Prezidentka Zuzana Čaputová prichádza na summit Rady Európy na Islande v Reykjavíku. FOTO: TASR/Daniel Sanitrik
StoryEditor

Na Islande sa začal summit Rady Európy, prvý po 18 rokoch. Sme v dobrom klube, tvrdí Čaputová

16.05.2023, 21:00
Autor:
TASRTASR

Podľa vlastných slov chce Zuzana Čaputová zahraničných partnerov ubezpečiť, že na Slovensku je všetko v poriadku, "pretože mať vládu expertov je normálny ústavný inštitút" a skúsenosti s tým má mnoho krajín.

V islandskej metropole Reykjavík sa v utorok podvečer oficiálne začal summit Rady Európy. Slovenskú republiku na ňom zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová.

Čaputová prišla do konferenčného centra Harpa, ktoré je dejiskom summitu, krátko po 17:00 miestneho času. Privítala ju islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir a generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová.

"Som rada, že sme súčasťou dobrého klubu krajín, ktoré si vážia demokraciu a demokratické hodnoty a ktoré považujú za dobré stretnúť sa a diskutovať o tom, ako ich upevniť – a, samozrejme, aj o tom, akým spôsobom ešte lepšie a viac pomôcť Ukrajine," povedala prezidentka.

image

Čaputová vyzdvihla význam summitu Rady Európy, na Island s ňou pricestoval aj Pavel

Ubezpečenie partnerov

Podľa vlastných slov chce zahraničných partnerov ubezpečiť, že na Slovensku je všetko v poriadku, "pretože mať vládu expertov je normálny ústavný inštitút" a skúsenosti s tým má mnoho krajín.

Čaputová zároveň ozrejmila, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summit osobne nepríde, ale bude pripojený online. Pripomenula, že počas nedávnej návštevy Ukrajiny s ním niekoľko hodín rokovala. Podľa nej je dôležité, že jeho myšlienky v Reykjavíku zaznejú.

Od vzniku Rady Európy v roku 1949 ide iba o štvrtý summit tejto organizácie, naposledy ho v roku 2005 hostilo Poľsko.

Lídri členských krajín RE majú v stredu podpísať deklaráciu o registri škôd spôsobených Ukrajine, ktorý bude táto medzinárodná organizácia spravovať. Ide o formu pomoci, keďže to, "čo sa na Ukrajine deje, má obrovské dopady na ekonomiku, hospodárstvo aj ekológiu krajiny," priblížila ešte pred summitom Čaputová.

Spoločná cesta

Spolu s Čaputovou odcestovala z Bratislavy slovenským vládnym špeciálom aj slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová. Počas medzipristátia v Kodani sa k nim pripojil aj prezident Česka Petr Pavel.

Tento nápad vznikol ešte pri Čaputovej prvom rokovaní s Pavlom. "Dohodli sme sa, že okrem iného z ekologických, ale aj z ekonomických dôvodov budeme zdieľať naše cesty," ozrejmila. Dodala, že prezident Česka ju v júli zoberie na summit Severoatlantickej aliancie do Vilniusu.

 Prezidenti ďalších krajín sa po informácii o tomto pláne ozvali, či by sa nemohli tiež pridať, uviedla Čaputová. Zároveň dodala, že jej slovinská kolegyňa sa k nej pripojila, pretože mala pokazené lietadlo.

image

Čaputová vyzdvihla význam summitu Rady Európy, na Island s ňou pricestoval aj Pavel

 "Naspäť pôjdeme ešte v rozšírenejšej zostave," povedala s tým, že okrem Pavla s ňou zo summitu má odcestovať aj rakúsky prezident Alexander Van der Bellen a najvyššia predstaviteľka Moldavska Maia Sanduová.

Pavel považuje takúto spoločnú cestu za rozumné riešenie, ktoré je výhodné z ekologického i ekonomického pohľadu. "Máme tri hodiny letu, čo je exkluzívne, pretože nemusíme odpovedať na žiadne telefonáty, viesť žiadne rokovania. Máme veľa času, aby sme prebrali všetko, čo potrebujeme," povedal Pavel po rozhovore so slovenskou prezidentkou.

Podľa Pavla sa Rady Európy stará predovšetkým o to, aby Európa fungovala podľa jednotných pravidiel na základe rešpektu k právu. Zdôraznil potrebu jednoty predovšetkým v prístupe k Rusku – v opačnom prípade bude podľa neho postoj Európy v dlhodobom horizonte oslabovaný aj voči Číne.

01 - Modified: 2023-05-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Južná Afrika je podozrivá z vývozu zbraní do Ruska 02 - Modified: 2023-05-15 13:40:50 - Feat.: 0 - Title: Tanky aj obrnené vozidlá. Západ stupňuje pomoc Kyjevu, ten však potrebuje najmä rakety s dlhým doletom 03 - Modified: 2023-05-15 11:08:49 - Feat.: 1 - Title: Čaputová vymenovala Ódorovu vládu. Aké nášľapné míny striehnu od prvého dňa na nových ministrov? (prehľad)
01 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 02 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 03 - Modified: 2024-04-17 09:32:18 - Feat.: - Title: Slovensko slabo dodržiava odporúčania pre predchádzanie korupcie, tvrdí hlavný protikorupčný orgán Rady Európy 04 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:19