Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajina musela kvôli úniku dokumentov v USA zmeniť vojnové plány

10.04.2023, 08:30
Autor:
ČTKČTK

Utajované dokumenty prevažne o vojenských operáciách na Ukrajine sa objavili minulý týždeň na sociálnych sieťach. Podľa Kyjeva obsahujú vymyslené údaje a podľa vojenských analytikov mohli byť upravené na dezinformačné účely.

Ukrajina bola kvôli rozsiahlemu úniku amerických vojenských dokumentov z posledných týždňov nútená zmeniť svoje vojnové plány. Uviedla to televízia CNN s odvolaním sa na zdroj v administratíve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Utajované dokumenty prevažne o vojenských operáciách na Ukrajine sa objavili minulý týždeň na sociálnych sieťach. Podľa Kyjeva obsahujú vymyslené údaje a podľa vojenských analytikov mohli byť upravené na dezinformačné účely.

image

USA posudzujú, ako môže únik tajných dokumentov ovplyvniť národnú bezpečnosť

Niektoré časti dokumentov sa ale podľa odborníkov zdajú byť autentické. Americké ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že posudzuje dopad, ktorý by mohol mať únik tajných amerických vojenských dokumentov na bezpečnosť Spojených štátov a na spojencov a partnerov USA.

Uniknuté dokumenty podľa CNN odhaľujú kľúčové slabiny Ukrajiny spojené s výzbrojou a protivzdušnou obranou, ale tiež veľkosť a pripravenosť práporov v kritickej fáze vojny, keď sa ukrajinské sily pripravujú na začatie protiofenzívy proti Rusom. Únik tiež nastal v čase, keď USA a Ukrajina nadviazali dôvernejšie vzťahy ohľadom zdieľania spravodajských informácií, pripomína CNN.

Ukrajinskí predstavitelia na začiatku vojny váhali so zdieľaním svojich bojových plánov so Spojenými štátmi, pretože sa obávali úniku informácií. Mali tiež obavy, že zdieľanie informácií by mohlo poukázať na ich slabiny a odradiť Američanov od ďalšej pomoci, a preto ich starostlivo strážili. Výmena spravodajských informácií medzi Kyjevom a Washingtonom sa vlani na jeseň značne uvoľnila a obe krajiny úzko spolupracovali na variantoch ukrajinskej ofenzívy.

Odhalenie utajovaných dokumentov Pentagonu poskytli vzácny pohľad na to, ako USA špehujú spojencov aj nepriateľov.

Niektoré z dokumentov, ktoré sú podľa amerických predstaviteľov autentické, odhaľujú rozsah amerického odpočúvania kľúčových spojencov - okrem Ukrajiny tiež Izraela či Južnej Kórey.

Iné dokumenty odhaľujú mieru, do akej sa Spojeným štátom podarilo preniknúť do štruktúr ruského ministerstva obrany a ruskej žoldnierskej Wagnerovej spoločnosti.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:08