Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajina potrebuje na začatie protiofenzívy viac času, obáva sa strát, tvrdí Zelenskyj

11.05.2023, 10:49
Autor:
TASRTASR

V rozhovore pre britskú stanicu BBC Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že očakávaná ofenzíva by mohla byť vo vojne rozhodujúca, pretože by prekreslila frontové línie, ktoré sa celé mesiace nemenili.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina potrebuje viac času na začatie dlho očakávanej protiofenzívy proti Rusku. Okrem toho ukrajinská armáda čaká na dodanie ďalšej sľúbenej vojenskej pomoci zo Západu.

V rozhovore pre britskú stanicu BBC Zelenskyj vyhlásil, že očakávaná ofenzíva by mohla byť vo vojne rozhodujúca, pretože by prekreslila frontové línie, ktoré sa celé mesiace nemenili.

Podľa Zelenského to tiež bude rozhodujúca skúška pre Ukrajinu, ktorá chce dokázať, že zbrane a vybavenie, ktoré dostala od Západu, môžu viesť na bojisku k významným víťazstvám.

Armáda nemá všetko

Prezident Zelenskyj označil bojové brigády, z ktorých niektoré boli vycvičené krajinami NATO, za "pripravené", ale povedal, že armáda ešte potrebuje "niektoré veci" vrátane obrnených vozidiel, ktoré "prichádzajú postupne".

"S tým, čo už máme, môžeme ísť dopredu a uspieť. Stratili by sme však veľa ľudí. Myslím si, že to je neprijateľné. Takže musíme počkať. Potrebujeme ešte trochu času," povedal Zelenskyj, keď vo svojom sídle v Kyjeve hovoril s korešpondentmi viacerých európskych verejnoprávnych médií.

Kedy a kde sa ukrajinská ofenzíva začne, nie je známe, uviedla BBC, pričom pripomenula, že ruské jednotky medzičasom posilnili svoju obranu pozdĺž frontu, ktorý sa tiahne v dĺžke 1450 kilometrov - od Luhanskej a Doneckej oblasti na východe až po Záporožskú a Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny.

Podľa BBC sa ukrajinské vedenie v posledných týždňoch snaží - verejne aj neverejne - znížiť veľké očakávania týkajúce sa protiuruskej ofenzívy.

image

Zelenskyj opäť žiada o stíhačky a tvrdí, že Ukrajina sa pripravuje na obnovu

Vysokopostavený vládny predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, uviedol, že na Ukrajine "pochopili, že musia byť úspešní", ale aj to, že útok by sa nemal považovať za "zázračné riešenie" vo vojne, ktorá trvá už 15. mesiac.

Zelenskyj v rozhovore vyjadril presvedčenie, že ukrajinská armáda môže postúpiť, pričom varoval pred rizikami "zamrznutého konfliktu", s ktorým podľa neho Rusko "počíta".

Obavy zo zníženia podpory

BBC vo svojom spravodajskom materiáli konštatuje, že pre Kyjev by akýkoľvek výsledok, ktorý by bol na Západe vnímaný ako sklamanie, mohol znamenať zníženie vojenskej podpory a tlak na rokovania s Ruskom.

Vzhľadom na to, že takmer pätina krajiny je pod ruskou kontrolou a ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil anexiu štyroch regiónov, ktoré jeho sily čiastočne okupujú, by to možno zahŕňalo aj diskusie o územných ústupkoch, pripomenula BBC.

"Každý bude mať nejakú predstavu," pripustil Zelenskyj, pričom dodal, že "nemôžu tlačiť na Ukrajinu, aby sa vzdala svojich území.

image

Kanada a Lotyšsko budú spoločne cvičiť ukrajinských vojakov, pripravia aj dôstojníkov

"Prečo by mala ktorákoľvek krajina sveta odovzdať Putinovi svoje územie?" pýtal sa ukrajinský prezident.

Zelenskyj súčasne odmietol obavy zo straty podpory USA, ak prezident Joe Biden, ktorý prisľúbil, že bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné, nebude v roku 2024 opätovne zvolený.

Ukrajina sa podľa Zelenského stále teší podpore v Kongrese USA. "Kto vie, kde budeme, keď sa (v USA) uskutočnia voľby?" zamyslel sa Zelenskyj. "Verím, že dovtedy zvíťazíme," vyhlásil.

Ukrajinský prezident tiež konštatoval, že západné sankcie majú vplyv na ruský obranný priemysel, pričom spomenul vyčerpané zásoby rakiet a nedostatok delostreleckých nábojov.

image

Vojenský analytik Riško: Rusko očakáva ukrajinskú ofenzívu na Záporoží. Jeseň pri Charkove sa nezopakuje

"Stále toho majú veľa v skladoch, ale... už vidíme, že v niektorých oblastiach znížili intenzitu ostreľovania," vyhlásil.

Upozornil súčasne, že Moskva podľa neho našla spôsoby, ako niektoré sankčné opatrenia obísť. Vyzval preto partnerské štáty, aby sa zamerali na tých, ktorí Rusku pomáhajú tieto zákazy obchádzať.

Zelenskyj v rozhovore opäť odmietol obvinenie zo strany Ruska, že Ukrajina stojí za nedávnym údajným útokom dronmi na Kremeľ, ktorý to označil za pokus o atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ukrajinský líder sa podľa vlastných slov domnieva, že ohlo ísť o tzv. operáciu pod falošnou vlajkou, ktorú uskutočnilo samotné Rusko. Tvrdenie o údajnom útoku na Kremeľ teraz Moskva využíva ako "zámienku" na ďalšie ataky voči Ukrajine, myslí si Zelenskyj podľa BBC.

01 - Modified: 2023-05-11 05:06:41 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj opäť žiada o stíhačky a tvrdí, že Ukrajina sa pripravuje na obnovu 02 - Modified: 2023-05-10 18:12:34 - Feat.: 1 - Title: Kanada a Lotyšsko budú spoločne cvičiť ukrajinských vojakov, pripravia aj dôstojníkov 03 - Modified: 2023-05-09 17:02:52 - Feat.: 1 - Title: Vojenský analytik Riško: Rusko očakáva ukrajinskú ofenzívu na Záporoží. Jeseň pri Charkove sa nezopakuje
01 - Modified: 2024-04-15 18:52:26 - Feat.: - Title: Poľsko a Dánsko chcú mobilizovať krajiny EÚ za účelom ďalšej pomoci Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-15 17:59:16 - Feat.: - Title: Ukrajina podpísala s Lotyšskom dohodu o bezpečnostnej spolupráci. S Kyjevom rokuje aj Praha 03 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 04 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. apríl 2024 21:07