StoryEditor

Afganky nemôžu pracovať v OSN, Taliban prišiel s ďalším zákazom

06.04.2023, 14:00

OSN zákaz označila za neprijateľný.

Fundamentalistické vládne hnutie Taliban vydalo nariadenie, ktorým afganským ženám zamestnaným v OSN zakazuje pracovať na celom území Afganistanu. V utorok to uviedol hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

 

Dujarric v mene šéfa OSN Antónia Guterresa vyhlásil, že „akýkoľvek takýto zákaz by bol neprijateľný“ a nepredstaviteľný. Ako priblížil, OSN zatiaľ od Talibanu nedostala písomné vyrozumenie, avšak zástupcovia OSN sa budú snažiť o objasnenie situácie počas stretnutí s Talibanom.

 

Generálny tajomník OSN António Guterres vo vyhlásení povedal, že afganské zamestnankyne sú nevyhnutné pre operácie Organizácie Spojených národov, a to aj pri poskytovaní pomoci pri záchrane života. „Presadzovanie tohto rozhodnutia poškodí afganský ľud, z ktorého milióny potrebujú našu pomoc,“ povedal Guterres.

 

Ide o najnovší prípad znepokojivého trendu, ktorý podkopáva schopnosť humanitárnych organizácií dostať sa k tým, ktorí to najviac potrebujú,“ konštatoval hovorca Dujarric.

Ďalšia rana pre Afganky

AFP pripomína, že OSN mala dosiaľ výnimku z decembrového nariadenia Talibanu, podľa ktorého dostali ženy zákaz pracovať vo všetkých zahraničných i domácich mimovládnych organizáciách v Afganistane. Viaceré z týchto organizácií následne na protest úplne pozastavili svoju činnosť v krajine. Po dňoch debát došlo k dohode, podľa ktorej tento zákaz neplatil pre ženy pracujúce vo sfére zdravotníckej pomoci.

 

Taliban od prevzatia moci v auguste 2021 zaviedol pre afganské ženy viacero prísnych zákazov. Nemôžu zastávať verejné funkcie, navštevovať stredné a vysoké školy či chodiť do parkov. Taktiež im nariadili, aby sa na verejnosti zahaľovali celotelovým závojom, najlepšie burkou.

 

Generálny tajomník vyzval Taliban, aby okamžite odvolal rozhodnutie a zrušil všetky opatrenia, ktoré obmedzujú práva žien a dievčat na prácu, vzdelanie a slobodu pohybu.

 

Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancujú SlovakAid a Európska únia.
image

HN Globálne SNÍMKA: Hn Globálne

SNÍMKA: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 19:14:52 - Feat.: - Title: Tisícky bosnianskych Srbov protestovali proti možnej rezolúcii OSN o genocíde v Srebrenici 03 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 04 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 05 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:16