Ukrajinský vojak sa pozerá zo zákopu na frontovej línii v Bachmute. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zaživa mu odrezali hlavu. Šíri sa video, ktoré zobrazuje brutálnu vraždu ukrajinského vojaka

12.04.2023, 09:48
12.04.2023, 13:49
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský prezident v reakcii na zábery uviedol, že svet ich musí vidieť. "Toto je video Ruska takého, aké je," povedal Zelenskyj. Podľa Kremľa je video "strašné" a treba overiť jeho pravosť.

Internetom sa šíri mimoriadne násilné video, na ktorom muž v uniforme s bielou páskou na ruky - ktoré na Ukrajine používa ruská invázna armáda - odrezal hlavu živému človeku v uniforme s ukrajinskými znakmi. Informovala o tom ruskojazyčná stanica BBC, ktorá zároveň upozornila, že nemôže potvrdiť pravosť nahrávky. Ukrajinské médiá píšu, že ruskí invázni vojaci takto zavraždili ukrajinského vojnového zajatca. Ukrajinský minister zahraničia prirovnal Rusko k takzvanému Islamskému štátu. Podľa Kremľa je video "strašné" a treba overiť jeho pravosť.

BBC pôvodne informovala o mužoch v uniforme, ktorých tváre na videu zakrývajú masky. V aktualizovanej verzii spresňuje, že na videu, ktoré sa na sociálnych sieťach objavilo v utorok večer, je vidieť jeden takto obležený muž. Na uniforme obete je žltá páska, ktorú v súčasnej vojne používa ukrajinská armáda. Na záberoch sú zelené listy, takže je možné, že mohli byť vyhotovené pred nejakým časom, upozornila BBC, ktorá podobne ako ďalšie médiá z etických dôvodov zábery nepublikuje a nezdieľa na ne ani link.

Nezávislý server Meduza píše, že nie je známe kedy, kde a kým bolo video natočené, a isté nie je ani to, kto presne na ňom je. Súdiac podľa prostredia mohlo vzniknúť vlani v lete, píše web. Nahrávka sa podľa neho rozšírila na ruských telegramových kanáloch podporujúcich vojenskú agresiu Moskvy na Ukrajine a potom sa začala šíriť tiež na ukrajinských účtoch.

image

Šéf vagnerovcov hlási ovládnutie 80 percent Bachmutu, Ukrajina to popiera

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes v reakcii na zábery uviedol, že svet ich musí vidieť. "Toto je video Ruska takého, aké je," povedal Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram."Je niečo, čo nikto na svete nemôže ignorovať: Ako ľahko tieto zvieratá zabíjajú. Na nič nezabudneme a vrahom neodpustíme. Právna zodpovednosť bude za všetko," napísal v príspevku. Poradkyňa šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Darja Zarivná uviedla, že video bolo zverejnené s cieľom zastrašovať. "Cieľovým publikom nie je len Ukrajina, ale aj západné spoločnosti. Na nás to ale nefunguje. Toho sa boja Rusi, ale nie my, "vyhlásila Zarivná.

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba dnes prirovnal Rusko k takzvanému Islamskému štátu (ISIS). "Je absurdné, že Rusko, ktoré je horšie ako ISIS, predsedá BR OSN. Ruskí teroristi musia byť vyhnaní z Ukrajiny aj z OSN a musia byť pohnení k zodpovednosti za svoje zločiny,"napísal na Twitteri s odvolaním sa na teroristickú organizáciu, ktorej ozbrojenci pred rokmi zverejňovali z Iraku a Sýrie videá s urezávaním hláv zajatcov. Moskva sa tento mesiac ujala rotujúceho predsedníctva v Bezpečnostnej rade OSN.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes videozábery označil za strašné a zároveň vyzval na ich overenie. "Iste, sú to hrozné zábery," povedal novinárom podľa ruských tlačových agentúr. "Žijeme vo svete podvrhov a treba preveriť pravosť týchto záberov," dodal.

image

Piloti umierajú v ruských pascách, stíhačky F-16 nás zachránia, apeluje Ukrajina

Video, ktoré podľa CNN bolo zverejnené 8. apríla na proruskom kanáli, údajne natočili žoldnieri z ruskej Wagnerovej skupiny a zdá sa, že ukazuje sťaté mŕtvoly dvoch ukrajinských vojakov ležiacich na zemi vedľa zničeného vojenského vozidla. Ruské účty na sociálnych sieťach tvrdia, že bolo natočené blízko Bachmutu na východe Ukrajiny, podotkla CNN s tým, že nemôže lokáciu potvrdiť.

Hovorkyňa šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella v reakcii uviedla, že Európska únia bude požadovať pohnanie všetkých páchateľov vojnových zločinov na Ukrajine k zodpovednosti. Európska únia zatiaľ nemá informácie o pravdivosti videa, ale ak sa potvrdí, bude to ďalšia dôrazná pripomienka neľudskej povahy ruskej agresie, povedala novinárom Borrellova hovorkyňa Nabila Massraliová. Monitorovacia misia OSN pre ľudské práva na Ukrajine oznámila, že je videom "zdesená". Spomína tiež ďalšie zábery ukazujúce zohavené telá zrejme ukrajinských vojnových zajatcov a vyzvala na vyšetrenie incidentov a privedenie páchateľov k zodpovednosti, napísala agentúra AFP.

Kyjev dlhodobo obviňuje Rusko z páchania vojnových zločinov, čo Moskva popiera. V marci sa na sociálnych sieťach rozšírilo video, ktoré údajne zachytáva zavraždenie ukrajinského vojnového zajatca ruskými vojakmi. Neozbrojený muž prenesie slová "Sláva Ukrajine", načo ho ruskí vojaci s vulgárnymi výkrikmi zastrelia. Videozáznam vyvolal vo svete aj na Ukrajine, ktorá sa už vyše roka bráni ruskej agresii, značné pobúrenie. Ukrajinská tajná služba SBU neskôr určila identitu zabitého - išlo podľa nej Oleksandra Macijevského, ktorému prezident Volodymyr Zelenskyj posmrtne udelil vyznamenanie Hrdina Ukrajiny.

01 - Modified: 2023-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poza chrbát Západu. Kto pomáha Rusom obchádzať sankcie? 02 - Modified: 2023-04-11 12:08:35 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina obnovila export elektriny do Európy. Rusku sa energetický systém zničiť nepodarilo, tvrdí minister 03 - Modified: 2023-04-11 11:50:25 - Feat.: 1 - Title: Je to masívna zrada, znie z USA. Škandál Pentagónu bublal pod povrchom dlhšie, koho každého sa týka? 04 - Modified: 2023-04-11 08:21:34 - Feat.: 1 - Title: Reznikov vyzval zahraničných pilotov F-16, aby sa pridali na stranu Ukrajiny 05 - Modified: 2023-04-11 07:51:13 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinský premiér pricestoval do Kanady, bude žiadať muníciu a bojové vozidlá
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 07:22