Ukrajinskí vojaci sa vezú na tanku na fronte v meste Bachmut. FOTO TASR/AP
StoryEditor

Vojna na Ukrajine: Ukrajinci hlásia odrazenie desiatok ruských útokov na východe krajiny

24.03.2023, 08:29
Autor:
ČTKČTK

V záporožskom a chersonskom smere je nepriateľ v defenzíve, zároveň však ostreľoval množstvo miestnych obcí, uvádza ukrajinský štáb.

Ukrajinskí obrancovia za uplynulý deň odrazili 79 útokov ruských inváznych síl, ktoré svoje hlavné úsilie naďalej sústreďujú na ofenzívne operácie v smere na ukrajinské mestá Lyman, Bachmut, Avdijivku, Marjinku a Šachtarsku. Vo svojej pravidelnej rannej operačnej správe to dnes uviedol ukrajinský generálny štáb.

Portál Ukrajinska pravda ráno informoval o ruskom nočnom útoku pomocou dronov Šáhed-136 iránskej výroby na mesto Kryvyj Rih. Podľa doterajších informácií nie sú hlásené žiadne obete.

"Nepriateľ neprestával útočiť na Bachmut. Práve v okolí tohto mesta sa odohrala väčšina bojových stretov za posledný deň," tvrdí velenie ukrajinských ozbrojených síl s poznámkou, že ukrajinskí vojaci odrazili útoky inváznych síl v okolí obcí Orichovo-Vasylivka, Bohdanivka a Predteňka. Neúspešné útočné akcie Rusov hlásia Ukrajinci aj od ôsmich ďalších obcí v tejto oblasti, vrátane Avdijivky a Marjinky.

V záporožskom a chersonskom smere je nepriateľ v defenzíve, zároveň však ostreľoval množstvo miestnych obcí, uvádza ukrajinský štáb. Rusi podľa neho podnikli v uplynulom dni aj zhruba štyri desiatky vzdušných útokov a použili salvové raketomety. Ukrajinská armáda okrem iného podnikla 12 leteckých útokov na ruské jednotky a zariadenia, uviedol Kyjev.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

Z Kryvého Rihu medzitým úrady informovali o útoku ruskými bezpilotnými lietadlami. Podľa šéfa Dnipropetrovskej oblasti Serhija Lysaka päť dronov v noci na dnešok zasiahlo svoje ciele a jeden stroj sa ukrajinskej armáde podarilo zostreliť. Zatiaľ nie sú správy o obetiach alebo zranených kvôli útoku, informácie o následkoch úderu sa upresňujú.

01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 03 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 05:52