Ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice na ruské pozície pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

V Bachmute zabíjame Rusov, aby nemohli útočiť inde, hovorí Čech bojujúci v prvej línii

07.03.2023, 16:00
Autor:
ČTKČTK

Veľakrát prídu Rusi až na naše pozície, a potom je to boj telo na telo. A keď strelná zbraň nestačí, vezmeš, čo máš po ruke: Nôž, lopatku, topánku, brániš sa čímkoľvek, aby si prežil, opísal boj v prvej línii Čech Miloš.

Boje na východe Ukrajiny, najmä teraz v Bachmute, sú veľmi tvrdé, Rusi vo vojne strácajú každý deň najmenej 800 vojakov a straty na ukrajinskej strane sú tiež veľké, tvrdí 54-ročný Čech, ktorý bojuje už rok na Ukrajine. V rozhovore s reportérom španielskeho denníka El País opísal boje v Bachmute ako peklo, v ktorom vojaci bojujú dom od domu o územie, ale aj o svoje životy všetkými prostriedkami.

"Veľakrát prídu Rusi až na naše pozície, a potom je to boj telo na telo. A keď strelná zbraň nestačí, vezmeš, čo máš po ruke: Nôž, lopatku, topánku, brániš sa čímkoľvek, aby si prežil," opísal boj v prvej línii Čech, ktorý udal len svoje krstné meno Miloš a ktorý pred vojnou na Ukrajine žil na španielskych Kanárskych ostrovoch. On sám bol pred mesiacom v Bachmute ranený. Život mu zachránila nepriestrelná vesta a tiež náhoda. "Mal som zlomené dve rebrá, ale keby išla strela len pár centimetrov vedľa, bol by som mŕtvy," opísal.

image

Moskva oznámila návrat 90 vojakov z ukrajinského zajatia. Hrozilo im smrteľné nebezpečenstvo, tvrdia Rusi

Miloš tiež vysvetlil svoju teóriu, prečo sú boje o Bachmut také tvrdé. "Nie je to strategické miesto, ale zabíjame Rusov, ako len môžeme, pretože potom už nebudú môcť útočiť inde," povedal. Podľa neho by ani víťazstvom Ruska na Ukrajine neskončila expanzia prezidenta Vladimira Putina. "Išiel by ďalej do ďalších krajín Európy, ako je Poľsko, sused našej krajiny, Českej republiky," vyjadril svoje obavy Čech. Nechce, aby sa to, čo videl na Ukrajine, stalo vo Varšave alebo v Prahe. Preto ani nepomýšľa na to, že by ukrajinské jednotky opustil. Hoci ako cudzinec to vraj môže urobiť kedykoľvek.

"Ako cudzinec máš zmluvu dnes, ale keď zajtra, či budúci týždeň už nebudeš chcieť bojovať, ideš priamo za veliteľom a povieš mu, že chceš zmluvu zrušiť. To Ukrajinci nemôžu," pripomenul Miloš. Koľko dostáva za boj v ukrajinských radoch, nepovedal.

Opísal tiež praktiky ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny. "V prvej línii Wagnerovcov sú väzni, ktorí nemajú inú možnosť. Idú proti nám, my ich zabijeme. Keď chcú ustúpiť, zabijú ich vlastní spolubojovníci. Nemajú možnosť povedať: Dnes nechcem bojovať," uviedol Miloš.

image

Vedenie Kremľa sa možno nášho víťazstva nedožije, zaznelo v ruskej televízii

Opísal tiež, že v ruských jednotkách vládne absolútna neúcta k týmto žoldákom. "Keď sú zranení, tak ich nikto nepríde zachrániť. Neúctu majú aj k mŕtvym, napríklad keď sme sa s nimi stretli v Bachmute, používali ich telá ako štíty," spomenul Miloš. "Kým keď máme zraneného my, okamžite sa mu snažíme pomôcť, rovnako ako čo najskôr odvážame aj padlých," dodal.

Miloš pred inváziou Ruska na Ukrajinu pracoval ako kuchár v reštaurácii v letovisku Maspalomas na ostrove Gran Canaria, kde na neho teraz čaká manželka a 14-ročná dcéra. "Každé tri alebo štyri dni im cez Messenger alebo WhatsApp dávam o sebe vedieť. Pripojím sa tak na dvadsať sekúnd, len aby vedeli, že žijem," povedal.

01 - Modified: 2023-03-07 14:53:32 - Feat.: 1 - Title: Moskva oznámila návrat 90 vojakov z ukrajinského zajatia. Hrozilo im smrteľné nebezpečenstvo, tvrdia Rusi 02 - Modified: 2023-03-07 13:36:45 - Feat.: 1 - Title: Vedenie Kremľa sa možno nášho víťazstva nedožije, zaznelo v ruskej televízii 03 - Modified: 2023-03-07 13:30:47 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská ekonomika kvôli vojne trpí. V tomto roku však môže mierne vzrásť
01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 04 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 05 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:49