Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (vpravo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Bieloruský líder Lukašenko je v Moskve, zrejme sa zúčastní vojenskej prehliadky

08.05.2023, 22:12
Autor:
ČTKČTK

Alexandr Lukašenko sa vojenskej prehliadky pri príležitosti Dňa víťazstva nad hitlerovským Nemeckom v Moskve obvykle nezúčastňuje, pretože súčasne vedie oslavy vo svojej krajine v Minsku.

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko dnes prišiel do Ruska na neohlásenú návštevu deň pred tradičnou vojenskou prehliadkou v Moskve.

Na videu, ktoré dnes zverejnila bieloruská štátna tlačová agentúra Belta, je vidieť, ako 68-ročného Lukašenka na moskovskom letisku víta ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov, uviedla agentúra DPA.

Lukašenko sa vojenskej prehliadky pri príležitosti Dňa víťazstva nad hitlerovským Nemeckom v Moskve obvykle nezúčastňuje, pretože súčasne vedie oslavy vo svojej krajine v Minsku.

Ešte pred Lukašenkom pozvanie prijali prezident Tadžikistanu Imomali Rachmon, jeho kirgizský náprotivok Sadyr Žaparov, arménsky premiér Nikol Pašinjan, kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev a hlava Uzbekistanu Šavkat Mirzijojev.

Pôvodne sa očakávalo, že tohtoročnej moskovskej prehliadky sa zúčastní iba Žaparov, ktorý do Ruska prišiel dnes a stretol sa s Putinom na rokovaní.

Bolo by to o jedného zahraničného hosťa viac ako vlani, keď v čase Putinovej širokej diplomatickej izolácie kvôli vojne nešiel žiadny vodca. Kremeľ vtedy uviedol, že nikoho nepozval, pretože nešlo o "okrúhle výročie".

Lukašenko je politicky, ekonomicky aj vojensky silne závislý od Moskvy. Táto závislosť sa ešte zvýšila po prezidentských voľbách v roku 2020, v ktorých sa vyhlásil za víťaza. Západ legitimitu volieb neuznal a v krajine vypukli masové protesty, ktoré Lukašenko s podporou Moskvy brutálne potlačil. V rámci ruskej agresie proti Ukrajine začali ruské jednotky inváziu tiež z bieloruského územia.

Podľa agentúry AP je Lukašenkova prítomnosť v Moskve významná, pretože Rusko má v Bielorusku základne a Putin v marci vyhlásil, že tam budú umiestnené taktické jadrové zbrane.

Pašinjan a Tokajev boli prekvapujúcou voľbou pre zoznam hostí, keďže sa v minulosti s Putinovou líniou rozchádzali, podotkla AP. Kazachstan a Arménsko, hoci sú spojencami Ruska, vojnu na Ukrajine verejne nepodporili.

V skutočnosti Tokajev počas invázie niekoľkokrát telefonicky hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Tokajev tiež vlani v lete Putinovi povedal, že Kazachstan neuzná Ruskom okupované ukrajinské regióny.

01 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 02 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 03 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 04 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 05 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:15