Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj vyzval Mexiko na podporu ukrajinskej predstavy o mieri. Zákonodarci agresiu odsúdili

20.04.2023, 22:41
20.04.2023, 23:50
Autor:
ČTKČTK

Vyzývame všetky krajiny, aby sa pripojili ku globálnemu úsiliu realizovať ukrajinskú predstavu mieru, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ​v narážke na svoj mierový plán.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes vyzval Mexiko, aby podporilo ukrajinskú predstavu o mieri. Urobil to v prejave k mexickým zákonodarcom. Mexiko agresiu proti Ukrajine odsúdilo, prezident Andrés Manuel López Obrador má však ku konfliktu ambiciózny postoj, píše agentúra EFE. Zelenskyj ale teraz na rozdiel od iných svojich podobných vystúpení prostredníctvom videoprenosu neprehovoril k plénu zákonodarcov.

"Vyzývame všetky krajiny, aby sa pripojili ku globálnemu úsiliu realizovať ukrajinskú predstavu mieru," uviedol Zelenskyj v narážke na svoj mierový plán. Jeho základnou podmienkou pre prímerie je odchod ruských vojakov z ukrajinského územia. Rusko susednú krajinu napadlo vlani 24. februára, odvtedy sa Ukrajine podarilo okupačné sily z časti svojho územia vytlačiť, teraz sa ukrajinská armáda zrejme chystá k očakávanej ďalšej jarnej ofenzíve.

image

Zelenskyj nalieha na pozvanie do NATO. Prioritou je víťazstvo, odvetil Stoltenberg

Mexiko však má ku konfliktu na Ukrajine ambiciózny postoj. V OSN predstavitelia krajiny odsúdili napadnutie Ukrajiny, prezident López Obrador však kritizuje západné dodávky zbraní Kyjevu. Podporuje tiež plán na vytvorenie skupiny krajín, ktoré by mali uľahčiť rokovania o prímerí. Podobný názor zastáva aj brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, ktorý je spojencom mexickej hlavy štátu.

Zelenskyj vo svojom prejave kritizoval zahraničných politikov, podľa ktorých nie je Ukrajina ochotná a pripravená rokovať o mieri. "Sú tu niektorí lídri, ktorí nikdy nenavštívili Ukrajinu a ktorí nevideli, čo sebou prináša brutálna agresia Ruska a prečo je dôležité brániť životy," povedal Zelenskyj, ktorý sa snaží posilniť svoj hlas v oblasti, kde má istý vplyv aj Rusko.

Podľa Zelenského ľudia v Mexiku môžu chápať skúsenosť ukrajinského ľudu, pretože si tiež želajú bezpečnosť a pokoj v uliciach. Narážal tým na problémy s vysokou mierou násilia zo strany organizovaného zločinu, ktorým krajina trpí. Latinskoamerické štáty tiež vyzval, aby usporiadali stretnutie, kde by prejavili podporu princípom Charty OSN a celistvosti územia štátov.

image

Čudný ťah Číny: Po vyhlásení mierového plánu Ukrajina pre Peking neexistuje, Si nedvíha Zelenskému telefón

Na rozdiel od iných obdobných prejavov dnes Zelenskyj neprehovoril k plénu ale len k zasadnutiu priaznivcov Ukrajiny medzi mexickými zákonodarcami. Stretnutie viedol predseda dolnej komory parlamentu Santiago Creel z opozície. Šéf vládnych poslancov Ignacio Mier však uviedol, že stretnutie s ukrajinským prezidentom "nepredstavuje spoločný postoj Poslaneckej snemovne". V mexickom Kongrese existuje aj skupina priateľov Ruska.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov dnes rokoval v Havane s predstaviteľmi Kuby, napríklad prezidentom Miguelom Díazom-Canelom či ministrom zahraničia Brunom Rodríguezom. Bola to posledná zastávka na ceste šéfa ruskej diplomacie v regióne. V Havane odsúdil americké sankcie proti Kube. Podľa neho si západné krajiny myslia, že môžu vnútiť "svoju vôľu svetu", píše agentúra AP. Lavrov tiež povedal, že kubánski predstavitelia od začiatku "úplne pochopili" dôvody, prečo Moskva začala "špeciálnu vojenskú operáciu", ako inváziu na Ukrajinu nazýva. Kubánsky minister zahraničia odsúdil sankcie voči Rusku, ktoré je pre Kubu kľúčovým energetickým dodávateľom a politickým spojencom.

01 - Modified: 2023-04-20 16:32:42 - Feat.: 1 - Title: Darovaný slovenský systém S-300 stále zachraňuje ukrajinské životy, povedal veľvyslanec Kyjeva 02 - Modified: 2023-04-20 16:01:42 - Feat.: 1 - Title: Čudný ťah Číny: Po vyhlásení mierového plánu Ukrajina pre Peking neexistuje, Si nedvíha Zelenskému telefón 03 - Modified: 2023-04-20 15:26:38 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj nalieha na pozvanie do NATO. Prioritou je víťazstvo, odvetil Stoltenberg
01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:31