Migranti žiadajúci o azyl v USA sa zhromažďujú na medzinárodnom moste Zaragoza-Ysleta medzi Mexikom a Spojenými štátmi. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA po zmene imigračného režimu evidujú pokles nelegálnych príchodov z Mexika

17.05.2023, 22:52
Autor:
ČTKČTK

Z nových údajov vyplýva, že počet nelegálnych vstupov na americkú pôdu dosiahol vrchol tesne pred piatkovým vypršaním opatrení známych ako nariadenie 42.

Počty migrantov zadržaných pri nelegálnom prechode hranice medzi Spojenými štátmi a Mexikom sú v posledných dňoch výrazne nižšie ako pred vypršaním pandemickej reštrikcie umožňujúcej plošné vyhosťovanie prichádzajúcich. Novinárom to dnes povedal činiteľ amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť. Nepotvrdzujú sa tak očakávania, že zmena imigračného režimu prinesie príval ľudí dúfajúcich v možnosť žiadať v USA o azyl.

Z nových údajov vyplýva, že počet nelegálnych vstupov na americkú pôdu dosiahol vrchol tesne pred piatkovým vypršaním opatrení známych ako nariadenie 42. Americká vláda minulý týždeň hlásila, že pohraničníci každý deň aj 10-tisíc-krát zastavujú migrantov prichádzajúcich z Mexika. Americké médiá hovorili o rekordnej vlne pokusov o vstup do USA.

V pondelok však Blas Nuňez-Neto z DHS oznámil, že denné zachytené príchody cez víkend klesli na 5000, podľa dnešného vyjadrenia potom priemer za obdobie od piatkovej zmeny pravidiel dosiahol 4400. Tento údaj zahŕňa aj čísla z uplynulých dvoch dní, keď pohraničníci migrantov zastavili menej ako 4000-krát. Nuňez-Neto doplnil, že na konci platnosti nariadenia 42 agenti na hranici zachytávali asi 2400 Venezuelanov denne, v posledných dňoch je však takýchto prípadov len 50.

image

V USA skončilo nariadenie 42 umožňujúce ľahšie vracanie migrantov. Bidenova vláda chce pripraviť nové

USA viac ako tri roky uplatňovali proti migrantom opatrenia, ktoré s odvolaním sa na ohrozenie verejného zdravia umožňovalo ich okamžité vyhostenie bez možnosti podania žiadosti o azyl. Administratíva prezidenta Joea Bidena teraz namiesto tohto drastického obmedzenia zavádza súbor programov a reštrikcií, ktoré podľa nej odradia migrantov od nelegálneho prekračovania hranice a zároveň vytvoria nové "legálne cesty" do USA.

Pri americko-mexickej hranici môžu teraz o azyl žiadať len tí, ktorí pri prechode bezpečnou cudzou krajinou podali žiadosť tam a boli odmietnutí. Schôdzku s imigračným úradníkom si pritom bežci musia v Mexiku dohodnúť vopred prostredníctvom mobilnej aplikácie. Ďalším prvkom odrádzajúcim od nelegálneho prekročenia hranice je to, že na rozdiel od vyhostenia na základe nariadenia 42 sa novo s vykázaním z USA spája päťročný zákaz vstupu do krajiny a hrozba trestného stíhania.

Prezident Biden minulý týždeň uznal, že situácia na americko-mexickej hranici môže byť v dôsledku zmeny pravidiel chaotická, ako ale v utorok poznamenal list The New York Times, obavy sa úplne nenaplnili.

image

Migranti v Rusku by sa mali posielať na front, vyhlásil šéf kriminálnej ústredne

"Prvotný nápor asi 10-tisíc migrantov len hodiny pred vypršaním pravidla (nariadenie 42) ďalej zaťažil už tak plné detenčné zariadenia a ubytovne... Potom však nasledovalo znateľné spomalenie migrácie vyše 2000 míľ dlhú hranicu s Mexikom, "uviedol denník. Vývoj podľa analýzy okrem iného poukázal na schopnosť federálnych úradov, miestnych samospráv a neziskových organizácií dočasne sa vysporiadať so zložitou situáciou.

Biden však zároveň čelí kritike za to, že novými opatreniami nadväzuje na tvrdú protiimigračnú politiku svojho predchodcu Donalda Trumpa, ktorú pritom sám kritizoval. Kvôli novým pravidlám už vládu zažalovala Americká únia občianskych práv (ACLU), podľa ktorej reštrikcie na právo žiadať o azyl porušujú americké zákony i medzinárodné dohody.

01 - Modified: 2023-04-18 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď si Wall Street kýchne, ochorie aj ona. Ako funguje ekonomika v Austrálii? 02 - Modified: 2023-03-23 08:27:18 - Feat.: 1 - Title: Počet obyvateľov Kanady sa s prispením imigrácie zvýšil o viac než milión 03 - Modified: 2023-03-01 19:01:55 - Feat.: 1 - Title: Biden označil nominantku na post ministerky práce za americký sen. Chce bojovať za pracujúcich
01 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 02 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 04 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 05 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:35