Dmitrij Medvedev. FOTO: Reuters/Sputnik
StoryEditor

Medvedev prečítal riaditeľom vojenských závodov Stalinov telegram z roku 1941

24.03.2023, 21:13
Autor:
TASRTASR

Telegram, v ktorom Stalin žiadal urýchlenie výroby tankových súčiastok, Medvedev prečítal na zasadnutí štátnej komisie pre zbrojenie.

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev na jednom zo zasadnutí citoval z telegramu generálneho tajomníka ÚV KSSZ Josifa Stalina zo 17. septembra 1941, v ktorom sovietsky vodca predstaviteľov zbrojárskeho priemyslu žiadal, aby "čestne a včas plnili rozkazy", inak po nich pôjde ako "po zločincoch", ktorým nezáleží "na cti a záujmoch svojej vlasti".

Telegram, v ktorom Stalin žiadal urýchlenie výroby tankových súčiastok, Medvedev prečítal na zasadnutí štátnej komisie pre zbrojenie, informovala v piatok agentúra DPA.

image

Zatknutie Putina v zahraničí by Rusko vnímalo ako vyhlásenie vojny, upozorňuje exprezident Medvedev

Podľa Medvedeva, ktorý je teraz zástupcom šéfa ruskej bezpečnostnej rady, je tento telegram dôkazom, že "žiadna výroba, žiadna organizácia nie je ideálna". 

Uviedol súčasne, že napriek tomu v podmienkach tzv. špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine by záväzky zbrojných tovární mali pozostávať "nie z plnenia ročných záväzkov, ale z plnenia desaťdňových záväzkov a dorovnania toho, čo sa neurobilo vrátane minulého roka". 

Tvrdil tiež, že väčšina fabrík v Rusku "pracuje na tri zmeny" a vyrába tie najmodernejšie zbrane. "Najdôležitejšie je vyrobiť toto všetko v požadovaných objemoch," zdôraznil Medvedev, pričom súčasne apeloval na prítomných – označil ich za svojich kolegov –, aby "pamätali na slová generalissima" Stalina.

image

Zase dvojník? Nad Putinovou návštevou Mariupolu sa vznášajú otázniky

Medvedev je blízkym spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina a je horlivým zástancom invázie ruskej armády na Ukrajinu. Kedysi bol pritom v Rusku i na Západe považovaný za liberála.

Krátko po zverejnení videí zo zasadnutia s predstaviteľmi zbrojného priemyslu Medvedev publikoval aj úryvky z rozhovoru s ruskými novinármi, v ktorom tvrdí, že Rusko v skutočnosti vedie vojnu proti celému NATO.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:38