Nový vojenský vodca Burkiny Faso Ibrahim Traore. FOTO: Reuters
StoryEditor

Dočasný prezident Burkiny Faso označil Rusko za strategického spojenca. Poprel však podporu od Prigožina

05.05.2023, 11:05
Autor:
ČTKČTK

Francúzske špeciálne jednotky sa z krajiny oficiálne stiahli na konci februára v dôsledku zhoršujúcich sa vzťahov medzi Francúzskom a burkinofaskou juntou.

Dočasný prezident Burkiny Faso Ibrahim Traoré označil Rusko za strategického spojenca. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Traoré tiež poprel tvrdenie, že by ruská žoldnierska Wagnerova skupina podporovala burkinafašistickú armádu v boji proti islamistickým skupinám.

Vo štvrtkovom televíznom rozhovore zároveň potvrdil, že Rusko je aktuálne pre túto africkú krajinu najväčším dodávateľom vojenského vybavenia. Z Burkina Fasa sa tento rok stiahli francúzski vojaci, ktorí sa podieľali na snahe vytlačiť islamistické skupiny pôsobiace na severe krajiny.

image

Wagnerovci sa stiahnu z Bachmutu do tyla, pozície odovzdajú armáde, uviedol Prigožin

"Odchod francúzskej armády neznamená, že Francúzsko nie je spojenec. Ale máme aj ďalších strategických spojencov a nadväzujeme s nimi nové spôsoby spolupráce. Napríklad Rusko je strategický spojenec," povedal Traoré. Dodal, že je so spoluprácou s Ruskom spokojný a označil ju za úprimnú.

Video: Americké dokumenty vyvolávajú obavy z wagnerovcov v Burkine Faso:

Francúzske špeciálne jednotky sa z krajiny oficiálne stiahli na konci februára v dôsledku zhoršujúcich sa vzťahov medzi Francúzskom a burkinofaskou juntou. Vlani stiahla Francúzsko svoje jednotky tiež z Mali po tom, ako sa tamojšia vojenská vláda dohodla na pôsobení wagnerovcov v krajine. Z Mali minulý rok odišli aj českí vojaci a tento týždeň sa z krajiny začali sťahovať aj nemecké jednotky. Zo západoafrickej krajiny odídu definitívne do roka.

image

Ak naozaj bojoval na Ukrajine, tak čo tie pokuty za rýchlosť? Pochybnosti o synovi Peskova sú fiaskom Kremľa

Rusko vplyv v regióne naopak posilňuje. Mali spoluprácu s wagnerovcami neskrýva. Dočasný prezident Burkiny Faso Traoré naopak uviedol, že burkinofaská armáda bojuje "sama". "Prítomnosť wagnerovcov je vymyslená, jej cieľom je ublížiť Burkina Fasu, aby s nami (ďalšie) krajiny nespolupracovali," dodal.

Väzby krajiny na wagnerovcov podľa televízie Al-džazíra však potvrdzujú nedávno uniknuté utajované americké dokumenty. Vyplýva z nich, že Wagnerova skupina by svoju prítomnosť v Burkina Fase a Mali mohla využiť na destabilizáciu Pobrežia Slonoviny. Návštevu prieskumného tímu wagnerovcov v Burkina Fase, ktorá je bohatá na prírodné zdroje, rovnako agentúre AFP potvrdilo niekoľko francúzskych zdrojov.

Sever Burkina Fasa ovládajú islamistické skupiny napojené na teroristické organizácie Al-Káida a Islamský štát. Ouagadougou proti islamistickým ozbrojencom bojuje od roku 2015, zatiaľ sa mu ich ale nedarí poraziť. Podľa mimovládnych organizácií pri stretoch zahynulo už viac ako 10-tisíc vojakov a civilistov, zhruba dva milióny ľudí museli opustiť svoje domovy.

01 - Modified: 2023-04-24 07:43:14 - Feat.: 1 - Title: Staviame obranný múr proti Západu. Ako sa Putin stal hrdinom africkej televízie 02 - Modified: 2023-04-16 20:05:59 - Feat.: 1 - Title: Burkina Faso: Pri útoku na vojakov a dobrovoľné sily zahynulo 40 ľudí 03 - Modified: 2023-03-27 11:23:00 - Feat.: 1 - Title: Junta v Burkine Faso pozastavila vysielanie stanice France24
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:54