Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Dano VeselskýSNÍMKA: Dano Veselský
StoryEditor

Talianska vláda zápasí s radnicami ohľadom registrácie detí jednopohlavných párov

23.03.2023, 09:21
Autor:
ČTKČTK

V roku 2021 taliansky ústavný súd konštatoval, že postavenie detí jednopohlavných párov nie je v Taliansku dostatočne právne ošetrené, a vyzval parlament na nápravu.

Talianska vláda zápasí s niektorými radnicami ohľadom zápisov do matriky detí, ktoré majú rodičia rovnakého pohlavia. Vláda trvá na tom, že takýto zápis nie je podľa platných zákonov možný. Niektoré radnice však na zápisoch trvajú, pretože chcú chrániť práva dieťaťa, upozornila agentúra ANSA. Výbor talianskeho Senátu tiež odmietol návrh nariadenia Únie, podľa ktorého by talianske matriky museli uznávať rodné listy detí jednopohlavných párov z iných štátov Európskej únie.

Vláda v marci vydala smernicu, podľa ktorej nie je možné do matriky zapisovať deti, v ktorých rodných listoch figurujú rodičia rovnakého pohlavia. Často ide o dokumenty vydané v zahraničí, pretože existujúce talianske zákony neumožňujú LGBT+ párom adopciu ani prístup k umelému oplodneniu.

O smernici informoval milánsky starosta Giuseppe Sala, pretože jeho radnica rodné listy do matriky zapisovala. Vládne úrady však milánsku matriku vyzvali, aby tak prestala robiť, pretože tým porušuje existujúce predpisy. "Iba rodič s biologickou väzbou na novorodeného môže byť zmienený v rodnom liste vystavenom v Taliansku," uviedla milánska prefektúra, čo je úrad zastupujúci centrálnu vládu na úrovni okresu.

image

Ideme zlým smerom. Ďalšia krajina zaviedla trest smrti pre členov LGBTI+ komunity

"Podľa môjho názoru ide o krok späť z politického a sociálneho hľadiska," povedal Sala o rozhodnutí vlády. Podľa neho zákaz vystavuje deti jednopohlavných párov právnej neistote. Proti vládnemu nariadeniu protestovali aj ďalší, predovšetkým ľavicoví, starostovia. Primátor Padovy Stefano Giordani dnes oznámil, že jeho úrad bude aj naďalej vydávať rodné listy, kde sú evidovaní rodičia rovnakého pohlavia. "Ako starosta mám povinnosť chrániť hlavné záujmy detí," uviedol Giordani.

Talianski vládni politici tiež odmietajú návrh únijného nariadenia, podľa ktorého by štáty mali povinnosť uznať dokumenty o rodičovstve jednopohlavných párov vydané v inej krajine Európskej únie. Vládu vyzvali, aby proti nariadeniu vystúpila. Podľa vládnych senátorov z výboru pre únijné záležitosti zámer porušuje "zásady subsidiarity a primeranosti". Vládni predstavitelia tvrdia, že by LGBT+ páry mohli nariadenie používať, aby získali možnosť náhradného materstva, ktoré je v Taliansku zakázané. "Vládna väčšina sa rozhodla rozdeliť deti na prvú a druhú ligu," povedala senátorka z opozičnej Demokratickej strany Simona Malpezziová. Podľa opozície sa Taliansko v oblasti práv sexuálnych menšín priblížilo k Maďarsku a Poľsku, kde vládne sily, ktoré nie sú naklonené rozširovaniu práv LGBT+ komunity.

Premiérka Giorgia Meloniová sa v minulosti vyhranila voči "rodovej identite". "Áno prirodzenej rodine, nie LGBT loby," povedala v júni minulého roka na mítingu krajne pravicovej strany Vox. Odmietla tiež snahy zmeniť znenie rodných listov a nahradenie názvom rodičia kolónok otec a matka. K súčasnej polemike sa však premiérka nevyjadrila.

V roku 2021 taliansky ústavný súd konštatoval, že postavenie detí jednopohlavných párov nie je v Taliansku dostatočne právne ošetrené, a vyzval parlament na nápravu. Uznaním zahraničných rodných listov v krajinách, kde homosexuálne páry nemôžu byť rodičmi detí, sa zaoberal aj Súdny dvor EÚ. V decembri 2021 nariadil bulharským úradom, aby vydali doklady dieťaťu, ktoré má rodný list zo Španielska, na ktorom sú uvedené dve matky, čo je v Bulharsku neprípustné.

image

Fyzicky som žena, no geneticky som muž, tvrdí bývala misska. Prišla na to, keď lekár zistil, že nemá maternicu

01 - Modified: 2023-03-12 08:30:00 - Feat.: 0 - Title: Ďalšia rana pre domácu LGBTI+ komunitu. Nový návrh nedovolí zmenu rodného čísla, to však znemožní právnu zmenu pohlavia 02 - Modified: 2023-03-10 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dieťa, ktoré má dvoch biologických otcov. Japonským vedcom sa podarilo urobiť veľký krok vpred pre LGBTI+ komunitu 03 - Modified: 2023-03-03 17:00:00 - Feat.: 0 - Title: Uganda sprísňuje svoj konzervatívny postoj voči LGBTQ+ komunite 04 - Modified: 2023-02-23 08:42:26 - Feat.: 0 - Title: V USA sa čoraz viac ľudí hlási k LGBTI+ komunite. Pomohli tomu najmä mladí 05 - Modified: 2023-02-22 09:22:49 - Feat.: 0 - Title: Na Jamajke je sex medzi mužmi stále protizákonný. Aktivisti žiadajú okamžité zrušenie
01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane 03 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-17 21:52:55 - Feat.: - Title: Fiala a De Croo adresovali list hlavám inštitúcií Európskej únie o ruskom zasahovaní do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:12