Guvernér Floridy Ron DeSantis. FOTO: Reuters
StoryEditor

Experti pozorujú naprieč Spojenými štátmi eskaláciu útokov na slobodu prejavu. Množia sa zákazy a cenzúra

17.03.2023, 09:28
Autor:
ČTKČTK

V celej krajine sme svedkami rozsiahlych útokov na slobody garantované prvým dodatkom, na všetkých úrovniach štátu. Šíri sa cenzúra a je to veľmi znepokojujúce, povedal Joe Cohn z organizácie Foundation for Individual Rights and Expression.

V štáte Idaho zakázali umelkyni vystavovať niektoré diela. Vo Washingtone štátny zákonodarca navrhol zriadenie telefónnej linky, prostredníctvom ktorej by vláda mohla mapovať urážlivé vyjadrenia. Na Floride bojujú blogeri proti návrhu zákona, ktorý by od nich vyžadoval úradnú registráciu, ak by vo svojich textoch kritizovali verejných činiteľov. A medzitým sa množia zákazy kníh alebo vystúpenia mužov v ženských kostýmoch, píše agentúra AP v článku o tom, prečo experti varujú pred silnejúcimi útokmi na slobodu prejavu naprieč Spojenými štátmi.

"V celej krajine sme svedkami rozsiahlych útokov na slobody garantované prvým dodatkom (americkej ústavy), na všetkých úrovniach štátu. Šíri sa cenzúra a je to veľmi znepokojujúce," povedal vedúci legislatívneho a politického oddelenia neziskovej organizácie Foundation for Individual Rights and Expression Joe Cohn. Poukázal okrem iného na nové zákony mieriace proti vystúpeniam označovaným ako drag alebo reštrikcie ohľadom ponuky vo verejných a školských knižniciach.

Trestanie akademikov

"Na vysokých školách sledujeme údaje o pokusoch nechať potrestať alebo dokonca vyhodiť akademikov za výroky či iné prejavy. Tie čísla sú zarážajúce, sú na najvyššej úrovni, čo sme videli za 20 rokov našej existencie, "pokračoval.

Stav práv vyplývajúcich z prvého dodatku ústavy bol v USA v posledných desaťročiach stabilný, myslí si Ken Paulson, ktorý vedie "centrum slobody slova" pri verejnej vysokej škole Middle Tennessee State University. V posledných rokoch sa však podľa neho mnohé štáty vracajú k metódam, ktoré v 50. rokoch používali ľudia, ako bol senátor Joe McCarthy. Ten sa spoločne s ďalšími snažil umlčať politických oponentov tým, že ich vykresľoval ako komunistov alebo socialistov, a za pomoci strachu a verejných obvinení potláčal základné práva. Pojem "mcCarthizmus" sa následne stal synonymom nepodložených útokov na slobodu slova.

image

Čínsky vodca upevňuje svoju moc. Pravou rukou mu bude muž, ktorý si nedokázal poradiť s covidom

"Pozorujeme koordinovanú vlnu, akú sme nevideli desiatky rokov," povedal Paulson. Vypichol pritom Floridu, kde republikánsky guvernér Ron DeSantis presadzuje kriminalizáciu vystúpenia typu drag či obmedzenie na to, akými záujmami môžu učitelia hovoriť o svojich študentoch. "Je skutočne neuveriteľné, že sa toľko politikov oháňa slobodou, kým robia všetko pre to, aby narušili právo Američanov na slobodu prejavu," dodal Paulson.

Ústavné právo

Podľa Cohna však cenzúra nie je výsadnou doménou jedného politického prúdu. Krízovú linku zvažovanú v štáte Washington, ktorá nakoniec stroskotala v parlamentnom výbore, navrhol štátny senátor Demokratickej strany. Cieľom plánu bolo pomôcť štátu zbierať informácie o prejavoch nenávisti a poskytovať podporu obetiam v čase, keď sú počty nahlásených zločinov motivovaných nenávisťou na vzostupe. Nenávistné výroky, akokoľvek môžu byť odpudivé, však stále spadajú do prejavov chránených prvým dodatkom a kritici spomínaného plánu vrátane FIRE vyjadrovali názor, že by išiel proti duchu ústavy.

"Ľudia pri moci vždy cielia na svojich politických oponentov, takže to, kto je umlčaný, v skutočnosti záleží na tom, kde sa nachádzate a aký je individuálny kontext," myslí si Cohn.

Umelecké diela neboli vystavené

Na vlastnej koži to minulý týždeň pocítila umelkyňa Katrina Majkutová, keď jej diela, ktoré v uplynulých rokoch predviedli vo viac ako 20 štátoch, zakázali vystavovať na štátnej škole v Lewistowne v Idahu. Majkutová využíva vyšívanie, aby poukázala na historicky úzke poňatie úlohy matiek a manželiek a vysoká škola Lewis-Clark State College ju najala ako kurátorku výstavy na tému chronických chorôb, tehotenstva a násilia páchaného strelnými zbraňami. Deň pred začiatkom bolo Majkutovej a ďalším dvom umelcom povedané, že niektoré z ich diel budú odstránené.

Dôvodom boli obavy z porušenia zákona, ktorý zakazuje štátom financovaným inštitúciám šíriť informácie, ktoré by mohli byť chápané ako nabádanie k umelým potratom. V prípade Majkutovej sa cenzúra dotkla výšivky ukazujúcej prášky, ktoré sa používajú na prerušenie tehotenstva a plakety popisujúce zákony o potratoch v Idahu.

image

Keď sa v Európe usadilo strašidlo: Marx a Engels netajili, že komunisti môžu svoj cieľ dosiahnuť iba násilím

"Bolo šokujúce a bizarné byť takto cenzurovaná," povedala Majkutová. Hovorca LCSC uviedol, že škola sa pre intervenciu rozhodla po porade s právnikmi, či by príslušné diela mohli porušovať spomínaný zákon. Republikánsky zákonodarca a tvorca opatrenia Bruce Skaug uviedol, že cieľom normy nie je "brániť otvorenej diskusii o potratoch", ale zamedziť ich propagácii za peniaze daňových poplatníkov.

Incident s výstavou prišiel dva mesiace po inom kontroverznom Skaugovom rozhodnutí. V januári ako predseda právneho výboru štátnej snemovne oznámil, že na vypočutí výboru nebudú môcť prehovoriť ľudia mladší ako 18 rokov. Zákonodarcovia môžu zavádzať podobné obmedzenia a často ich využívajú na urýchlenie legislatívnej práce, no reštrikcia založená na veku sa javila ako bezprecedentný krok. V západoamerickom štáte spustila mládežnícku informačnú kampaň a protesty a snemovňa nakoniec povolila vystúpenie maloletých s písomným súhlasom rodičov.

Podľa Cohna dianie v Idahu aj inde ilustruje nebezpečenstvo spojené so snahami obmedziť vyjadrovanie ľudí, ktorí majú iné názory. "Musíme sa mať neustále na pozore, ak chceme, aby prežila naša kultúra osobných slobôd," povedal. "So zlými nápadmi je lepšie sa vysporiadať debatou a dialógom ako vládnou cenzúrou," dodal Cohn.

01 - Modified: 2023-02-23 11:13:02 - Feat.: 0 - Title: Keď sa v Európe usadilo strašidlo: Marx a Engels netajili, že komunisti môžu svoj cieľ dosiahnuť iba násilím 02 - Modified: 2022-10-22 16:47:06 - Feat.: 1 - Title: Škandál v Číne: Exprezidenta vyviedli zo sály, Si mu nedovolil zobrať dokumenty. Cenzúra už úraduje (video) 03 - Modified: 2022-11-08 13:25:00 - Feat.: 0 - Title: Tragický omyl politika, kňaza i človeka Jozefa Tisa: Myšlienku štátu postavil nad ľudský život
01 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze 02 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 03 - Modified: 2024-04-25 13:01:51 - Feat.: - Title: Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku prekvapivo zvoľnil na 1,6 percenta 04 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali 05 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:48