Vladimír Bilčík. FOTO: Archív HN
StoryEditor

Zneužívanie spywaru proti opozícii či novinárom je proti hodnotám Európskej únie, tvrdí europoslanec Bilčík

09.05.2023, 22:41
Autor:
TASRTASR

Nezákonné sledovanie politických oponentov, novinárov, právnikov a ľudskoprávnych aktivistov je proti základných hodnotám Európskej únie a nesmie sa používať ako politická zbraň, upozornil Vladimír Bilčík.

Nezákonné sledovanie je proti základných hodnotám Európskej únie. V utorok to uviedol poslanec Európskeho parlamentu Vladimír Bilčík. V rámci skupiny európskych ľudovcov sa podieľal na tvorbe záverečnej správy výboru EP na prešetrenie používania softvéru Pegasus a podobných programov.

Výbor PEGA po ročnom skúmaní situácie v tejto oblasti prijal v pondelok večer záverečnú správu a odporúčania pre inštitúcie Európskej únie a členské krajiny eurobloku.

Politická zbraň

"Nezákonné sledovanie politických oponentov, novinárov, právnikov a ľudskoprávnych aktivistov je proti základných hodnotám Európskej únie a nesmie sa používať ako politická zbraň," upozornil Bilčík.

Dodal, že Europarlament nevidí cestu v tom, aby špionážne softvéry (spywary) ako Pegasus ši Predátor boli zakázané. Členské krajiny Európskej únie potrebujú pokročilé technologické nástroje, aby mohli brániť národnú bezpečnosť a čeliť hrozbám akými sú terorizmus, organizovaný zločin alebo útoky proti ústavnému poriadku.

image

Slovenskí europoslanci podporujú zníženie emisií metánu v odvetví energetiky

"Je však kľúčové, aby sa tak dialo v jasne určených hraniciach," odkázal.

Bilčík v rámci oficiálneho vyhlásenia EPP spresnil, že ľudovci zdôrazňujú potrebu podporovať tých, ktorí boli nezákonne terčom spywaru. To by malo zahŕňať prístup k účinným právnym prostriedkom nápravy na základe noriem definovaných Európskym súdom pre ľudské práva. "Potrebujeme nový európsky subjekt, ktorý zabezpečí technickú a právnu podporu nezákonne sledovaných osôb," uviedol.

Špionážny software

EPP ako najväčšia politická frakcia v Europarlamente jasne zdôraznila, že špionážne softvéry sa musia zameriavať na zločin, nie na politickú opozíciu, právnikov či aktivistov.

"Keď bezpečnostné zložky používajú spyware, musí to byť v jasne definovaných hraniciach," uviedla EPP. Zneužívanie spywaru v Poľsku a Maďarsku, na čo poukázalo vyšetrovanie PEGA, bolo "zjavným porušením zásad právneho štátu". Podľa EPP existuje riziko, že súčasná poľská vláda by mohla opäť špehovať opozíciu alebo novinárov pred parlamentnými voľbami na jeseň tohto roku.

image

Biden nepríde, ale mnoho svetových lídrov a celebrít áno. Koho pozvali na korunováciu Karola III.?

"Sme znepokojení možnosťou, že by vláda PiS mohla opäť zasahovať do nadchádzajúcich poľských parlamentných volieb pomocou spywaru," opísal situáciu španielsky europoslanec Juan Ignacio Zoido, hovorca skupiny EPP vo vyšetrovacom výbore PEGA.

01 - Modified: 2023-05-09 17:12:53 - Feat.: 1 - Title: Európa musí znížiť závislosť od Číny v prípade obnoviteľných zdrojov, komponenty dováža 02 - Modified: 2023-05-09 14:57:02 - Feat.: 1 - Title: Von der Leyenová rokovala s ukrajinským premiérom Šmyhaľom o obnove, obilí i členstve v Európskej únii 03 - Modified: 2023-05-09 14:52:45 - Feat.: 1 - Title: Čína varuje Európsku úniu pred uvalením sankcií na svoje spoločnosti v súvislosti s Ruskom
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:42