StoryEditor

Chceš vidieť Ježiša? Musíš zomrieť od hladu, učila sekta. V Keni našli desiatky tiel

24.04.2023, 13:30
Autor:
ČTKČTKkhkh
  • Kenská polícia začala pastorov pozemok prehľadávať po tom, čo ju niekto z radov verejnosti upozornil na podozrivé dianie.
  • Vodca sekty je vo väzbe, kde drží hladovku. V minulosti bol už dvakrát zatknutý.

S myšlienkou, že sa stretnú s Ježišom Kristom, sa desiatky Keňanov rozhodli v posledných týždňoch vyhladovať na smrť. Presvedčil ich k tomu vodca sekty Medzinárodná cirkev dobrých správ Paul Makenzie Nthenge, na ktorého pozemku a v priľahlom lese Shakahola na východe Kene polícia našla už viac ako päť desiatok tiel. Pátranie však ďalej pokračuje.

Kenská polícia začala pastorov pozemok prehľadávať po tom, čo ju niekto z radov verejnosti upozornil na podozrivé dianie. Na pozemku potom policajti objavili pätnásť podvyživených ľudí, z ktorých štyria neskôr zomreli.

Makenziho stúpenci polícii povedali, že hladovali na pokyn svojho duchovného vodcu, aby sa mohli „stretnúť s Ježišom“. Nielen pozemok, ale aj priľahlý les teraz prehľadávajú muži v bielych kombinézach a rúškach a pátrajú po ďalších hroboch v okrovo sfarbenej pôde.

Vodca sekty je vo väzbe, kde drží hladovku. V minulosti bol už dvakrát zatknutý, a to v roku 2019 a v marci tohto roku v súvislosti s úmrtím detí. V oboch prípadoch bol prepustený na kauciu, vyšetrovanie však ďalej pokračuje.

„Minulý mesiac mi zavolali zo školy, že sa syn začal správať divne. Odmietal jesť a prestal chodiť na hodiny s tým, že je to zbytočné. Kvôli hladovaniu sa jeho zdravie zhoršilo natoľko, že zomrel. Pochovali sme ho pred dvoma týždňami,“ opisuje otec jednej z obetí Benson Omari. Hovorí, že syna Iana k sekte priviedol jeho starší brat. Ten mal totiž ako „agent“ kultu na starosti vábenie nových členov.

Kenský denník The Standard zistil, že sekta členov hľadala okrem iného aj medzi mladými a vzdelanými ľuďmi, často ešte študentmi. Ešte pred tým, než študenti z Ianovej školy konvertovali, sa s nimi členovia sekty najedli a napili. Hlad mal prísť až neskôr. Spomínané odmietanie vzdelania, ale aj tvrdé práce mimochodom vraj boli mimo stretávania sa s Ježišom ďalšou dôležitou myšlienkou zoskupenia.

Omarimu sa s pomocou polície pred dvoma rokmi podarilo z pastorovho pozemku odviezť troch synov, Ian však pomoc odmietol. „Počas následných sedení u psychológa synovia rozprávali, že im bolo povedané, že človek môže zbohatnúť bez toho, aby musel chodiť do školy a pracovať. Stačí hladovať, modliť sa a zháňať nových členov,“ pokračuje zdrvený otec. A pretože sú lapení mladí ľudia sami vzdelaní, dokážu potom ľahko ovplyvniť svoju menej gramotnú rodinu.

„Absolventi začínajú byť náchylní na manipuláciu kvôli nezamestnanosti. Keď ich presvedčia, že dostanú prácu, strechu nad hlavou a zodpovednosť, spadnú do pasce. Preto vídame mnoho ľudí v rôznych sektách, ktoré uctievajú diabla, alebo v cirkvách fungujúcich skôr ako kult. Nachádzajú tam totiž nádej, ktorú vo svojom utrpení dovtedy nemali,“ myslí si psychológ Kenneth Otieno s tým, že potom sú noví členovia pre svoju novú rodinu ochotní urobiť úplne čokoľvek.

01 - Modified: 2024-04-12 14:43:44 - Feat.: - Title: Pri povodniach v Keni zahynulo najmenej 13 ľudí, až 15-tisíc ich opustilo domovy 02 - Modified: 2024-03-29 13:00:00 - Feat.: - Title: Ak sa vyhladuješ na smrť, uvidíš Ježiša. Minulý rok v Keni objavili kresťanskú sektu, obetí je toľko, že stále nenašli všetky telá 03 - Modified: 2024-03-27 05:33:44 - Feat.: - Title: Kenské úrady začali vydávať telá obetí masakry z lesa Shakahola 04 - Modified: 2024-03-25 20:33:42 - Feat.: - Title: Výbuch na severe Kene zabil štyri osoby vrátane policajtov 05 - Modified: 2024-03-14 14:58:23 - Feat.: - Title: Polícia v Zimbabwe zachránila 251 detí, sekta ich využívala na manuálnu prácu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 20:34