Ukrajinskí vojaci sa vezú na tanku na fronte v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusko postupuje v Bachmute, ohrozená je zásobovacia cesta Ukrajincov, hlási Londýn

07.04.2023, 09:46
07.04.2023, 10:32
Autor:
ČTKČTK

Jednotky ruskej pravidelnej armády v západnej časti mesta Bachmut zrejme posilnili svoje pozície a znovu efektívnejšie využívajú delostrelectvo.

Postup ruských síl v bitke o ukrajinské mesto Bachmut dostáva v posledných dňoch spád, Rusi ovládli západný breh rieky Bachmutky a veľmi pravdepodobne postúpili ďalej do centra mesta. Vo svojom hlásení to dnes na twitteri uviedla britská vojenská rozviedka. V ohrození je podľa nej kľúčová cesta vedúca z mesta na západ, ktorú Ukrajinci používajú pre zásobovanie.

Jednotky ruskej pravidelnej armády v západnej časti mesta zrejme posilnili svoje pozície a znovu efektívnejšie využívajú delostrelectvo. Podľa Londýna je reálnou možnosťou, že v tejto oblasti žoldnierska Wagnerova skupina prerušila spory s ministerstvom obrany v Moskve a funguje medzi nimi lepšia spolupráca.

Hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj agentúre Reuters k bojom v Bachmute povedal, že "Rusko má na niektorých miestach taktický úspech, ale platí za to vysokú cenu". Ukrajinské jednotky podľa neho majú situáciu v meste pod kontrolou a vedia, o čo Rusom ide a efektívne sa bránia napriek ruskej početnej prevahe.

"Situácia je ťažká, nepriateľ sústredí maximálne úsilie, aby Bachmut ovládol... Podnikáme všetky kroky s cieľom, aby nepriateľ neprelomil našu obranu a aby sme mu spôsobili čo najvyššie škody a ušetrili našich vojakov, "povedal Čerevatyj.

image

Rusi ďalej útočia na Lyman, Bachmut, Avdijivku a Marjinku, uvádza ukrajinský štáb. Dostali sa ďalej

Ukrajinský generálny štáb vo štvrtok nepriamo pripustil, že Rusi ovládli väčšinu mesta. Útočníci sa snažia obkľúčiť ukrajinskú obranu v Bachmute, kde sa odohrávajú najťažšie boje v oblasti Donbasu. O východoukrajinský Bachmut zvádzajú ukrajinskí obrancovia a ruské invázne sily ťažké boje už pol roka. Podľa západných vojenských analytikov má Bachmut spornú strategickú dôležitosť, kvôli dĺžke bojov a veľkým stratám na oboch stranách však získal veľký symbolický význam.

Agentúra TASS informovala, že vo štvrtok v Rusy ovládanom Donecku zomreli štyria civilisti na parkovisku, kam dopadli delostrelecké granáty. Traja ľudia prišli o život v Lysyčansku na severovýchod od Donecka pri výbuchu na autobusovej zastávke.

image

Rusi v útokoch nepoľavujú. Pri ostreľovaní Donecka zahynulo šesť civilistov

Úrady v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti uviedli, že pri ruskom ostreľovaní vo štvrtok utrpelo zranenia najmenej sedem ľudí. V Mykolajivskej oblasti Rusi dnes ráno útočili na Očakiv, poškodili pri tom obytné domy aj mestskú infraštruktúru. Informácie sú zatiaľ o dvoch zranených, píše portál RBK Ukrajina. Jednotlivé tvrdenia znepriatelených strán ale nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť.

Ruská tajná služba FSB podľa agentúry TASS v Rusy obsadenej časti Chersonskej oblasti zadržala agenta ukrajinskej rozviedky SBU, ktorý so svojím spolupracovníkom zbieral informácie o rozmiestnení a presunoch ruských síl. Údaje o presunoch a o ruskej vojenskej technike podľa agentúry spoločne s mapami a zemepisnými súradnicami posielali SBU prostredníctvom internetových komunikátorov, aby Ukrajinci mohli presne zamerať delostrelecké a raketové útoky. Zadržaným hrozí dvadsať rokov väzenia, uvádza TASS.

01 - Modified: 2023-04-06 08:54:37 - Feat.: 1 - Title: Rusi ďalej útočia na Lyman, Bachmut, Avdijivku a Marjinku, uvádza ukrajinský štáb. Dostali sa ďalej 02 - Modified: 2023-04-05 13:43:36 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina pripravuje na protiofenzívu brigádu 40-tisíc dobrovoľníkov 03 - Modified: 2023-04-05 05:15:32 - Feat.: 1 - Title: Rusi v útokoch nepoľavujú. Pri ostreľovaní Donecka zahynulo šesť civilistov 04 - Modified: 2023-04-04 07:09:58 - Feat.: 1 - Title: Ruskí žoldnieri postúpili v Bachmute a obsadili administratívnu budovu v centre mesta
01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 04 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 05 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:39