Poľský prezident Andrzej Duda víta českého prezidenta Petra Pavla vo Varšave. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Český prezident Pavel sa stretol s poľským premiérom Morawieckým. Navštívi pohraničnú a pobrežnú stráž

17.03.2023, 10:24
Autor:
ČTKČTK

Nový český prezident Petr Pavel podotkol, že je hrdý, že mohol do Poľska prísť v krátkom čase po svojej inaugurácii a stretnúť sa s hlavnými činiteľmi krajiny. Verí, že stredná a východná Európa je teraz v zásadnej časti svojej histórie.

Stretnutím s poľským premiérom Mateuszom Morawieckým začal prezident Peter Pavol druhý a záverečný deň návštevy Poľska. Vo Varšave má tiež v pláne prehliadku centra Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex. Následne preletí na letisko Rzeszów-Jasionka, kde sa pozrie do poľského a amerického logistického centra. Z neho prúdi na Ukrajinu väčšina západnej okrem iného vojenskej pomoci.

Pavol do Poľska priletel vo štvrtok. Ide o jeho druhú cestu vo funkcii, na prvej bol začiatkom týždňa na Slovensku. Vo Varšave sa doteraz stretol s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, s predsedami oboch komôr poľského parlamentu alebo s českými krajanmi.

image

Úrad odhalil u Pavla chybu v kampani. Nový český prezident dostal rekordnú pokutu

Dnes pokračuje rokovaniami s Morawieckým. Poľský premiér na úvod stretnutia poznamenal, že si nie je istý, či počas tisícročnej histórie boli česko-poľské vzťahy lepšie ako dnes. Vyzdvihol úlohu, ktorú obe krajiny spoločne hrajú v podpore Ukrajiny. Povedal tiež, že stále dúfa v oživenie visegrádskej skupiny. Tú Pavol v minulosti kritizoval.

Nový český prezident podotkol, že je hrdý, že mohol do Poľska prísť v krátkom čase po svojej inaugurácii a stretnúť sa s hlavnými činiteľmi krajiny. Verí, že stredná a východná Európa je teraz v zásadnej časti svojej histórie. Úloha regiónu podľa neho môže rásť nielen s ohľadom na podporu Ukrajiny proti ruskej agresii, ale aj kvôli povojnovej obnove napadnutej krajiny. Región podľa neho môže a mal by hrať zásadnú úlohu pri návrate Ukrajiny do rodiny demokratických európskych národov, a to vrátane silnej podpory členstva Ukrajiny v Európskej únii a, po splnení podmienok, prípadne aj v NATO.

image

Pavel s Čaputovou vyzdvihli spoločné hodnoty, hovoria o ďalšej spolupráci

Vo štvrtok Pavel povedal českým novinárom, že chce s Morawieckým do väčších detailov prebrať témy, o ktorých už s poľskými politikmi hovoril na štvrtkových stretnutiach. Hovoriť by tak pravdepodobne mali okrem pomoci Ukrajine a jej povojnovej obnove aj o dopravných projektoch spájajúcich Česko a Poľsko alebo o zabezpečení energetickej bezpečnosti.

Pavol má dnes na programe tiež návštevu Frontexu, ktorý má v spolupráci s bezpečnostnými orgánmi členských krajín dohliadať na stráženie vonkajšej hranice Európskej únie. Popoludní potom odletí do Rzeszówa, ktorý sa po začiatku vojny na Ukrajine stal dôležitým logistickým centrom. Zo západných krajín na miestne letisko mieri vojenská aj humanitárna pomoc, ktorá je následne pozemnou cestou prevážaná cez poľsko-ukrajinskú hranicu. Do Česka sa Pavel vráti večer.

Do Poľska s Pavlom priletela aj manželka Eva. Na niektorých akciách prezidenta sprevádza, čiastočne má ale odlišný program. Dnes sa zúčastní na návšteve agentúry Frontex, potom si pozrie staré varšavské mesto. V Rzeszówe vo chvíli, keď bude Pavol v utajovanej časti základne, prvá dáma navštívi Medevac Hub, ktorý zabezpečuje pomoc pacientom z Ukrajiny, a centrum pre pomoc utečencom.

01 - Modified: 2023-03-17 08:32:37 - Feat.: 1 - Title: Úrad odhalil u Pavla chybu v kampani. Nový český prezident dostal rekordnú pokutu 02 - Modified: 2023-03-16 17:42:16 - Feat.: 1 - Title: Pavel dostal pokutu za netransparentné údaje o darcoch v kampani 03 - Modified: 2023-03-13 15:23:49 - Feat.: 1 - Title: Pavel s Čaputovou vyzdvihli spoločné hodnoty, hovoria o ďalšej spolupráci 04 - Modified: 2023-03-13 12:50:21 - Feat.: 1 - Title: "Extrémistické názory naberajú na sile." Čaputová pripúšťa obavu o zahraničnú politiku Slovenska po voľbách
01 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:43