Prezident USA Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden budúci týždeň oficiálne oznámi svoju opätovnú kandidatúru, uvádzajú médiá. V strane nemá opozíciu

21.04.2023, 23:51
Autor:
ČTKČTK

Osemdesiatročný Biden opakovane uviedol, že sa chce o druhé funkčné obdobie uchádzať. S oficiálnym oznámením sa však podľa poradcov neponáhľa, pretože v rámci svojej strany nečelia žiadnej výraznej opozícii.

Americký prezident Joe Biden plánuje budúci týždeň oficiálne oznámiť, že sa bude budúci rok znovu uchádzať o prezidentský úrad. Uvádza to americké médiá s odvolaním sa na anonymné zdroje oboznámené so situáciou. Presný dátum nemohli s určitosťou potvrdiť, Biden sa podľa nich ale najviac prikláňa k utorku 25. apríla. V ten deň uplynú presne štyri roky od chvíle, keď oznámil svoju kandidatúru do predchádzajúcich prezidentských volieb.

Osemdesiatročný Biden opakovane uviedol, že sa chce o druhé funkčné obdobie uchádzať. S oficiálnym oznámením sa však podľa poradcov neponáhľa, pretože v rámci svojej strany nečelia žiadnej výraznej opozícii. V primárkach Demokratickej strany by šéf Bieleho domu teraz čelil Robertovi Kennedymu, synovcovi bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho, a spisovateľke Marianne Williamsonovej.

image

Popierač Trumpovej porážky dlhuje milióny dolárov mužovi, ktorý vyvrátil jeho tvrdenia

Prezident, ktorý je už teraz najstaršou osobou zvolenou prezidentom v histórii, sa bude musieť vysporiadať nielen s obavami voličov ohľadom svojej spôsobilosti na výkon funkcie, ale aj s pochybnosťami svojich spolustraníkov, píše agentúra AP. Podľa posledného prieskumu agentúry NORC Center for Public Affairs Research pre AP by 47 percent demokratických voličov uvítalo rozhodnutie prezidenta znova kandidovať. To je o desať percentuálnych bodov viac ako v januári. Vyše 80 percent demokratických voličov by ho potom určite či pravdepodobne podporilo, ak by nomináciu získal. Skoro 80 percent demokratických voličov tiež hodnotilo kladne Bidenovo počínanie v úrade. Medzi všetkými americkými voličmi je to 42 percent, o štyri percentné body viac ako v marci.

Ak Biden skutočne kandidovať bude a demokrati ho napriek pochybnostiam zvolia za svojho kandidáta, mohol by sa v rozhodujúcej fáze voľby opäť stretnúť s republikánom Donaldom Trumpom, ktorý po neúspešnej obhajobe prezidentskej funkcie v roku 2020 opäť usiluje o nomináciu Republikánskej strany. Ďalším možným kandidátom je floridský guvernér Ron DeSantis, ktorý síce zatiaľ kandidatúru oficiálne neoznámil, ale v prieskumoch má značnú podporu.

DeSantis sa teraz podľa agentúry Reuters pripravuje na zahraničnú návštevu Japonska, Južnej Kórey, Izraela a Británie. Cesta je oficiálne vedená ako obchodná, ale je všeobecne považovaná za pokus o vylepšenie zahraničnopolitických vzťahov pred oznámením kandidatúry, píše Reuters. V Japonsku a Južnej Kórei sa DeSantis stretne s ministerskými predsedami oboch krajín, v Tel Avive a Londýne potom so skupinou predstaviteľov miestnych vlád a podnikateľmi.

Svoju kandidatúru do prezidentskej funkcie dnes za republikánov oznámil konzervatívny rozhlasový moderátor Larry Elder. Podľa agentúry AP sa politicky najviac preslávil v roku 2021, kedy vtedajší demokratický guvernér Kalifornia Gavin Newson čelil odvolaniu. Elder zo všetkých republikánskych protikandidátov dostal najviac hlasov, voliči ale nakoniec Newsona podporili a udržali ho tak vo funkcii.

"Amerika upadá, ale tomuto úpadku sa môžeme vyhnúť. Môžeme vstúpiť do nového amerického zlatého veku, ale musíme si vybrať vodcu, ktorý nás tam dovedie. Preto kandidujem na prezidenta," uviedol na twitteri Elder, ktorý predtým svoj zámer kandidovať oznámil v programe moderátora Tuckera Carlsona na stanici Fox News.

01 - Modified: 2023-04-21 19:27:32 - Feat.: 1 - Title: Popierač Trumpovej porážky dlhuje milióny dolárov mužovi, ktorý vyvrátil jeho tvrdenia 02 - Modified: 2023-04-21 09:28:10 - Feat.: 1 - Title: Kolumbijský prezident Petro navrhol uvoľnenie sankcií voči Venezuele 03 - Modified: 2023-04-21 06:22:54 - Feat.: 1 - Title: Biden oficiálne oznámi svoju opätovnú kandidatúru na budúci týždeň
01 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni 02 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 03 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia 04 - Modified: 2024-04-18 06:36:30 - Feat.: - Title: Michelangelov náčrt vydražili v Spojených štátoch za vyše 200-tisíc dolárov 05 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:32