Ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí so zamestnancami závodu výrobcu železničných strojov a zariadení v ruskej Tule. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinci sa pokúsili zabiť Putina dronom. Dostal sa cez ruskú obranu, Kremeľ to tají, píšu v Nemecku

27.04.2023, 12:10
Autor:
ČTKČTK

Ruské médiá informovali o tom, že ukrajinský dron UJ-22 sa zrútil pri dedine Vorovskogo, ktorá sa nachádza asi 20 kilometrov východne od priemyselnej zóny Rudnio, kam mal prísť Vladimir Putin.

Ukrajinci sa pokúsili zabiť ruského prezidenta Vladimira Putina s pomocou bezpilotného lietadla naloženého výbušninou. Informoval o tom dnes na svojich stránkach nemecký bulvárny denník Bild. Podľa neho sa atentát nepodaril, ruské úrady akciu napriek tomu držia v tajnosti.

Ukrajinský dron UJ-22 podľa zistení denníka odštartoval v nedeľu večer s cieľom zasiahnuť ruského prezidenta pri návšteve priemyselnej zóny Rudnio v Moskovskej oblasti, ktorá je od Ukrajiny vzdialená zhruba 500 kilometrov.

Video: Putin navštívil fabriku v regióne Tula:

Dostal sa cez obranu

"Minulý týždeň naši spravodajcovia dostali informácie o Putinovej ceste do priemyselného parku v Rudnom. V súlade s tým vzlietol náš dron kamikadze, preletel všetkými prostriedkami protivzdušnej obrany Ruskej federácie a zrútil sa neďaleko priemyselného parku," citoval Bild analytika Jurija Romanenka, ktorý má blízko k ukrajinským tajným službám.

Ruské médiá v tento deň skutočne informovali o tom, že ukrajinský dron UJ-22 sa zrútil pri dedine Vorovskogo, ktorá sa nachádza asi 20 kilometrov východne od priemyselnej zóny Rudnio. V bezpilotnom lietadle potom bolo objavených 17 kilogramov trhaviny C4. Agentúra TASS v utorok uviedla, že v okolí Moskvy našli tri zrútené bezpilotné lietadlá - kvadroptéry - vybavené kamerami a bez rozpoznávacích znakov. Jeden z týchto dronov sa podľa nej nachádzal neďaleko miesta, kde bolo v nedeľu nájdené ukrajinské bezpilotné lietadlo s výbušninami. Ruské bezpečnostné zložky pracujú s hypotézou, že tieto drony mohli navádzať bezpilotné lietadlo s trhavinou.

image

Rusko bude spálená púšť, ľudia sa budú vraždiť na uliciach. Unikol kompromitujúci záznam plný kritiky Putina

Novinár blízky Putinovi Pavol Zarubin v nedeľu bez bližšieho časového spresnenia uviedol, že prezident plánuje "návštevu priemyselného parku v Moskve". Na sociálnych sieťach sa súčasne objavili snímky, na ktorých je vidieť sivý trávnik pred hlavnou budovou dodatočne postriekaný zelenou farbou, čo možno podľa denníka Bild považovať za náznak blížiaceho sa Putinovho príchodu.

Prezident príde dnes

Nie je jasné, či chcel ruský vodca naozaj park navštíviť už v nedeľu, na miesto každopádne tento deň neprišiel. Kremeľ dnes oznámil, že prezidentská návšteva technologického parku, kde sa majú vyrábať ruské bezpilotné lietadlá, sa uskutoční dnes.

"Je jasné, že presný úder na hlavu ruského štátu pomocou dronu kamikadze je takmer neuskutočniteľná akcia. Ale už samotná skutočnosť, že sa takýto dron dostane až na miesto, ktoré sa Putin chystá navštíviť, je pre ruského diktátora poliakom," povedal denníku v Nemecku žijúci politológ ruského pôvodu Sergej Sumlennyj.

image

Priemyselná produkcia v Rusku sa v marci prekvapujúco vrátila k medziročnému rastu

Denník The Washington Post začiatkom týždňa s odvolaním sa na uniknuté dokumenty amerických tajných služieb uviedol, že vedenie ukrajinskej vojenskej rozviedky pred prvým výročím ruskej invázie na Ukrajinu plánovalo vykonať zásadné útoky vo vnútri Ruska. Američania, ktorí tajne sledovali ukrajinské plány, podľa amerického denníka nakoniec útok Kyjevu rozhovorili v obave z možnej agresívnej reakcie zo strany Kremľa.

01 - Modified: 2023-04-27 12:49:16 - Feat.: 1 - Title: Rusko bude spálená púšť, ľudia sa budú vraždiť na uliciach. Unikol kompromitujúci záznam plný kritiky Putina 02 - Modified: 2023-04-26 20:06:37 - Feat.: 1 - Title: Priemyselná produkcia v Rusku sa v marci prekvapujúco vrátila k medziročnému rastu 03 - Modified: 2023-04-26 20:02:02 - Feat.: 1 - Title: Si Ťin-pching v telefonickom rozhovore vyzval Zelenského na rokovania s Ruskom
01 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 02 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 03 - Modified: 2024-04-17 11:15:19 - Feat.: - Title: Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa stala spolužiačka Putina. Rozhodnutie prijali jednohlasne 04 - Modified: 2024-04-16 14:56:08 - Feat.: - Title: Na oslavy vylodenia spojencov do Normandie pozvali ruskú delegáciu, ale nie Putina 05 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:16