Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Keby bol Trump prezidentom, žiadna vojna na Ukrajine by nebola, tvrdí Orbán

04.05.2023, 12:43
Autor:
ČTKČTK

Maďarský premiér hovoril na konferencii aj o migrácii a rodových témach, v ktorých zastáva tvrdý postoj.

Keby bol Donald Trump dnes americkým prezidentom, nebola by žiadna vojna na Ukrajine ani v Európe, povedal dnes maďarský premiér Viktor Orbán.

Šéf maďarskej vlády vystúpil na konferencii organizovanej americkým konzervatívnym spolkom CPAC. Jedným z ďalších rečníkov bol aj bývalý český premiér Andrej Babiš.

Zatiaľ čo Orbán hovoril vo svojom prejave skôr o migrácii, kde zastáva veľmi tvrdú líniu, a tiež o otázkach genderu a sexuality, Babiš sa zameral skôr na kritiku Európskej únie, konkrétne "byrokratov v Bruseli".

Orbán vyzdvihuje národ

"Postavili sme plot a chránili našu krajinu," vyhlásil maďarský premiér v súvislosti s migračnou krízou. V tejto súvislosti Orbán opäť kritizoval amerického miliardára maďarského pôvodu Georgea Sorosa, ktorého mimovládne organizácie podľa neho pomáhajú migrantom pri ceste do Európy. "Nie migrácii, nie genderu, nie vojne," spomenul Orbán podľa neho dôležité heslá a vyzdvihol dôležitosť národa.

Práve proti "rodovej ideológii" alebo "LGBT ideológii" maďarská vláda v posledných rokoch aktívne vystupuje. V roku 2021 napríklad tamojší parlament, ovládaný Orbánovou konzervatívnou stranou Fidesz, schválil zákon, ktorý znemožňuje okrem iného osvetu v školách týkajúcu sa sexuálnych menšín.

Babiša nazval Orbán svojim priateľom. Ako uviedol, spoločne vždy, často aj do ranných hodín, bojovali za presadenie určitých tém na summitoch EÚ v Bruseli. "A musím priznať, že Andrej Babiš je väčší bojovník ako ja," dodal.

Babiš kritizoval Green Deal

Bývalý český premiér vo svojej reči kritizoval okrem iného takzvaný Green Deal (únijnú Zelenú dohodu) o prechode EÚ k obnoviteľným zdrojom energií. Táto dohoda podľa neho "zničí európsky priemysel a uvrhne ľudí do chudoby".

"Brusel je odtrhnutý od bežného života, diktuje nám, ako máme žiť, čo máme jesť," uviedol Babiš. "Musíme zachrániť Európsku úniu v záujme našich detí a budúcich generácií," dodal.

Európa má podľa neho zdroje, know-how, potenciál, ale jediné, čo jej chýba, sú vodcovia. Rovnako ako Orbán aj Babiš dúfa, že by významnú zmenu mohli priniesť voľby do Európskeho parlamentu v roku 2024, v ktorých by mohli posilniť práve konzervatívne strany.

Konzervatívna konferencia CPAC je dvojdňová, dnes na nej vystúpil s prejavom aj gruzínsky premiér Irakli Garibašvili, videozdravicu účastníkom potom zaslal dnes už bývalý moderátor Fox News Tucker Carlson.

01 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 02 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 03 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 04 - Modified: 2024-04-26 06:14:33 - Feat.: - Title: Britský exminister Wallace varoval pred zmrazením konfliktu na Ukrajine, kritizoval nemeckého kancelára 05 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:31