Armádny generál Mark Milley hovorí s americkou armádou v Sýrii. FOTO: Reuters
StoryEditor

Počet obetí amerických náletov na proiránskych bojovníkov v Sýrii stúpol na 19, vinia ich z útoku dronom

25.03.2023, 10:24
Autor:
ČTKČTK

Sme schopní reagovať, ak sa naše základne a sily v Sýrii stanú terčom útoku, uviedol Iránsky poradný výbor v Sýrii a potvrdil, že niekoľko jeho bojovníkov v dôsledku amerických náletov prišlo o život a bolo zranených.

Na 19 stúpol počet obetí piatkového odvetného náletu Spojených štátov proti skupinám napojeným na Irán v Sýrii. Tých Američania vinia z útoku dronom, pri ktorom vo štvrtok jeden človek zomrel a šesť bolo zranených. O aktuálnej bilancii informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie Sýrskej organizácie pre ľudské práva. Podľa televízie Al-Džazíra proiránske skupiny v Sýrii varovali Američanov, že majú dostatok síl na to, aby na ďalšie prípadné nálety USA na svoje pozície mohli reagovať.

"Sme schopní reagovať, ak sa naše základne a sily v Sýrii stanú terčom útoku," uviedol Iránsky poradný výbor v Sýrii a potvrdil, že niekoľko jeho bojovníkov v dôsledku amerických náletov prišlo o život a bolo zranených. Podľa SOHR je 11 obetí amerického náletu zo Sýrie, u ďalších mŕtvych organizácia nemohla podľa Reuters občianstvo spresniť.

image

Sýrsky prezident Asad otvorene podporil ruskú vojnu na Ukrajine. Západ podporuje nacistov, tvrdí

Irán je v už 12 rokoch trvajúcej občianskej vojny v Sýrii jedným z najdôležitejších spojencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Americký prezident Joe Biden odvetné nálety, ktoré podľa SOHR cielili na sklad zbraní v meste Dajr az-Zaur, nariadil po štvrtkovom útoku dronu na koaličnú základňu pri meste Hasaká v severovýchodnej Sýrii. Útok dronom, ktorý bol podľa amerických spravodajcov iránskeho pôvodu, si vyžiadal život jedného civilistu pracujúceho pre Spojené štáty a zranenie ďalšieho, ako aj piatich amerických vojakov.

Biden v reakcii na nálety tiež uviedol, že USA neusilujú o konflikt s Iránom, avšak zareagujú "pomocou sily", keď bude potrebné ochrániť americký personál v Sýrii či inde vo svete.

image

Európska komisia dá Turecku miliardu eur na obnovu po zemetrasení

V piatok sa následne terčom leteckého útoku stali podľa predstaviteľov USA dve ďalšie americké základne, píše Al-Džazíra. Jeden člen americkej armády bol zranený pri útoku na základňu Conoco. Súbežne podľa televízie ABC News vypálili útočné drony osem striel na základňu Green Viallage, ktorá leží blízko najväčšieho sýrskeho ropného poľa Al-Umar na severovýchode Sýrie.

"Nemyslím si, že by Bidenova administratíva teraz chcela (situáciu) v Sýrii eskalovať, skôr bude reagovať relatívne rozvážne," uviedla popredná analytička situácie v Sýrii z organizácie International Crisis Group Darin Chalífaová. Dodala, že tieto vzájomné odvetné útoky sú v krajine časté, ale len výnimočne vedú k stratám na životoch, píše Al-Džazíra.

01 - Modified: 2023-03-20 13:54:54 - Feat.: 1 - Title: Európska komisia dá Turecku miliardu eur na obnovu po zemetrasení 02 - Modified: 2023-03-15 19:03:07 - Feat.: 1 - Title: Sýrsky prezident Asad otvorene podporil ruskú vojnu na Ukrajine. Západ podporuje nacistov, tvrdí 03 - Modified: 2023-03-15 17:24:30 - Feat.: 1 - Title: Wagnerova skupina vypísala odmenu na talianskeho ministra obrany Crosetta. Ten ju obvinil z podpory migrácie
01 - Modified: 2024-04-16 09:28:09 - Feat.: - Title: Začala sa aj politická ofenzíva proti Iránu, vyhlásil šéf izraelskej diplomacie 02 - Modified: 2024-04-16 05:37:03 - Feat.: - Title: Grossi je znepokojený možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne, vyzval na zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-15 22:01:22 - Feat.: - Title: Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie 04 - Modified: 2024-04-15 20:29:00 - Feat.: - Title: Izrael odpovie na útok Iránu, tvrdí veliteľ izraelskej armády 05 - Modified: 2024-04-15 20:04:01 - Feat.: - Title: Iránsky útok na Izrael bol trápnym neúspechom, tvrdí Biely dom. Pripomína, že nechce eskaláciu napätia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 13:18