StoryEditor

Unikol posudok kontroverznej správy Amnesty o Ukrajine. Mala závažné nedostatky, tvrdia experti

29.04.2023, 12:46
Autor:
TASRTASR

Kritike čelia najmä autori správy za rétoriku, ktorá zjavne naznačovala, že "viacero alebo väčšina civilných obetí vojny zahynula výsledkom rozhodnutia Ukrajiny umiestniť svoje sily do blízkosti civilistov" v čase, keď na civilistov zámerne mierili ruské jednotky.

Z uniknutého interného posudku ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) vyplýva, že jej vlaňajšia kontroverzná správa, ktorá obvinila Ukrajinu z nezákonného ohrozovania občanov umiestnením svojich ozbrojených síl v civilných oblastiach, obsahovala závažné nedostatky. TASR správu prevzala z denníka The Guardian, ktorý o tom informoval v sobotu.

Správa, ktorú Amnesty vydala vlani v auguste, vyvolala na Ukrajine veľké pobúrenie, ktoré viedlo k ospravedlneniu zo strany organizácie a prísľubu jej následného preskúmania externými odborníkmi. Správu odsúdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý Amnesty obvinil z "presunu zodpovednosti z agresora na obeť".

image

ANALÝZA: Prečo vyvolala správa Amnesty o Ukrajine takú búrku? Je kusá a bez kontextu, vyčítajú kritici

Kritika najmä za rétoriku

Tento nepublikovaný posudok dospel k záveru, že minuloročná správa AI bola "napísaná jazykom, ktorý bol nejednoznačný, nepresný a v niektorých ohľadoch právne sporný", uvádza denník The New York Times.

Kritike čelia najmä autori správy za rétoriku, ktorá zjavne naznačovala, že "viacero alebo väčšina civilných obetí vojny zahynula výsledkom rozhodnutia Ukrajiny umiestniť svoje sily do blízkosti civilistov" v čase, keď na civilistov zámerne mierili ruské jednotky.

Z úvodných odsekov správy teda mohlo vyplývať, že "ukrajinské sily sú primárne alebo v rovnakej miere zodpovedné za smrť civilistov výsledkom útokov Ruska", cituje The Guardian.

Ihneď po zverejnení sa prvotnej správy zmocnilo Rusko vrátane jeho veľvyslanectva v Londýne s tvrdením, že ukrajinská taktika bola "porušením medzinárodného humanitárneho práva". Došlo k tomu v čase, keď boli ruské sily obviňované zo závažných vojnových zločinov voči civilistom na Ukrajine.

image

Amnesty International po veľkej kritike ukrajinskej bojovej taktiky: plne si stojíme za svojimi zisteniami

Hrala v prospech ruskej propagandy

Experti skúmali, či autori pôvodnej správy správne interpretovali medzinárodné právo týkajúce sa Ukrajiny ako obete agresie, ako aj to, či existujú dôkazy, podľa ktorých Ukrajina "poškodila" civilistov.

Uniknutá správa tiež odhalila, že v rámci Amnesty existovalo pred jej zverejnením značné znepokojenie v neposlednom rade v súvislosti s otázkou dostatočnej angažovanosti ukrajinskej vlády. "Tieto výhrady mali viesť k väčšej reflexii a prestávke" predtým, než organizácia svoju správu vydala, uvádza sa v dokumente.

Bývalá riaditeľka kancelárie Amnesty na Ukrajine Oksana Pokalčuková, ktorá v dôsledku spornej správy na svoju funkciu rezignovala, sa domnieva, že hodnotenie by malo byť zverejnené.

"To, čo som doteraz v správe o tomto posudku nevidela, je diskusia o širšom kontexte vojny a o tom, ako táto správa hrala v prospech ruskej propagandy. Musíme sa porozprávať o tom, kto je agresor a kto je obeťou tejto vojny," podotkla.

Na hodnotení správy sa podieľali piati experti z Británie, Dánska, USA a Švajčiarska, píše The Guardian.

01 - Modified: 2022-08-13 17:00:29 - Feat.: 1 - Title: Amnesty International po rozsiahlej kritike preverí svoju správu o Ukrajine 02 - Modified: 2022-08-07 14:08:42 - Feat.: 1 - Title: Amnesty International stojí za správou o Ukrajine. Ľutuje však rozrušenie, ktoré spôsobila 03 - Modified: 2022-08-04 10:04:45 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská armáda ohrozuje civilistov umiestňovaním zbraní do obytných oblastí, tvrdí Amnesty International
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:20