Pápež František. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Pápežova túžba po mieri je v súlade s tou našou, vyhlásila maďarská vláda

02.05.2023, 20:16
Autor:
TASRTASR

Hovorca podčiarkol, že návštevu hlavy katolíckej cirkvi v Maďarsku sledovali na celom svete stovky miliónov ľudí a záujem o toto podujatie bol mimoriadne veľký aj zo strany médií.

Vyjadrenia, ktoré zazneli z úst pápeža Františka počas jeho víkendovej návštevy v Budapešti, boli dokonale v súlade s túžbou maďarskej vlády po mieri. Vyhlásil to v utorok hovorca kabinetu Zoltán Kovács.

Kovács na tlačovej konferencii podotkol, že v uplynulých desiatich rokoch sa vytvoril nový model spolupráce štátu a cirkvi, v rámci ktorého sú oba subjekty v partnerskej úlohe. "Tri dni pápežskej návštevy boli toho dobrým príkladom," konštatoval.

"Napriek nekalým snahám medzinárodnej tlače rezonovalo z pápežových myšlienok vyjadrenie túžby po mieri," zdôraznil hovorca vlády, podľa ktorého František spomenul mier v šiestich zo svojich prejavov. "Slová pápeža dokonale rezonovali aj s postojom maďarskej vlády k tradičnej rodine a k tradičným rodovým úlohám," dodal Kovács.

Hovorca podčiarkol, že návštevu hlavy katolíckej cirkvi v Maďarsku sledovali na celom svete stovky miliónov ľudí a záujem o toto podujatie bol mimoriadne veľký aj zo strany médií.

Vicepremiér Zsolt Semjén sa na otázku médií vyjadril aj k stretnutiu pápeža s metropolitom Ruskej pravoslávnej cirkvi v Maďarsku Hilarionom, ktorý bol spolupracovníkom moskovského patriarchu Kirilla, a ktorý bol pred rokom poslaný do strednej Európy pre údajný nesúhlas s tvrdou protiukrajinskou líniou. Podľa slov vicepremiéra on osobne považuje za správne, že k stretnutiu došlo, avšak zorganizovanie schôdzky nebolo kompetenciou maďarskej vlády, ktorá v tomto prípade nezohrala žiadnu úlohu.

Šéf protiteroristickej jednotky TEK János Hajdu vyhlásil, že úlohou jednotky bola ochrana pápeža, ktorá prebehla bez mimoriadnych udalostí a podľa vyjadrenia Vatikánu bola realizovaná na svetovej úrovni.

01 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 02 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-14 11:52:04 - Feat.: - Title: Slovensko odsudzuje útoky Iránu na Izrael, vyzýva na mierové riešenie 04 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 05 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:37