StoryEditor

Ukradli šperky z drážďanskej klenotnice v hodnote miliónov eur. Zlodeji spoznali svoj trest

16.05.2023, 13:06
Autor:
ČTKČTK

Páchatelia sa do drážďanského Rezidenčného zámku, v ktorom sa klenotníčka nachádza, vlúpali 25. novembra 2019. S pomocou sekier rozbili vitrínu a odniesli šperky zo 17. a 18. storočia.

Za vylúpenie drážďanskej barokovej klenotnice Zelená klenba (Grünes Gewölbe) v roku 2019 dnes súd v saskom hlavnom meste uložil tresty niekoľkých rokov väzenia. Päť zo šiestich súdených mužov z neslávne známeho berlínskeho klanu Remmovcov poslal súd do väzenia až na šesť rokov a tri mesiace, jedného oslobodil. Lúpež Nemecko šokovala svojou drzosťou, pretože páchatelia sa zmocnili predmetov mimoriadneho historického významu. Hodnota šperkov bola vyčíslená na 113 miliónov eur. Väčšiu časť lupu sa vďaka dohode s obžalovanými podarilo do Drážďan vrátiť.

Výška trestov väzenia sa pohybuje od štyroch rokov po šesť rokov a tri mesiace. Obžaloba navrhovala súdu vyniesť verdikty až do šiestich rokov a ôsmich mesiacov, obhajoba naopak požadovala tresty pod šesť rokov. Súd uviedol, že odsúdení sa dopustili obzvlášť závažného podpaľačstva v spojení s ublížením na zdraví, ozbrojené krádeže a poškodenie majetku. Odsúdenie musí tiež nahradiť škodu, ktorú spôsobili na historickej budove av interiéri múzea.

Ostro sledovaný verdikt

Šperky boli dlho považované za stratené, lebo sa predpokladalo, že lupiči drahé kamene vytrhali a cenné kovy roztavili. Zlom nastal vlani v decembri, keď bola väčšia časť šperkov do Drážďan vrátená. Bol to výsledok dohody medzi obžalovanými, prokuratúrou a súdom výmenou za nižšie tresty.

Štyria z obžalovaných sa priznali a piaty pri procese tvrdil, že síce ukradol náradie použité pri akcii, spolupáchateľom ale nebol. Šiesty potom mal alibi z berlínskej pohotovosti, kde sa v deň činu nechal ošetriť. Proces s tromi obžalovanými viedol podľa Trestného zákonníka pre mladistvých.

Vynesenie verdiktu sprevádzal veľký záujem médií, ostro sledovaný bol vzhľadom na rozsah lúpeže aj celý proces. Za nevídané bolo označované aj samotné prevedenie lúpeže, kedy páchatelia postupovali hrubou silou a za sebou zanechávali značné škody. Pri akcii zapálili elektrický rozvádzač v historickom centre mesta a následne v podzemných garážach jedného bytového domu aj auto, ktorým z miesta činu prešli.

Sasko škodu vyčíslilo na 89 miliónov eur, čo zahŕňa škody na historickej budove, zničené vybavenie múzea a poškodené aj doposiaľ chýbajúce šperky.

Kriminálny klan

Všetkých šesť súdených mužov spájajú príbuzenské vzťahy v rámci rodiny Remmovcov, ktorá je arabského pôvodu. Tomuto klanu je pripisovaná séria kriminálnych aktivít od drogových deliktov po lúpeže, okrem iného tiež krádež stokilogramovej zlatej mince Big Maple Leaf z berlínskeho Bodeho múzea v roku 2017. Dvaja z obžalovaných v prípade drážďanskej klenotnice si v súčasnosti odpykávajú niekoľkoročné tresty za krádež tejto zlatej mince. Jedným z nich je Ahmed Remmo, ktorého súd dnes oslobodil.

Páchatelia sa do drážďanského Rezidenčného zámku, v ktorom sa klenotníčka nachádza, vlúpali 25. novembra 2019. S pomocou sekier rozbili vitrínu a odniesli šperky zo 17. a 18. storočia. Ukradli 21 šperkov obsahujúcich 4300 diamantov a briliantov a pri lúpeži spôsobili tiež vecnú škodu vo výške presahujúcej milión eur.

01 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-04-06 10:30:00 - Feat.: - Title: Neuveriteľná lúpež ako z akčného filmu. Zlodeji v Los Angeles ukradli 30 miliónov dolárov v hotovosti 04 - Modified: 2024-03-20 12:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena si pred krádežou zacvičila jogu. Odniesla si croissanty, čistiace prostriedky a pekárove topánky 05 - Modified: 2024-03-10 12:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ školy ušetril na káve necelé tri eurá. Pripravil sa však o nárok na dôchodok a ešte ho aj vyhodili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:04