Demonštrant s vlajkou Európskej únie počas protestu proti návrhu zákona o „zahraničných agentoch“ v Tbilisi, Gruzínsku, 9. marca 2023. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Gruzínska prezidentka zapriala demonštrantom k víťazstvu. Tí aj dnes mávajú pred parlamentom vlajkami EÚ

09.03.2023, 21:50
Autor:
TASRTASR

Gruzínske ministerstvo vnútra vo štvrtok oznámilo, že demonštranti zadržaní počas protivládnych protestov konaných 7. a 8. marca v Tbilisi boli prepustení.

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová zablahoželala vo štvrtok demonštrantom, ktorí masovo protestovali proti spornému návrhu zákona o "zahraničných agentoch“. Vláda ho pod tlakom týchto protestov stiahla, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Chcem zablahoželať ľuďom k ich prvému víťazstvu. Som hrdá na tých, ktorí pozdvihli svoje hlasy," povedala Zurabišviliová v televíznom prejave z New Yorku. "Naša cesta do Európy je sprevádzaná nedôverou voči vláde," dodala.

image

VEĽKÁ ANALÝZA: Napätie naberá na obrátkach, Moldavsku hrozia zničením. Môže Putin rozpútať nový konflikt?

V hlavnom meste Tbilisi sa aj vo štvrtok večer napriek tomu zhromaždili tisícky ľudí. Pred budovou parlamentu mávali gruzínskymi i ukrajinskými zástavami a zástavami Európskej únie.

Gruzínske ministerstvo vnútra vo štvrtok oznámilo, že demonštranti zadržaní počas protivládnych protestov konaných 7. a 8. marca v Tbilisi boli prepustení.

Vládnuca strana Gruzínsky sen a jej spojenci krátko predtým oznámili, že sťahujú návrh zákona o zahraničných agentoch. Zdôvodnili to "rozdelením spoločnosti", ktoré spôsobil.

image

Gruzínska vládna strana po masívnych protestoch stiahla zákon o zahraničných agentoch

Podľa návrhu sa mali všetky organizácie, ktoré na svoju činnosť dostávajú viac ako 20 percent financií zo zahraničia, registrovať ako "zahraniční agenti". Inak im hrozili vysoké pokuty.

Zurabišviliová avizovala, že v prípade schválenia bude zákon vetovať.

Podobný zákon už platí v Rusku, kde sa často zneužíva na pozastavenie alebo ukončenie činnosti mimovládnych organizácií a spravodajských médií s kritickým postojom voči vláde a Kremľu.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 03 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:07