Obyvateľka ukrajinského mesta Siversk stojí vedľa nápisu v znení ”ľudia”. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vojna na Ukrajine je podvod a mŕtvych hrajú herci, klamú konšpirátori na sociálnych sieťach

06.03.2023, 09:50
Autor:
ČTKČTKredred

Vojna na Ukrajine je v skutočnosti dobre zdokumentovaná. Okrem výpovedí očitých svedkov existuje dostatok záberov z frontovej línie.

Sociálne siete na prvé výročie ruskej invázie na Ukrajinu zaplavila vlna falošných informácií a klamstiev. Len v USA mnoho pravicových účtov zverejnilo nepodložené tvrdenia, že „celá vojna na Ukrajine môže byť podvod zinscenovaný západnými médiami a vládami.“ Medzi užívateľmi, ktorí šírili najvirálnejšie tvrdenia, boli aj tí, ktorým v minulosti zakázali Twitter, ale po jeho prevzatí Elonom Muskom ich pustili späť.

VIDEO: Zhrnutie konšpiračných teórií, ktoré sa šíria v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Upozornil na to britský server BBC. Jedno nepravdivé tvrdenie, ktoré na Twitteri aj inde získava na obľube, naznačovalo, že celá vojna mohla byť nejako sfalšovaná. Ako dôkaz niektoré prominentné pravicové účty uvádzali, že údajne chýbajú zábery z frontovej línie. Jeden komentátor sa vo virálnom príspevku sťažoval na „nedostatok vojnových záberov“ a tvrdil, že „to zaváňa podvodom“.

image

Zelenskyj hovoril v Ľvove so šéfmi holandskej a estónskej diplomacie

Vojna je dobre zdokumentovaná

Ďalší influencer z Twitteru s 1,4 miliónom fanúšikmi tvrdil, že z vojny nie sú „žiadne zábery“ a „žiadne aktualizované podrobnosti“ o priebehu bojov. Tento príspevok zdieľal bývalý bezpečnostný poradca exprezidenta USA Donalda Trumpa Michael Flynn, ktorý dodal: „Trúfam si na kohokoľvek, kto by tvrdil, že sa autor mýli.“

Vojna na Ukrajine je však dobre zdokumentovaná. Okrem výpovedí očitých svedkov existuje dostatok záberov z frontovej línie, ktoré odvysielala BBC a ďalšie stanice. BBC tiež preverovala nepravdivé tvrdenia o niektorých kľúčových udalostiach konfliktu. Existujú tiež dôkazy od vlád a agentúr z celého sveta, ktoré potvrdzujú, že vojna je skutočná. Sociálne siete boli od samého začiatku plné videí so zábermi z bojov, z ktorých mnohí novinári overili ako pravé.

Dva dni po vpáde ruských vojsk obleteli svet zábery výškovej obytnej budovy v Kyjeve s obrovskou dierou po zásahu raketou. Reportéri na mieste podrobne popisovali škody. Nedávno sa na sociálnych sieťach opäť rozšírili snímky rovnakého domu, ktorý bol medzitým opravený a čiastočne zrekonštruovaný. Snímky viedli k tvrdeniu, že buď dom nebol nikdy zasiahnutý, alebo že celá vojna je podvod, pretože by nebolo možné opraviť budovu počas prebiehajúcej vojny.

Pravicový tvorca podcastov a antivakcinačný aktivista, ktorého predtým odstránený účet na Twitteri bol nedávno obnovený, tiež zdieľal toto tvrdenie.

Ale aj napriek pravidelným ruským vzdušným útokom nie je Kyjev frontovým mestom od konca minulého marca, kedy sa ruské sily stiahli od metropoly a jej okolia, aby sa zamerali na dobytie východu Ukrajiny. Oprava paneláka začala vlani v máji a podrobne o nej informovali ukrajinské médiá, ktoré aj obrazom dokumentovali postup rekonštrukcie počas leta a jesene.

image

Ukrajina zostrelila stíhačku hlboko v okupovanom území. Podľa Kyjeva jeden pilot zomrel, Moskva to odmieta

Prestaň sa hýbať

Milióny zhliadnutí zaznamenalo video, ktoré tvrdí, že zachytáva na Ukrajine reportéra, ktorý stojí pred vyrovnanými mŕtvolami vo vreciach. Ale jedno z tiel „sa hýbe“! A to sa berie ako „dôkaz“, že mŕtvoly zohrali najatí herci, aby podporili západný príbeh o vojne na Ukrajine.

„Prestaň sa hýbať, máš byť mŕtvy!“ hlásal široko zdieľaný komentár, ktorý si kládol otázku, či ide o psychologickú operáciu na ovplyvnenie verejnej mienky. S podobnými komentármi zdieľali video ďalší pravicoví influenceri.

Ale video v skutočnosti pochádza z rakúskej televízie Österreich 24 a je o klimatickom proteste, ktorý sa na začiatku minulého februára odohral vo Viedni, teda ešte pred začatím ruskej invázie. Aktivisti vo vreciach na mŕtvoly chceli poukázať na nebezpečenstvo emisií uhlíka pre ľudský život.

Toto video bolo ako falošné použité dokonca opakovane. Už skôr sa zdieľalo na sociálnych sieťach ako „dôkaz“, ako sa falšovala úmrtie na covid-19. Aj vtedy, rovnako ako teraz, nebolo tým, za čo sa vydávalo.

​Virálne šíriace sa snímky a videá, s miliónmi zhliadnutí, zdanlivo dokazujú „náhodné“ odhalenie „tajného dvojníka“ ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten sa vraj omylom objavil v záberoch poľskej televízie v rovnakom oblečení ako prezident Zelenskyj pri návšteve amerického prezidenta Joea Bidena v Kyjeve.

Dotyčným „dvojníkom“ je ale Zelenského telesný strážca Maksym Donec, ktorý podľa agentúry Reuters od mája 2019 riadi prezidentovu ochranku. Jeho snímky je možné na internete ľahko dohľadať.

01 - Modified: 2023-03-05 18:28:16 - Feat.: 1 - Title: Scholz: Putin by mal pochopiť, že s touto inváziou neuspeje. Agresiu musí ukončiť 02 - Modified: 2023-03-05 17:23:27 - Feat.: 1 - Title: Rusko pátra po dôstojníkovi FSB. Mal sa podieľať na nedávnej diverzii v Brianskej oblasti 03 - Modified: 2023-03-03 15:09:12 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinské sily vyhodili do vzduchu železničný most v Bachmute. Vyvolalo to špekulácie o sťahovaní z mesta 04 - Modified: 2023-03-03 10:03:14 - Feat.: 0 - Title: Dievča skončilo v detskom domove, otcovi hrozí súd. Pre jeden obrázok, ktorým vyjadrila svoj nesúhlas s vojnou 05 - Modified: 2023-03-03 09:27:49 - Feat.: 1 - Title: Bez mŕtvoly nie je odškodné. Rusi zúfalo pátrajú po tisíckach vojakov, po dvoch mesiacoch sa už neozývajú 06 - Modified: 2023-03-03 09:22:19 - Feat.: 1 - Title: Wagnerovci už podľa Prigožina „prakticky obkľúčili“ Bachmut. Ukrajincom zostáva jediná voľná cesta, tvrdí 07 - Modified: 2023-03-03 05:37:22 - Feat.: 1 - Title: Na základni USA v Nemecku cvičí ukrajinská armáda. Rusko môže na jar spustiť ofenzívu, tvrdia Američania
01 - Modified: 2024-04-16 17:01:47 - Feat.: - Title: Ukrajina eviduje viac než 37-tisíc nezvestných. Pravdepodobne ich však je oveľa viac 02 - Modified: 2024-04-16 13:29:13 - Feat.: - Title: Zelenskyj podpísal zákon o mobilizácii, má posilniť ukrajinskú armádu 03 - Modified: 2024-04-16 12:11:59 - Feat.: - Title: Zelenskyj: Ukrajina neubránila elektráreň pri Kyjeve, pretože jej došli rakety 04 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 05 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 03:00