Agenti FBI zatýkajú Jacka Teixeiru. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zloduch alebo hrdina? Mladík sa za únik tajných spisov Pentagónu dočkal obvinenia

14.04.2023, 17:59
Autor:
jhrjhr
  • Jack Teixeira publikoval tajné materiály na komunikačnej platforme Discord v uzavretej skupine zvanej Thug Shaker Centra, ktorú tvorilo niečo viac ako 20 mužov a mladých chlapcov.
  • Jej príslušníci zdieľali rasistické príspevky.
  • Sám Teixeira na jednom videu kričí pri streľbe z pušky rasistické a antisemitské urážky.

image

Ak je toto úroveň Putinových tajných služieb, nie je sa čoho báť. Únik neriadili USA ani Rusko, tvrdí expert

Američan podozrivý zo zverejnenia utajovaných dokumentov Jack Teixeira bol obvinený z neoprávneného držania a odovzdávania utajovaných informácií Pentagonu. Časť priaznivcov amerického exprezidenta Donalda Trumpa, vrátane republikánskych kongresmanov, sa ho zastáva. Podľa nich je hrdina, ktorého chce americká vláda umlčať za zverejnenie "pravdy".

Teixeira sa v piatok objavil pred súdom v Bostone. Sudca Teixeiru informoval, že čelí dvom obvineniam. Žaloba ho viní z neoprávneného zadržiavania a prenosu informácií o národnej obrane. Obviňuje ho zároveň z neoprávneného premiestňovania a uchovávania utajovaných dokumentov alebo materiálov. Za obe obvinenia hrozí až pätnásť rokov väzenia.

image

Rusi tušia pascu. Únik tajností z Pentagónu považujú za špionážnu hru

Teixeira je zadržaný až do stredajšieho vypočutia. Počas súdu nehovoril, len dvakrát odpovedal „áno“ na otázku, či rozumie svojmu právu mlčať. Povedal tiež „mám ťa rád, oci“ svojmu otcovi, ktorý mu vyjadril podporu.

Americké médiá vo štvrtok identifikovali 21-ročného príslušníka spravodajského krídla Leteckej národnej gardy štátu Massachusetts ako toho, kto vyniesol tajné dokumenty Pentagónu so zákulisnými informáciami o stave ukrajinskej armády či špionážnych aktivitách USA vo svete. FBI ho potom zadržala, podľa niektorých republikánov preto, že Teixeira sa svojím činom údajne postavil administratíve amerického prezidenta Joe Bidena.

Rasistické a antisemitské urážky

„Jake Teixeira je biely muž, kresťan a protivojnového zamerania. To z neho robí nepriateľa Bidenovho režimu,“ napísala republikánska kongresmanka Marjorie Taylorová Greenová. Podľa nej len povedal pravdu, ale americké úrady s ním za to nakladajú ako s „kriminálnikom a zradcom“.

Teixeira publikoval tajné materiály na komunikačnej platforme Discord v uzavretej skupine zvanej Thug Shaker Centra, ktorú tvorilo niečo viac ako 20 mužov a mladých chlapcov. Spájala ich „spoločná láska k zbraniam, vojenskému vybaveniu a bohu“. Jej príslušníci zdieľali rasistické príspevky. Sám Teixeira na jednom videu kričí pri streľbe z pušky rasistické a antisemitské urážky.

Jeden z príslušníkov Thug Shaker Central opísal Teixeiru ako vlasteneckého, oddaného katolíka a libertariána so záujmom o zbrane a s pochybnosťami o budúcnosti Ameriky. „Tento chlapec je kresťan, proti vojne, len chcel informovať niektorých svojich priateľov o tom, čo sa deje,“ uviedol. Členovia skupiny povedali americkým médiám, že sa dokumenty nemali dostať do sveta. Boli podľa nich určené len na vzdelanie členov skupiny.

„Opýtajte sa sami seba, kto je skutočným nepriateľom? Mladý príslušník národnej gardy nižšej úrovne? Alebo administratíva, ktorá bez vojnových právomocí vedie vojnu na Ukrajine, nečlenskej krajine NATO, proti jadrovému Rusku?“ uviedla Greenová.

Greenová je jednou z najvýraznejších tvárí takzvaného trumpovského krídla v Republikánskej strane. Patrí medzi najhlasnejších odporcov americkej pomoci Ukrajine.

image

Čína súhlasila, že bude Rusku tajne posielať zbrane, ukazujú uniknuté dokumenty

Podľa Greenovej je zvláštne, že americké úrady objavili Teixeiru ako sprievodcu úniku rýchlo, zatiaľ čo sa stále nevie, kto do médií uvoľnil informácie o návrhu Najvyššieho súdu USA o zrušení práva na potrat. Podobný skepticizmus vyjadril aj republikánsky kongresman Troy Nehls. „Trvalo to menej ako týždeň, kým sme zistili, kto stojí za únikom informácií o Ukrajine. Ale toho, kto je za únikom informácií o Najvyššom súde, stále nepoznáme? Zaujímavé.“

Potvrdenie zapojenia USA do vojny, hodnotia únik trumpovci

Vplyvný moderátor stanice Fox News Tucker Carlson, považovaný za verejnú tvár trumpismu, obvinil nemenované nové médiá, že s Teixeirom „zaobchádzajú ako s Usámom bin Ládinom, možno trochu horšie, pretože na rozdiel od al-Kájdy je tento mladík zjavne rasista“. Aj on tvrdí, že americkí vojaci na Ukrajine bojujú s Ruskom. Carlson vo svojich reláciách preberá ruskú propagandu a ostro útočí na Kyjev.

Podľa jedného dokumentu z 23. marca je niekoľko príslušníkov amerických špeciálnych síl na Ukrajine, spolu so svojimi britskými, francúzskymi či holandskými kolegami. Nemenovaný americký činiteľ povedal stanici ABC News, že kontingent amerických vojakov chráni americkú ambasádu na Ukrajine.

Ako hrdinu popísal Teixeiru syn amerického exprezidenta Donald Trump mladší. Podľa neho zverejnením materiálov Pentagónu mladík možno zabránil "tretej svetovej vojne". Ako Greenová aj on tvrdí, že USA na Ukrajine vedú „zástupnú vojnu“.

 

Moskva opakovane osočuje Washington, že používa Ukrajinu ako bábku na útok na Rusko s cieľom ho zničiť. USA odmietajú, že by mimo vojenskú pomoc Ukrajine boli do konfliktu zapojené.

Samotný Trump ešte pred odhalením identity strojcu úniku tajných informácií naznačoval, že ním môže byť súčasný americký prezident. „Zvláštny ‚prokurátor‘ by mal vyšetrovať Bidena, možno on je vynášač. U tejto skupiny by ma nič neprekvapilo!“ napísal Trump, ktorý čelí vyšetrovaniu kvôli obvineniam, že sfalšoval desiatky finančných záznamov v súvislosti s platbou pre údajnú milenku na vrchole kampane roku 2016.

01 - Modified: 2023-04-13 15:57:48 - Feat.: 1 - Title: Únik dokumentov Pentagónu nemá vážne následky, tvrdí Biden 02 - Modified: 2023-04-13 11:41:09 - Feat.: 1 - Title: Londýn a Moskva sa vlani ocitli na pokraji vojny. Ruský pilot vypálil raketu na britské lietadlo 03 - Modified: 2023-04-13 10:45:27 - Feat.: 1 - Title: V Kremli zúria hádky kvôli Ukrajine, USA počúvajú, naznačujú uniknuté spisy 04 - Modified: 2023-04-12 20:44:57 - Feat.: 1 - Title: Srbská vláda popiera predaj zbraní Ukrajine. V uniknutých dokumentoch z Pentagonu sa píše opak 05 - Modified: 2023-04-11 13:07:53 - Feat.: 1 - Title: Bude mať ukrajinská protiofenzíva úspech? USA o tom pochybujú, ukazuje masívny únik z Pentagónu 06 - Modified: 2023-04-11 11:50:25 - Feat.: 1 - Title: Je to masívna zrada, znie z USA. Škandál Pentagónu bublal pod povrchom dlhšie, koho každého sa týka? 07 - Modified: 2023-04-10 18:37:41 - Feat.: 1 - Title: Pentagón reaguje: Zjavný únik dokumentov USA je vážnym bezpečnostným rizikom
01 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 02 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 03 - Modified: 2024-04-23 11:22:31 - Feat.: - Title: Americký nápojový gigant PepsiCo zvýšil tržby aj zisk. Svetové predaje prekonali očakávania 04 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 05 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:04