Záchranári a dobrovoľníci pracujú na mieste budovy miestneho múzea ťažko poškodenej ruským raketovým útokom v meste Kupiansk. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pri ruskom vzdušnom údere na múzeum v Kupjansku zahynuli dve ženy, uviedli úrady

25.04.2023, 10:16
25.04.2023, 16:41
Autor:
ČTKČTK

Najväčšie boje na fronte podľa Kyjeva pokračujú stále v oblasti Bachmutu, Marjinky a Avdijivky, hoci ukrajinská armáda nehlási ani na jednom zo sektorov ruský postup.

Ruské jednotky prestali usilovať o postup na najsevernejšom výbežku ukrajinského frontu, pri mestách Lyman a Kupjansk, uvádza dnes v pravidelnom hodnotení situácie na bojisku ukrajinský generálny štáb. V Kupjansku dnes však Rusko pri vzdušnom útoku zasiahlo budovu múzea, zomreli pritom dve ženy a ďalších desať ľudí utrpelo zranenia, informujú svetové tlačové agentúry s odvolaním sa na ukrajinských záchranárov.

"Záchranári našli v troskách múzea histórie v Kupjansku telo druhej ženy zabité počas ostreľovania," uviedla charkovská oblastná prokuratúra. Skoršie informácie hovorili o jednej obeti ostreľovania. "Teroristická krajina robí všetko pre to, aby nás úplne zničila: našu históriu, našu kultúru, našich ľudí. Úplne barbarskými metódami zabíja Ukrajincov, "napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. Zároveň zverejnil video, na ktorom je vidieť zdevastovaná budova a trosky rozmetané po okolí.

image

Vojenský expert: Veľký zisk a malé straty pre Kyjev? Útok na azovské pobrežie, odrežú Krym od pitnej vody

Rusko na centrum Kupjansku ráno vystrelilo dve rakety S-300, píše agentúra Ukrinform. Invázna armáda podľa ukrajinských úradov pravidelne útočí protilietadlovými strelami S-300, ktoré ruské sily používajú na útoky na pozemné ciele. Podľa agentúry AP ukrajinská armáda nedokáže rakety S-300 vypaľované na pozemné ciele zachytiť. Rusko sa k útoku nevyjadrilo, Moskva - napriek množiacim sa svedectvám - dlhodobo popiera, že by útočila na civilistov.

Kupjansk, kde pred vojnou žilo asi 26.000 obyvateľov, sa nachádza v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Je to dôležitý železničný uzol, ktorý Rusi vlani niekoľko mesiacov okupovali, poznamenala agentúra Reuters. Ukrajinskí obrancovia inváznu armádu vyhnali z Kupjansku vlani v septembri pri bleskovej protiofenzíve v regióne, pri ktorej znovu dobyli okrem iného aj mestá Izjum alebo Balaklija.

image

Lavrov: V Kyjeve vládne zločinecký režim. Sme v horšej situácii ako počas studenej vojny

V okolí Kupjansku ruská armáda ďalej na viacerých miestach upevňuje svoje pozície. Podniká pri tom delostrelecké a mínometné útoky na okolité obce v Charkovskej aj Luhanskej oblasti, uviedol ukrajinský generálny štáb.

Najväčšie boje na fronte podľa Kyjeva pokračujú stále v oblasti Bachmutu, Marjinky a Avdijivky, hoci ukrajinská armáda nehlási ani na jednom zo sektorov ruský postup. Neoficiálne zdroje z oboch strán podľa BBC v pondelok uviedli, že žoldnieri súkromnej Wagnerovej skupiny nasadení v Bachmute dosiahli menšie úspechy v západných štvrtiach mesta.

Útočné operácie v smere na Lyman, ktorý leží na severovýchode Ukrajiny podľa ukrajinského generálneho štábu ustali. Rusi podobne ako v prípade Kupjansku však ostreľujú okolité dediny v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Podľa ukrajinskej prezidentskej kancelárie zomrela ďalšia žena pri ruskom ostreľovaní mesta Dvorična neďaleko Kupjansku, a dvaja civilisti boli zabití v Doneckej oblasti.

image

Ukrajina plánovala "zásadné" útoky vo vnútri Ruska. Po intervencii USA zaradil Kyjev spiatočku

Britská vojenská rozviedka v pravidelnom prehľade upozorňuje, že počas tohto mesiaca priemerná denná miera strát ruských vojsk na Ukrajine veľmi pravdepodobne klesla o približne 30 percent oproti mimoriadne ťažkým ruským stratám v januári až marci tohto roku. Údaje zverejnené ukrajinským generálnym štábom naznačujú zníženie ruských strát z denného priemeru 776 vojakov v marci na terajších 568.

Britská rozviedka podotkla, že nemôže overiť presnosť ukrajinských údajov, ale všeobecný trend je zrejme správny. Straty Ruska sa veľmi pravdepodobne znížili, pretože ruský pokus o zimnú ofenzívu zlyhal a ruské sily sa teraz sústreďujú na prípravu obrany pred očakávanou ukrajinskou protiofenzívou.

01 - Modified: 2023-04-24 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Moldavčania sa obávajú konfliktu s Rusmi, vraví český veľvyslanec. Bezpečnostné zložky sú v pohotovosti 02 - Modified: 2023-04-24 16:45:00 - Feat.: 1 - Title: Kollár: Dávať Ukrajine nádeje na vstup do NATO je nezodpovedné. Vstúpiť je možné len v mieri 03 - Modified: 2023-04-24 14:01:57 - Feat.: 1 - Title: Blížime sa k prelomovej bitke moderných dejín. Rusi majú strach, znie z Kyjeva 04 - Modified: 2023-04-24 10:52:41 - Feat.: 1 - Title: Je mi šialene ľúto toho, čo sa stalo. Ruský súd potvrdil väzbu žene obvinenej z atentátu v Petrohrade 05 - Modified: 2023-04-24 07:43:14 - Feat.: 1 - Title: Staviame obranný múr proti Západu. Ako sa Putin stal hrdinom africkej televízie
01 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov 02 - Modified: 2024-04-30 15:24:16 - Feat.: - Title: Zostrelili sme šesť rakiet ATACMS odpálených z Ukrajiny, tvrdia Rusi. Niektoré z nich aj nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-30 14:26:44 - Feat.: - Title: Estónsko tvrdí, že Rusko rušením signálu GPS porušuje medzinárodné predpisy 04 - Modified: 2024-04-30 13:38:35 - Feat.: - Title: Kyjev odstraňuje sovietsky pomník, ktorý pripomína priateľstvo s Ruskom 05 - Modified: 2024-04-30 10:43:04 - Feat.: - Title: V strednom Rusku ľudia doviezli do výkupu železa prieskumný dron
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 18:53