Ruská vlajka. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruský otec odsúdený v súvislosti s protivojnovým obrázkom jeho dcéry od nej dostal podporný list

29.03.2023, 22:27
Autor:
ČTKČTK

Verím, že sa všetko vyrieši a my dvaja budeme spolu. Dúfam v to najlepšie a mám ťa hrozne rada, napísala dcéra Maša. Že má otca rada zopakovala aj na mnohých ďalších miestach listu.

Rus Alexej Moskaljov, ktorému súd vymeral dvojročný trest väzenia v súvislosti s protivojnovým obrázkom namaľovaným jeho dcérou Mašou, dostal od dcéry z detského domova list pre povzbudenie. Dievča mu v emotívnom liste odkázalo, že je skvelý otec, na ktorého je hrdá, a vyzvala ho, aby sa nevzdával. Úrady predtým Moskaljova obvinili, že dcéru zle vychováva, nariadili mu domáce väzenie a 13-ročnú Mašu umiestnili do sociálneho centra. Muž krátko pred utorkovým vynesením rozsudku ušiel z domáceho väzenia.

List zverejnil mužov advokát, ktorý uviedol, že s ním jeho klient nadviazal kontakt. Znenie listu prinieslo viacero médií vrátane portálu Meduza. "Verím, že sa všetko vyrieši a my dvaja budeme spolu. Dúfam v to najlepšie a mám ťa hrozne rada," napísala Maša. Že má otca rada, potom zopakovala na mnohých ďalších miestach listu. 

"Prosím ťa, hlavne sa nevzdávaj... Ničím si sa neprevinil, vždy stojím za pri tebe a všetko, čo robíš, je správne. Maj na pamäti, že zvíťazíme... Love you, si hrdina, môj hrdina, "odkázala tiež otcovi Maša.

Moslkaljov pri utorkovom ohlásení rozsudku nebol v súdnej sieni prítomný. Hovorkyňa súdu k tomu uviedla, že predchádzajúca noc ušiel z domáceho väzenia. V pondelok na súde Moskaljov v záverečnej reči oznámil, že má k ruskej agresii na Ukrajine negatívny postoj. "Keby ste sa teraz opýtali, čo si ľudia myslia o špeciálnej operácii na Ukrajine, tak si myslím, že dokonca v sieni sú ľudia, viac ako 90 percent, ktorí povedia, že sú proti. A ja s nimi súhlasím," povedal.

Video: Dcéra sa vyjadruje k zatknutiu svojho otca:

Maša namaľovala vlani na jar počas výtvarnej výchovy obrázok, na ktorom je ukrajinská vlajka s nápisom "Sláva Ukrajine" a ruská vlajka, na ktorej stojí "Nie vojne, Putinovi". Na obrázku je aj žena, ktorá drží za ruku dievčatko a dlaňou sa snaží zastaviť rakety letiace zo smeru Ruska. Po tom, ako vedenie školy uvedomilo polícii, bol Moskaljov obvinený z diskreditácie ruskej armády kvôli príspevku na sociálnych sieťach. Keď mu úrady nariadili domáce väzenie, skončila Maša v detskom domove. Moskaljov je otec samoživiteľ.

Zástupkyňa mesta Jefremova Olga Podolská, ktorá bojuje za návrat Maši zo sociálneho centra, dala minulý týždeň v rozhovore s portálom Meduza najavo obavy z toho, že o aktuálnej situácii Maši sa v médiách neobjavujú žiadne správy. Centrum, kde sa dievča nachádza, je uzavreté a stráži ho polícia. Maša sa naposledy objavila na verejnosti 1. marca, keď na videozázname šírenom na sociálnych sieťach popisovala policajnú raziu v byte a zatknutie svojho otca. Dievča v sociálnom zariadení síce podľa Podolskej nijako oficiálne neobmedzujú v tom, aby otca kontaktovala, Maša ale nemá telefón ani inú možnosť otcovi zavolať.

01 - Modified: 2023-03-29 17:23:52 - Feat.: 1 - Title: Poľsko nalieha na Európsku úniu, aby obmedzila prílev ukrajinského obilia 02 - Modified: 2023-03-29 12:18:22 - Feat.: 1 - Title: Hybridná vojna Ruska so Západom bude trvať dlho, vyhlásil Kremeľ 03 - Modified: 2023-03-29 10:50:55 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina musela vrátiť nefunkčný systém protivzdušnej obrany, informoval Zelenskyj. Dodal ho európsky štát
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 04 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:48