Bývalý prezident USA Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Medzi republikánmi má Trump na DeSantisa náskok, uvádza prieskum. Podporili ho aj floridskí kongresmani

21.04.2023, 20:26
Autor:
ČTKČTK

Ron DeSantis je považovaný za hlavného Trumpovho konkurenta aj keď zatiaľ kandidatúru do Bieleho domu nepotvrdil. Prieskumy v uplynulom roku naznačovali, že by v republikánskych primárkach mal šancu na víťazstvo.

Bývalý americký prezident Donald Trump je aktuálne jasným favoritom na zisk nominácie Republikánskej strany do prezidentskej voľby na jeseň budúceho roka, vyplýva z dnes zverejnených výsledkov prieskumu denníka The Wall Street Journal. Pravdepodobní republikánski voliči v ňom dali prednosť Trumpovi v pomere 51 percent ku 38 percentám pre guvernéra Floridy Rona DeSantisa. Pre toho ide o ďalšiu zlú správu po tom, ako ďalší floridskí kongresmani vyjadrili podporu obžalovanému exprezidentovi.

DeSantis je považovaný za hlavného Trumpovho konkurenta, i keď zatiaľ kandidatúru do Bieleho domu nepotvrdil. Prieskumy v uplynulom roku naznačovali, že by v republikánskych primárkach mal šancu na víťazstvo, v posledných týždňoch však sondážiam dominuje Trump. V aprílovom prieskume spoločnosti Ipsos pre agentúru Reuters ho podporilo 58 percent opýtaných republikánskych alebo nezávislých voličov, zatiaľ čo DeSantisa len 21 percent.

image

Steve Forbes: Európa a Spojené štáty sú na ceste k socializmu

Nové čísla WSJ sú založené na odpovediach 600 pravdepodobných účastníkov republikánskych primárok, ktorí sa vyjadrili niekoľko dní po tom, čo Trump ako prvý exprezident v dejinách USA čelil na súde obžalobe. Z prieskumu vyšiel so 13-bodovým náskokom štyri mesiace po tom, ako rovnaký denník zistil 14-bodový náskok pre guvernéra Floridy. Keď mohli respondenti tento mesiac vyberať aj z desiatich ďalších kandidátov, dosiahla Trumpova podpora 48 percent, pri DeSantisa bola polovičná a nikto z ďalších sa nedostal cez päť percent.

Trump svoju kandidatúru oficiálne oznámil už v novembri a v poslednom čase vystupuje na mítingoch naprieč Spojenými štátmi, zatiaľ čo stupňuje útoky na DeSantisa. Ten sa slovným súbojom s exprezidentom skôr vyhýba, ako pripomína WSJ, v snahe neznepriateliť si potenciálnych voličov.

image

Biden oficiálne oznámi svoju opätovnú kandidatúru na budúci týždeň

DeSantis v roku 2018 získal post floridského guvernéra aj vďaka podpore vtedajšieho republikánskeho prezidenta a k Trumpovi má programovo veľmi blízko. Obaja muži presadzujú protiimigračné opatrenia, spochybňujú vojenskú podporu Ukrajiny a angažujú sa v "kultúrnych vojnách" okolo prístupu k strelným zbraniam, veľkých sociálnych sieťach alebo práv transrodových osôb. Keď bol DeSantis nedávno pýtaný na rozdiely medzi ním a Trumpom, uviedol floridský guvernér, že by postupoval inak na vrchole pandémie covidu-19 a že by dal padáka epidemiológovi Anthonymu Faucimu, ktorý sa vtedy podieľal na politike federálnej vlády.

DeSantis v poslednom čase tiež obchádza USA a tento týždeň zavítal do Washingtonu na stretnutie s republikánskymi členmi Kongresu. Tesne pred ním a po ňom trojica členov Snemovne reprezentantov za Floridu oznámila, že v nadchádzajúcej prezidentskej voľbe podporujú Trumpa. DeSantis si pripísal iba podporu od kongresmanky Laurel Leeovej. Podľa spravodajského webu Axios už sa za Trumpa postavilo 45 republikánskych členov snemovne a deväť senátorov, zatiaľ čo za jeho potenciálneho vyzývateľa len traja kongresmani a žiadny člen Senátu.

01 - Modified: 2023-04-22 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Steve Forbes: Európa a Spojené štáty sú na ceste k socializmu 02 - Modified: 2023-04-21 06:22:54 - Feat.: 1 - Title: Biden oficiálne oznámi svoju opätovnú kandidatúru na budúci týždeň 03 - Modified: 2023-04-14 08:56:27 - Feat.: 1 - Title: Floridský guvernér DeSantis podpísal zákaz potratov po šiestom týždni tehotenstva
01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 05 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 14:54