Protivzdušný raketový systém Patriot. FOTO: TASR/DPA
StoryEditor

Systém Patriot na Ukrajine je zrejme poškodený, ale nie zničený, informuje CNN

16.05.2023, 22:11
Autor:
TASRTASR

Ukrajinskí predstavitelia v utorok uviedli, že úspešne zneškodnili všetkých šesť hypersonických rakiet vypálených ruskou armádou, ale tvrdenie ruského ministerstva obrany o zásahu systému Patriot odmietli komentovať.

Americký systém protivzdušnej obrany Patriot bol v dôsledku ruskej raketovej paľby na Kyjev a jeho okolie pravdepodobne poškodený, ale nie zničený. Pre spravodajskú televíziu CNN to uviedol nemenovaný americký predstaviteľ, ktorý komentoval následky raketových úderov z utorkového rána.

Zdroj dodal, že USA stále posudzujú rozsah škôd a snažia sa zistiť, či bude potrebné systém úplne stiahnuť, alebo ho ukrajinské jednotky opravia na mieste.

Rusko zásah potvrdilo

Ruské ministerstvo obrany v utorok v príspevku zverejnenom v aplikácii Telegram uviedlo, že "vysoko presný úder hypersonického raketového systému Kinžal v meste Kyjev zasiahol protilietadlový raketový systém Patriot americkej výroby".

Ukrajinskí predstavitelia v utorok uviedli, že úspešne zneškodnili všetkých šesť hypersonických rakiet vypálených ruskou armádou, ale tvrdenie ruského ministerstva obrany o zásahu systému Patriot odmietli komentovať.

"Necháme to bez komentára. Ruské zdroje nebudeme komentovať," povedal na brífingu hovorca ukrajinských leteckých síl Jurij Ihnat.

image

Rusko tvrdí, že počas ostreľovania Kyjeva dostal zásah aj systém Patriot, ktorým Ukrajina zostreľuje rakety

CNN informovala, že Ukrajina má v súčasnosti na svojom území dva systémy protivzdušnej obrany Patriot - jeden jej darovali USA a druhý spoločne Nemecko a Holandsko.

Nie je jasné, ktorý z týchto systémov mohol byť poškodený, ale vyradenie jedného z nich z prevádzky by mohlo ovplyvniť schopnosť Ukrajiny brániť Kyjev v situácii zintenzívňujúcich sa ruských raketových útokov, upozornila CNN.

Čiastočný zásah

Iný americký predstaviteľ pripustil, že raketový útok zasiahol jeden z viacerých komponentov batérie Patriot.

CNN objasnila, že kompletná batéria Patriot má šesť hlavných komponentov: generátory, radarovú súpravu, riadiacu stanicu, antény, odpaľovaciu stanicu a záchytné rakety. Tieto komponenty spolupracujú pri odpálení rakety a jej úspešnom navedení na cieľ. Rozsiahle poškodenie jednej alebo viacerých súčastí však môže podľa CNN odstaviť systém. Patrioty na Ukrajinu dorazili v apríli.

image

Protivzdušná obrana Ukrajiny silnie vďaka západným zbraniam aj skúsenostiam, Rusko útočí denne

Systém Patriot má výkonný radar na detekciu prichádzajúcich cieľov na veľkú vzdialenosť. To však zároveň umožňuje nepriateľovi zistiť polohu batérie. Okrem toho - na rozdiel od niektorých protivzdušných obranných systémov kratšieho dosahu poskytnutých Ukrajine, ktoré sú mobilné a ťažšie zamerateľné - je Patriot väčší a stacionárnejší, čo ruským silám umožňuje časom zamerať jeho polohu.

Ako americkí predstavitelia minulý týždeň uviedli pre CNN, Rusko už predtým zaútočilo na systémy Patriot hypersonickými raketami, a to napríklad 4. mája, keď sa útok nepodaril: Ukrajinci úspešne zachytili ruskú strelu skôr, ako mohla systém zasiahnuť, doplnila CNN.

01 - Modified: 2023-05-16 16:22:29 - Feat.: 1 - Title: Rusko tvrdí, že počas ostreľovania Kyjeva dostal zásah aj systém Patriot, ktorým Ukrajina zostreľuje rakety 02 - Modified: 2023-05-17 10:51:44 - Feat.: 1 - Title: Výnimočne silný ruský útok na Kyjev. Zostrelili sme Kindžaly, hlásia Ukrajinci 03 - Modified: 2023-05-15 13:43:26 - Feat.: 1 - Title: Poľsko dostalo prvé raketomety HIMARS z USA 04 - Modified: 2023-05-11 13:07:01 - Feat.: 1 - Title: Protivzdušná obrana Ukrajiny silnie vďaka západným zbraniam aj skúsenostiam, Rusko útočí denne
01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 22:05