Český premiér Petr Fiala. FOTO: Reuters
StoryEditor

Fiala sa zoznámil s výstavbou závodu na výrobu škodoviek vo Vietname. Reprezentuje Česko, tvrdí

22.04.2023, 10:06
Autor:
ČTKČTK

V mnohých krajinách je Škoda vlastne to hlavné, s čím si ľudia Českú republiku spájajú, takže je takým neformálnym veľvyslancom nášho priemyslu a našej krajiny vo svete, uviedol český premiér Petr Fiala.

Český premiér Petr Fiala si dnes vo vietnamskej provincii Quang Ninh pozrel vznikajúci výrobný závod Škody Auto a miestnej firmy Thanh Cong Motor. V novovybudovanom závode by sa mali od budúceho roka montovať modely Kushaq a Slavia. Kompletná sada dielov potrebných na zostavenie spomínaných modelov sa bude dodávať z výrobného závodu značky Škoda v Indii.

„V mnohých krajinách je Škoda vlastne to hlavné, s čím si ľudia Českú republiku spájajú, takže je takým neformálnym veľvyslancom nášho priemyslu a našej krajiny vo svete," uviedol český premiér. "Je preto skvelé, že posilňuje svoju prítomnosť v Ázii a vstupuje na tento vysoko dynamický a mimoriadne perspektívny trh," dodal.

Dovoz európskych modelov

Už v tomto roku začne Škoda Auto dovážať do Vietnamu európske modely. Česká automobilka bude najprv dodávať modely Kodiaq a Karoq (tento rok) a následne ponuku doplní Superb a Octavia (v roku 2024). V budúcnosti portfólio rozšíri tiež plne elektrický voz Enyaq iV, uviedla firma v tlačovej správe. Všetky vozidlá z európskych výrobných závodov budú dovážané kompletne zmontované.

image

Odborári v Česku od vlády chcú splnenie požiadaviek, inak žiadajú jej odchod. Nechcú ísť do dôchodku neskôr

"Škoda Auto bude v tomto roku vstupovať na vietnamský trh, prvých dílerov budeme otvárať v júli, v tom mesiaci tiež začneme s predajom prvých vozidiel. Napred to bude dovoz vozidiel Kodiaq a Karoq z Českej republiky a na konci budúceho roka začneme výrobu indických modelov Slavia a Kushaq, "povedal českým novinárom na mieste vznikajúceho závodu Martin Jahn, člen predstavenstva spoločnosti Škoda Auto pre predaj a marketing.

"Prví díleri budú v Hanoji, Da Nangu a Ho Či Minovom Meste, priebežne budeme otvárať ďalších dílerov a budeme ich mať v ďalších rokoch až 30. Počet vozidiel, ktoré by sme tu vo Vietname chceli predávať, by sa mal dostať až na približne 40.000 ročne,“ dodal Jahn.

"Vozidlá, ktoré budeme voziť z Indie, budú určitým spôsobom, napríklad výškou podvozku, prispôsobené pre vietnamský trh. Ďalej budeme tie vozidlá tiež upravovať podľa vietnamských zákazníkov, aby sa im čo najviac páčili, "dodal. V montážnom závode vo Vietname bude zamestnaných viac ako 700 ľudí.

image

Energetická bezpečnosť je prioritou Česka aj Slovenska, zhodli sa Heger a Fiala

Nové zahraničné trhy

Automobilka Škoda uviedla, že výstavba výrobného závodu, do ktorého investuje a vlastní ho spoločnosť Thanh Cong Motor vo vietnamskej provincii Quang Ninh, je pre ňu významný krok v jej stratégii zameranej na hľadanie nových zahraničných trhov.

Škoda Auto prevzala strategické riadenie veľkoobjemových značiek koncernu Volkswagen v Združení národov juhovýchodnej Ázie a Vietnam v tomto smere hrá podľa firmy dôležitú úlohu ako strategická brána.

Združenie národov juhovýchodnej Ázie je v súčasnosti najrýchlejšie rastúcou oblasťou na svete a niektoré miestne ekonomiky dosahujú nárast až osem percent ročne. Tomu zodpovedá aj predpokladaný objem predaja nových automobilov, ktorý by mal v roku 2030 dosiahnuť viac ako 4,5 milióna vozidiel, napísala v tlačovej správe firma Škoda Auto.

Vietnamským zákazníkom sú už k dispozícii aj webové stránky Škody, ktoré sú prispôsobené ich potrebám a miestnemu trhu. Informujú napríklad o chystaných novinkách, produktoch alebo plánovaných akciách pre zákazníkov.

01 - Modified: 2023-04-18 07:21:17 - Feat.: 1 - Title: Český premiér Fiala pricestoval do Indonézie, čaká ho schôdzka s prezidentom Widodom 02 - Modified: 2023-04-11 15:10:13 - Feat.: 1 - Title: Český prezident Pavel: Disidentka Dana Němcová patrila k ľuďom, ktorí rozpoznali zlo 03 - Modified: 2023-04-05 13:43:18 - Feat.: 0 - Title: V pražskej nemocnici vznikne vedecké a diagnostické onkologické centrum
01 - Modified: 2024-04-25 09:36:27 - Feat.: - Title: Vo Vietname odsúdili z korupcie ďalšieho popredného podnikateľa 02 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 03 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 04 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 05 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:54