Demonštranti držia transparenty a zhromažďujú sa na námestí de la Concorde neďaleko Národného zhromaždenia na protest po tom, čo francúzska premiérka Elisabeth Borneová predniesla prejav, v ktorom oznámila použitie článku 49.3. FOTO: Reuters
StoryEditor

Poslanci chcú odvolať francúzsku vládu v súvislosti s nepopulárnou reformou dôchodkov

17.03.2023, 14:43
17.03.2023, 15:27
Autor:
ČTKČTK

Vyslovenie nedôvery je spôsob, ako zvrátiť prijatie zmien dôchodkového systému v dolnej komore po tom, ako vláda vo štvrtok použila článok ústavy, ktorý umožňuje schválenie zákona aj bez hlasovania poslancov.

Centristický klub Liot predložil návrh na vyslovenie nedôvery francúzskej vláde premiérky Élisabeth Borneovej v súvislosti s reformou dôchodkov. Pod návrh sú podpísaní aj členovia ľavicových klubov, píše agentúra AFP. Vyslovenie nedôvery je spôsob, ako zvrátiť prijatie zmien dôchodkového systému v dolnej komore po tom, ako vláda vo štvrtok použila článok ústavy, ktorý umožňuje schválenie zákona aj bez hlasovania poslancov. Návrh nepodpísal žiaden poslanec z radov pravicových Republikánov, od ktorých úspech návrhu o vyslovení nedôvery závisí. Hlasovanie sa čaká na budúci týždeň.

Pod návrhom centristického klubu Liot sú podpísaní aj poslanci z ľavicového bloku NUPES (Nová ľudová, socialistická a ekologická únia). Vyjadriť nedôveru vláde chcú tiež poslanci z krajne pravicového Národného združenia, ktorí podajú vlastný návrh. Špičky tejto strany vo štvrtok uviedli, že ich poslanci podporia aj podobné uznesenia predložené inými politickými skupinami.

image

Francúzska vláda schváli nepopulárnu dôchodkovú reformu bez hlasovania poslancov. Macron nemá väčšinu

Aby bola nedôvera kabinetu vyslovená, musí za to hlasovať väčšina všetkých poslancov. Kluby, ktorých členovia sa vyslovili proti dôchodkovej reforme, tak potrebujú podporu pravicových Republikánov, ktorí nie sú v postoji voči zmenám presadzovaným prezidentom Emmanuelom Macronom jednotní. Uznesenie predložené klubom Liot nepodporil žiadny poslanec za LR. "Dúfam, že mnohí z nich za neho budú hlasovať," uviedol však šéf centristického klubu Bertrand Pancher.

Podľa prepočtu denníka Le Monde opozícia potrebuje, aby pre návrh bola aspoň polovica zo 61 poslancov LR. Predseda tejto pravicovej strany Éric Ciotti vo štvrtok vyhlásil, že jeho poslanci žiadnu žiadosť o odvolanie vlády nepodporia. Neskôr však viacerí členovia pravicového klubu ohlásili, že za vyslovenie nedôvery vláde hlasovať budú.

image

Francúzsky parlament schváli dôchodkovú reformu, tvrdí premiérka. Podpora v dolnej komore však istá nie je

Skutočnosť, že vláda, ktorá si nebola istá, že dôchodkový zákon podporí dostatočný počet poslancov, využila článok 49 ústavy o núdzovom prijatí normy, vyvolal hlasnú kritiku z radov opozície aj protesty v uliciach. Proti dôchodkovým zmenám sa od januára organizujú demonštrácie s účasťou stoviek tisíc ľudí. Odbory vyzvali na ďalšie demonštrácie a štrajky cez víkend a vo štvrtok 23. marca.

Revízia dôchodkového systému má okrem iného zvýšiť vek odchodu do dôchodku vo Francúzsku o dva roky na 64 rokov, čo je podľa vlády nevyhnutné, aby systém neskrachoval. Zvýši sa aj počet odpracovaných rokov potrebných na získanie plnej výšky penzie. Vďaka reforme však budú môcť skôr odísť do dôchodku ľudia, ktorí začali pracovať veľmi mladí alebo vykonávali vysoko náročné povolania, napríklad v hlučnom prostredí či v noci. Po novom sa má tiež započítavať materská či otcovská dovolenka a napríklad zvýšiť minimálny starobný dôchodok na takmer 1200 eur (30.126 korún).

01 - Modified: 2023-03-14 15:56:21 - Feat.: 1 - Title: Francúzsky parlament schváli dôchodkovú reformu, tvrdí premiérka. Podpora v dolnej komore však istá nie je 02 - Modified: 2023-03-17 11:31:14 - Feat.: 1 - Title: Francúzov pobúrilo presadenie dôchodkovej reformy bez hlasovania poslancov. V Paríži horeli autá 03 - Modified: 2023-03-16 14:35:28 - Feat.: 1 - Title: Francúzska vláda schváli nepopulárnu dôchodkovú reformu bez hlasovania poslancov. Macron nemá väčšinu
01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 04 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 05 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:52