Americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Či je umelá inteligencia nebezpečná, sa ešte ukáže, tvrdí Biden

04.04.2023, 22:30
Autor:
ČTKČTK

Umelá inteligencia bypodľa Joea Bidena mohla byť užitočným nástrojom, napríklad v boji s chorobami či klimatickými zmenami.

Americký prezident Joe Biden dnes povedal, že sa ešte len ukáže, či je umelá inteligencia nebezpečná. Zároveň však zdôraznil, že technologické firmy majú zodpovednosť zabezpečiť bezpečnosť svojich produktov, kým ich ponúknu verejnosti. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Technologické spoločnosti majú povinnosť uistiť sa, že ich produkty sú bezpečné, kým ich zverejnia," povedal Biden na začiatku zasadnutia Rady poradcov prezidenta pre vedu a technológie. Na otázku, či je umelá inteligencia nebezpečná, odpovedal: "Toto sa ešte len uvidí. Mohla by byť. "

Umelá inteligencia by ale podľa Bidena mohla byť užitočným nástrojom, napríklad v boji s chorobami či klimatickými zmenami. "Umelá inteligencia môže pomôcť riešiť niektoré veľmi ťažké problémy, ako sú choroby a zmena klímy, ale musí sa tiež zaoberať potenciálnymi rizikami pre našu spoločnosť, ekonomiku a národnú bezpečnosť," povedal americký prezident.

Verejnú debatu o prínosoch a etických a spoločenských následkoch umelej inteligencie v poslednom čase rozvíril chatbot ChatGPT, ktorý dokáže na základe jednoduchých otázok generovať články, eseje, vtipy, ale aj poéziu.

Taliansko minulý týždeň dočasne zablokovalo ChatGPT kvôli obavám o ochranu osobných údajov. Spojené štáty zatiaľ zaujali iný prístup. Bidenova administratíva vlani predstavila súbor ďalekosiahlych cieľov zameraných na odvrátenie škôd spôsobených vzostupom systémov umelej inteligencie, vrátane usmernení, ako chrániť osobné údaje ľudí a obmedziť sledovanie,

01 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 02 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 03 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 04 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 13:24:12 - Feat.: - Title: Pomocou AI vytvoril obnažené deepfake fotky detí, umelú inteligenciu tak skoro nepoužije. Britský súd vydal prelomový verdikt
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:15