Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Maďarsko nečakane zablokovalo pol miliardy pre Ukrajinu, na uvoľnenie peňazí si stanovilo podmienku

17.05.2023, 15:50
Autor:
ČTKČTK

Maďarský minister už skôr hrozil zablokovaním prijatia nových sankcií kvôli "škandalóznemu" a "neprijateľnému" rozhodnutiu ukrajinských úradov zaradiť banku OTP na zoznam medzinárodných sponzorov vojny Ruska proti Ukrajine.

Maďarsko bude blokovať ďalšiu časť vojenskej pomoci Európskej únie Ukrajine a nové sankcie proti Rusku, kým Kyjev nevyradí maďarskú banku OTP zo svojho zoznamu sponzorov vojny. Uviedol to dnes maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó podľa agentúry Reuters.

Maďarsko neschválilo vyplatenie ďalšej tranže vojenskej podpory pre Ukrajinu poskytovanej v rámci Európskeho mierového nástroja, potvrdila v utorok Reuters tlačová služba vlády.

Talianska agentúra ANSA predtým s odvolaním sa na nemenovaný zdroj napísala, že Maďarsko nečakane zablokovalo ôsmu tranžu vojenskej pomoci vo výške 500 miliónov eur. Táto pomoc by mala byť Kyjevu poskytnutá budúci pondelok, napísala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Prístup Budapešti kritizoval český prezident Petr Pavel.

Pomoc EÚ sa poskytuje z fondu zriadeného v roku 2021 a nazvaného Európsky mierový nástroj. Tento mimorozpočtový prostriedok má posilniť schopnosť EÚ predchádzať konfliktom a zaistiť mier a medzinárodnú bezpečnosť.

OTP ako sponzor ruskej vojny

Szijjártó už skôr hrozil zablokovaním prijatia nových sankcií kvôli "škandalóznemu" a "neprijateľnému" rozhodnutiu ukrajinských úradov zaradiť banku OTP na zoznam medzinárodných sponzorov vojny Ruska proti Ukrajine, pretože táto banka neukončila svoje pôsobenie v Rusku. To Kyjev vníma ako podporu ruskej agresie, ktorá začala vpádom ruských vojsk do susednej krajiny vlani vo februári, pripomenula ukrajinská agentúra Unian.

OTP v Rusku patrí medzi 50 najväčších bánk v krajine a v mnohých segmentoch patrí medzi lídrov trhu. Banka tiež poskytuje výhodné úvery ruským vojakom, ktorí zabíjajú Ukrajincov, a umožňuje im odklad splácania pôžičiek, napísal Unian. Pripomenul, že na zozname figuruje aj rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International.

V utorok tlačová služba maďarskej vlády poskytla agentúre Reuters odlišné vysvetlenie. "Maďarsko nesúhlasí s tým, aby EÚ spolu s ďalšími existujúcimi nástrojmi využívala Európsky mierový nástroj iba pre Ukrajinu, pretože to neumožňuje poslať dostatočné finančné prostriedky na presadzovanie záujmov EÚ v iných oblastiach," uviedla tlačová služba maďarskej vlády v odpovedi Reuters ohľadom predchádzajúcich správ talianskych médií na toto tému.

Prostriedky Európskej únie by podľa Budapešti mohli byť použité na Balkáne či v severnej Afrike. "Pre maďarskú vládu je kľúčové, aby sa tieto otázky vyjasnili, a preto neschválila vyplatenie ďalšej tranže z EPF," dodal hovorca.

Maďarský problém s pomocou Ukrajine

Český prezident Pavel novinárom v reakcii na postup Maďarska povedal, že jeho podrobnosti nepozná, ale "každopádne to považuje za problematické správanie, ktoré by člen NATO a Európskej únie robiť nemal".

EÚ zatiaľ v rámci spomínaného nástroja poskytla Ukrajine vojenskú podporu v celkovej výške približne 3,6 miliardy eur.

Maďarsko, ktoré je členom EÚ a tiež NATO, odmietlo poskytnúť akékoľvek zbrane a vojenskú techniku susednej Ukrajine. Maďarsko tiež opakovane kritizovalo sankcie EÚ proti Rusku, ktorých prijatie musí jednomyseľne schvaľovať všetkých 27 členských krajín EÚ; nakoniec Budapešť všetky doteraz dohodnuté opatrenia podporila.

Reuters pripomenul spory Budapešti s Bruselom, ktorý pozastavil výplatu peňazí z fondu na obnovu ekonomiky po pandémii, kým maďarská vláda nepodnikne kroky na zabezpečenie nezávislosti maďarského súdnictva a na boj proti korupcii.

Premiér Viktor Orbán, ktorý je pri moci nepretržite od roku 2010, sa stretol s EÚ a jej výkonnou zložkou, Európskou komisiou, kvôli obmedzovaniu práv migrantov a tiež kvôli sprísneniu štátnej kontroly nad mimovládnymi organizáciami, vysokými školami, médiami a súdmi.

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:35