Poľský prezident Andrzej Duda (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Zelenskyj v prejave vo Varšave poďakoval za dodávky zbraní aj pomoc utečencom

06.04.2023, 07:16
Autor:
TASRTASR

Ukrajinský prezident vyjadril presvedčenie, že "neexistuje nijaká sila, ktorá by bola mocnejšia než ukrajinsko-poľské bratstvo".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredajšom emotívnom prejave vo Varšave vyzdvihol úzke spojenectvo svojej krajiny s Poľskom, ktorému poďakoval za pomoc ukrajinským utečencom aj za vojenskú pomoc v boji proti ruskej agresii.

"Ukrajinské a poľské srdcia bijú za jedinú slobodu, za nezávislosť našich štátov, za našu rodnú Európu, za náš spoločný dom... a my zvíťazíme," vyhlásil Zelenskyj počas vystúpenia pred varšavským Kráľovským hradom, kde absolvoval stretnutie s ukrajinskými vojnovými utečencami. Jeho prejav prerušovali poslucháči volaním "Sláva Ukrajine!".

Zelenskyj vyjadril presvedčenie, že "neexistuje nijaká sila, ktorá by bola mocnejšia než ukrajinsko-poľské bratstvo". Ukrajinské víťazstvo vo vojne proti ruskej agresii podľa jeho slov posilní aj bezpečnosť susedného Poľska.

Ukrajinský líder poďakoval Poľsku za početné dodávky zbraní a konkrétne vyzdvihol poľské húfnice Krab a prenosný protilietadlový systém Piorun, ktoré podľa neho Ukrajincom dobre slúžia na bojiskách.

Vyjadril tiež vďaku Poliakom za to, že prijali státisíce utečencov z Ukrajiny a poskytli im prístup na pracovný trh, ku vzdelaniu a zdravotnej starostlivosti. Vyzdvihol skutočnosť, že Ukrajinci majú v Poľsku zákonom garantované rovnaké práva a možnosti ako poľskí občania.

Ďalej hovoril o tom, že voči Rusku treba vyvodiť zodpovednosť za všetky zločiny, ktorých sa dopustilo počas vojny na Ukrajine. To isté by podľa neho malo platiť aj v prípade ruských zločinov voči Poľsku vrátane katynského masakru z čias druhej svetovej vojny.

Ukrajinský prezident pricestoval v stredu na prvú návštevu Poľska od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Stretol sa pri tom s poľským prezidentom Andrzejom Dudom a premiérom Mateuszom Morawieckim a získal prísľuby ďalšej vojenskej aj ekonomickej pomoci.

01 - Modified: 2024-05-02 12:00:46 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Berdyči 02 - Modified: 2024-05-02 11:39:00 - Feat.: - Title: Poľská polícia zatkla v súvislosti s útokom na synagógu 16-ročného mladíka 03 - Modified: 2024-05-02 12:23:11 - Feat.: - Title: Ak by Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov, vyhlásil Macron 04 - Modified: 2024-05-02 10:21:23 - Feat.: - Title: Kremeľ poprel obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň 05 - Modified: 2024-05-02 10:34:45 - Feat.: - Title: VIDEO: Ako scény z apokalyptického filmu. Dronové zábery ukazujú skazu v strategickom meste
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 14:33