateľov z oblasti obranného priemyslu, ktorí indickým kolegom predstavili svoje technológie a produkty, priblížil Káčer. Na Veľvyslanectve SR v Indii minister okrem toho otvoril podujatie s názvom "Deň slovenských obranných technológií".

Káčer vystúpil aj na konferencii s názvom "Raisina Dialogue 2023", kde s partnermi diskutoval o dosahoch ruskej vojny proti Ukrajine na architektúru medzinárodného usporiadania. Na okraj konferencie sa stretol aj s ministrom zahraničných vecí Brazílie Maurom Vieirom, pričom vyjadril záujem o rozvoj slovensko-brazílskych vzťahov, a to v politickej i ekonomickej oblasti.

V roku 2022 dosiahla obchodná výmena medzi SR a Indiou výšku 670 miliónov eur. Tohtoročná ambícia je 850 miliónov eur. Na okraj stretnutia ministri zahraničných vecí podpísali aj Program spolupráce v oblasti kultúry na roky 2023-2026.

01 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 02 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov 03 - Modified: 2024-04-05 19:15:45 - Feat.: - Title: India pohrozila vstupom do Pakistanu s cieľom usmrtiť teroristov na úteku 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 00:36