Po izraelských útokoch v Gaze 10. mája 2023 stúpa dym. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelské útoky v Pásme Gazy zabili 20 ľudí, radikáli vypálili 270 rakiet

10.05.2023, 14:31
10.05.2023, 16:50
Autor:
ČTKČTK

Izraelská armáda začala v utorok v Pásme Gazy operáciu nazvanú Štít a šíp. O život podľa dostupných informácií prišlo 15 ľudí, vrátane troch príslušníkov Islamského džihádu.

Pri izraelských útokoch na palestínske Pásmo Gazy dnes zomrelo päť ľudí, informovalo palestínske ministerstvo zdravotníctva podľa denníka Haarec. Operácia, ktorú v utorok začala izraelská armáda proti skupine Islamský džihád (PIJ), si v Pásme Gazy podľa rovnakého zdroja vyžiadala už 20 obetí, vrátane piatich detí a štyroch žien, a vyše štyri desiatky zranených. Medzi 20 mŕtvymi sú aj traja poprední predstavitelia skupiny PIJ, na ktorej infraštruktúru Izrael cielia. Ďalších dvoch členov Islamského džihádu zabili izraelskí vojaci dnes na okupovanom Západnom brehu.

Z Pásma Gazy teroristi na izraelské územie vypálili za dva dni na 270 rakiet, uviedla dnes izraelská armáda. Väčšinu zachytil protiraketový systém a nikto nebol zranený. Varovné sirény sa dnes rozozneli až v okolí Tel Avivu. Krátko pozastavené boli aj prílety na Ben Gurionovo medzinárodné letisko.

image

Teherán má podľa izraelského ministra obrany dosť uránu na päť jadrových bômb. Irán hovorí o konci Izraela

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v Pásme Gazy zomrelo pri izraelských útokoch dnes päť ľudí, okrem iného pri meste Chán Júnis, pri Bajt Hanúne a v Rafáhu na hranici pásma s Egyptom. V utorok zabili izraelské útoky v Pásme Gazy 15 Palestínčanov, z toho najmenej desať civilistov, vrátane štyroch detí. Islamský džihád potvrdil úmrtie svojich členov a uviedol, že okrem nich zomrelo pri útokoch aj niekoľko ich detí a žien.

Rokovanie o mieri 

Denník Haarec dnes napísal, že Izrael je ochotný rokovať o prímerí. O to sa podľa neho už snažia činitelia z Egypta, Kataru a OSN. Podľa izraelských médií by dnes mala o situácii za zatvorenými dverami rokovať na mimoriadnom zasadnutí v New Yorku Bezpečnostná rada OSN. Podľa denníka The Jerusalem Post zasadne Bezpečnostná rada tento rok kvôli izraelsko-palestínskemu konfliktu už po deviaty raz.

Podľa agentúry AFP ide o najväčšiu eskaláciu medzi palestínskymi ozbrojenými skupinami a Izraelom od augusta 2022, keď počas troch dní stretov medzi izraelskou armádou a palestínskym Islamským džihádom zomrelo päť desiatok Palestínčanov, vrátane 12 z PIJ a najmenej 19 detí. Z Pásma Gazy bolo vtedy na Izrael vypálených asi 200 rakiet, ktoré spôsobili trom ľuďom zranenia.

Operácia Štíp a šíp

Izraelská armáda začala v utorok v Pásme Gazu, ktoré od roku 2007 ovláda palestínske radikálne islamistické hnutie Hamas, operáciu nazvanú Štít a šíp. Podľa miestnych médií o nej rozhodli premiér Benjamin Netanjahu a minister obrany Joav Galant minulý týždeň po tom, ako z Pásma Gazy na izraelské územie vypálili palestínski radikáli stovku rakiet po úmrtí svojho predáka v izraelskej väzbe na následky 86-dňovej hladovky. Izraelská armáda uviedla, že sa v Pásme Gazy zameriava na infraštruktúru skupiny Islamský džihád a jej členov.

Po zabití troch členov Islamského džihádu v utorok sľúbila táto skupina, ktorú považujú za teroristickú aj USA a Európska únia, pomstu. Tiež Hamas oznámil, že Izrael nesie zodpovednosť za následky tejto operácie. Dnes server The Times of Israel s odvolaním sa na izraelského vládneho činiteľa napísal, že Hamas sa do ostreľovania izraelského územia tento týždeň nezapojil. "Hamas nie je v tejto veci aktívny, hoci vydáva vyhlásenia," citoval portál izraelského nemenovaného činiteľa. Podľa toho webu sa ale zdá, že sa Izrael snaží oddeliť obvinenia rôznych palestínskych ozbrojených frakcií, aby sa vyhol ďalšej eskalácii.

image

Izrael vydal do Jordánska poslanca, ktorý pašoval zbrane a ďalšie tovary

Obyvatelia izraelských dedín na hranici s Pásmom Gazy už v utorok dostali pokyn, aby sa uchýlili do krytov. Zatvorené boli v regióne aj dnes školy. Agentúra AFP s odvolaním sa na izraelského bezpečnostného činiteľa napísala, že na Izrael z Pásma Gazy bolo len za 45 minút odpálených viac ako 60 rakiet. Podľa webu The Times of Israel väčšinu z nich zostrelil systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), izraelská televízna stanica Channel 12 ale informovala o zásahu domu v Sderote. Obete na izraelskej strane hlásené nie sú, niekoľko ľudí ale skončilo v starostlivosti zdravotníkov kvôli vážnym prejavom úzkosti.

Kvôli raketovej paľbe na oblasť Tel Avivu boli krátko pozastavené tiež prílety na Ben Gurionovo medzinárodné letisko. Podľa serveru Ynet dostalo niekoľko lietadiel pred pristátím pokyn, aby niekoľko minút krúžila vo vzduchu vo väčšej vzdialenosti.

01 - Modified: 2023-05-04 08:03:08 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda zabila troch Palestínčanov podozrivých z vraždy ženy a jej dvoch dcér 02 - Modified: 2023-04-22 20:09:00 - Feat.: 1 - Title: Protesty proti spornej súdnej reforme pokračovali v Izraeli 16. víkend po sebe. Vláda plán pozastavila 03 - Modified: 2023-04-22 18:10:52 - Feat.: 1 - Title: Posol mieru na Blízkom východe. Čo ak je lepšie, keď sa nestrieľa, hoci k tomu prispeje „zlá“ Čína? 04 - Modified: 2022-10-21 12:33:57 - Feat.: 1 - Title: OSN obvinila Izrael z porušovania medzinárodného práva. Tú správu písali antisemiti, reaguje premiér Lapid​
01 - Modified: 2024-04-19 05:39:15 - Feat.: - Title: Konflikt sa vyostruje. Z Iránu hlásia explózie, Izrael podľa amerických médií podnikol odvetu 02 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 03 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 04 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 05 - Modified: 2024-04-18 15:09:15 - Feat.: - Title: Blízky východ je na pokraji totálneho konfliktu, varoval Guterres. Odsúdil izraelské operácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:20