Vojnoví utečenci z Ukrajiny na hraničnom priechode. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Vojnové zločiny na Ukrajine sa vyšetrujú aj na Slovensku, zaznamenávajú otrasné prípady

11.03.2023, 12:58
Autor:
TASRTASR

Do Nitry prichádzajú predovšetkým ženy s deťmi a starí ľudia, mnohí z utečencov majú na Ukrajine ešte svojich príbuzných. O svojich zážitkoch sa často boja hovoriť.

Zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny, ku ktorým dochádza na Ukrajine, vyšetrujú aj slovenské orgány v spolupráci s Ligou za ľudské práva. Neraz veľmi tragické príbehy prvotne zaznamenávajú centrá Blue Dot, ktoré okrem Bratislavy poskytujú svoje služby utečencom aj v Košiciach, Michalovciach a v Nitre.

Podľa slov koordinátorky integrácie cudzincov na nitrianskom mestskom úrade Ivony Fraňovej sú to často otrasné prípady. "Toto sú tie naše ťažké noci, ktoré máme od začiatku, ako sme začali s pomocou utečencom. Mnohé ich príbehy boli hrozné. Ja by som odporučila každému, kto nechce veriť, čo sa deje na Ukrajine, aby sem prišiel. Nech si sem sadne na jeden deň a uvidí, čo je pravda a čo nie," skonštatovala. Pre utečencov z Ukrajiny často nie je ľahké hovoriť o tom, čo všetko prežili. Pracovníci Blue Dot si najskôr musia získať ich dôveru.

image

Európska únia mení postoj, ploty na hraniciach jej už neprekážajú. Môže na ne dokonca prispieť

"Snažíme sa podchytiť tých ľudí už na začiatku. Nie je pre nich jednoduché vypovedať o svojich zážitkoch. Sú to často strašne tragické veci a oni, keď už sem prídu, chcú na to zlé zabudnúť a chcú žiť," vysvetlila Fraňová.

Do Nitry prichádzajú predovšetkým ženy s deťmi a starí ľudia, mnohí z utečencov majú na Ukrajine ešte svojich príbuzných. "Aj preto nevedia, či môžu bez obáv hovoriť. My spolupracujeme s Ligou za ľudské práva, Národnou kriminálnou agentúrou a prokuratúrou. Aby bola garancia, že keď ten človek bude vypovedať, bude chránený a všetko bude zdokumentované. My robíme prvotný skríning, všetko vypíšeme, sprostredkujeme... Ale ďalej sa tým zaoberá Liga za ľudské práva a NAKA," doplnila Fraňová.

Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Karolína Barinková potvrdila, že NAKA vykonáva vo veci vyšetrovania vojnových zločinov na Ukrajine priebežne procesné úkony.

image

Keď Ukrajinci utekali, Saša išla opačným smerom. Vracala sa po synčeka, ktorý na ňu čakal u starých rodičov

"Z dôvodu možného zmarenia a sťaženia objasnenia a vyšetrenia veci bližšie informácie v súčasnosti nie je možné poskytnúť," povedala. Podľa hovorkyne generálnej prokuratúry Zuzany Drobovej organizácie, akou je aj nitriansky Blue Dot, poskytujú orgánom činným v trestnom konaní súčinnosť pri identifikácii možných svedkov či poškodených vojnovými zločinmi a zločinmi proti ľudskosti. "Následne môžu byť vypočutí v prebiehajúcom trestnom konaní," povedala.

Hlavným partnerom NAKA a Generálnej prokuratúry SR pri vyšetrovaní vojnových zločinov je Liga za ľudské práva. Tá po vypuknutí ozbrojeného konfliktu na Ukrajine napomáha s nastavením trasovania a identifikácie možných obetí a svedkov zločinov i s vytvorením celkového systému spolupráce rôznych rezortov. "Do dnešného dňa boli zrealizované desiatky výsluchov s obeťami a svedkami zločinov podľa medzinárodného práva spáchaných na Ukrajine," povedala právnička a členka Správnej rady Ligy za ľudské práva Alexandra Malangone.

01 - Modified: 2023-03-08 19:00:30 - Feat.: 1 - Title: Česká vláda chce vyslať 15 vojenských policajtov na Ukrajinu vyšetrovať vojnové zločiny 02 - Modified: 2023-03-07 14:22:44 - Feat.: 1 - Title: Únia bojuje za to, aby ženy všade na svete mali rovnaké práva a slobody, tvrdí pri príležitosti MDŽ Borrell 03 - Modified: 2023-03-07 12:22:30 - Feat.: 1 - Title: Ruského aktivistu odsúdili na 8,5 roka väzenia za príspevky o ruskej armáde 04 - Modified: 2023-03-04 14:01:29 - Feat.: 1 - Title: Šéfka eurokomisie oznámila podpis dohody o centre na stíhanie zločinu agresie na Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 02 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 03 - Modified: 2024-04-25 08:15:22 - Feat.: - Title: V kauze Tipos naďalej pokračuje vyšetrovanie, hlási prokuratúra. Obvineným hrozí až 15 rokov za mrežami 04 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 05 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:04