Ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice na ruské pozície pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v nedeľu 5. marca 2023. FOTO: TASR/AP 
StoryEditor

Ukrajinská armáda pravdepodobne vykonáva v Bachmute obmedzený taktický ústup, myslia si experti

06.03.2023, 10:36
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinská obrana Bachmutu je podľa ISW strategicky odôvodnená, pretože spotrebúva ruské ľudské zdroje a techniku - ak teda ukrajinské sily neutrpia nadmerné straty.

Ukrajinská armáda v Bachmute pravdepodobne vykonáva obmedzený taktický ústup, píše vo svojej najnovšej analýze bojov na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny ISW. Zároveň však dodáva, že je príliš skoro hodnotiť, či Ukrajinci chystajú úplné stiahnutie z tohto východoukrajinského mesta.

Ukrajinská obrana Bachmutu je podľa ISW strategicky odôvodnená, pretože spotrebúva ruské ľudské zdroje a techniku - ak teda ukrajinské sily neutrpia nadmerné straty. Bachmut je v súčasnosti jedným z ohnísk vojny a odohrávajú sa tam jedny z najťažších bojov vojnového konfliktu, ktorý rozpútala Moskva pred rokom svojou inváziou. Objavujú sa správy o mnohých padlých či ranených na oboch stranách.

image

Ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice na ruské pozície pri meste Bachmut v Doneckej oblasti. FOTO: TASR/AP 

"Je nepravdepodobné, že by sa ukrajinské sily stiahli z Bachmutu naraz. A môžu pokračovať v postupnom ústupe bojom, aby vyčerpali ruské sily prostredníctvom pokračujúcej mestskej vojny," píše Inštitút pre štúdium vojny, podľa ktorého rovnako nie je pravdepodobné, že by ruské invázne sily v bojoch v meste rýchlo zaznamenali významné územné zisky. V mestskom boji výhodu zvyčajne majú obrancovia, píše ISW.

Mestské boje v Bachmute podľa neho môžu ďalej rozkladať už tak vyčerpané ruské sily, podobne ako sa to stalo počas ukrajinského ústupu bojom zo Severodonecka a Lysyčanska, čo vlani v lete fakticky ukončilo ruské útočné operácie v Luhanskej a Doneckej oblasti.

Ruská ofenzíva s cieľom dobyť Bachmut pravdepodobne vyvrcholí bez ohľadu na to, či by Rusi mesto dobyli, alebo nie, uvádza ďalej inštitút a poznamenáva, že ruská armáda bude mať zrejme niekoľko mesiacov ťažkosti s udržaním akýchkoľvek následných útočných operácií.

image

Ak sa wagnerovci teraz stiahnu z Bachmutu, skolabuje celý front, varuje Prigožin. Moskvu žiada o muníciu

Ruské ofenzívy v smeroch na Kupjansk, Svatove a Kreminna "rovnako neprinášajú žiadne významné úspechy", konštatuje ISW, podľa ktorého ruským silám zrejme chýba bojová sila na udržanie viac ako jednej súbežnej ofenzívy. Až ruské úsilie v okolí Bachmutu vyvrcholí - či už pred dobytím mesta, alebo po ňom - budú mať ukrajinskí obrancovia pravdepodobne príležitosť prevziať iniciatívu a začať protiofenzívu, domnieva sa ISW.

Ukrajinský generálny štáb vo svojom pravidelnom rannom operačnom hlásení dnes uviedol, že ruskí vojaci sa sústreďujú na vedenie útočných operácií v smeroch na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Šachtarske. Ukrajinskí obrancovia podľa neho odrazili v týchto regiónoch vyše 95 nepriateľských útokov. Podobné tvrdenia jednotlivých strán nemožno v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

01 - Modified: 2023-03-06 07:39:24 - Feat.: 1 - Title: Ak sa wagnerovci teraz stiahnu z Bachmutu, skolabuje celý front, varuje Prigožin. Moskvu žiada o muníciu 02 - Modified: 2023-03-06 06:16:34 - Feat.: 1 - Title: Brániť či opustiť Bachmut? Medzi Zelenským a Zalužným majú byť nezhody o ďalšom osude mesta 03 - Modified: 2023-03-05 22:14:06 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj: Bitka o Donbas je jedna z najťažších. Ďakujem celej našej armáde
01 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 02 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 04 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 05 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:00