Generálny riaditeľ spoločnosti Twitter, X Corp. a Tesla Elon Musk. FOTO: Reuters
StoryEditor

Soros nenávidí ľudstvo, napísal Musk na Twitteri. Izrael ho viní zo šírenia antisemitizmu

18.05.2023, 15:00
Autor:
Jan HronJan Hron
  • Chce podryť samotnú štruktúru civilizácie. Soros nenávidí ľudstvo, dodal Musk tri dni po tom, čo investičný fond židovského miliardára maďarského pôvodu oznámil, že predal všetky svoje akcie v Tesle.
  • V rozhovore so stanicou CNBC Musk povedal, že mu nezáleží na tom, či jeho tweety odradia potenciálnych kupcov Tesly alebo inzerentov na Twitteri.
  • Elon Musk vystupuje ako veľký zástanca slobody slova.

Izraelské ministerstvo zahraničia obvinilo amerického podnikateľa, majiteľa sociálnej siete Twitter Elona Muska, že zverejnil tweet s antisemitským podtextom. Stalo sa tak potom, čo Musk napísal o miliardárovi židovského pôvodu Georgovi Sorosovi, že nenávidí ľudstvo. Musk uviedol, že bude hovoriť, čo si zachce.

„Soros mi pripomína Magneta,“ napísal šéf automobilky Tesla Elon Musk s odkazom na jedného z hlavných záporákov v komiksoch a filmoch o mutantoch so špeciálnymi schopnosťami X-Men. Magneto je židovský preživší holokaustu schopný ovládať magnetizmus. Vyznačuje sa nedôverou, až nenávisťou k ľuďom, ktorých podozrieva zo snahy zlikvidovať mutantov, ktorých práva bránia agresívnymi, radikálnymi metódami.

"Chce podyryť civilizáciu"

„Chce podryť samotnú štruktúru civilizácie. Soros nenávidí ľudstvo,“ dodal Musk tri dni po tom, čo investičný fond židovského miliardára maďarského pôvodu oznámil, že predal všetky svoje akcie v Tesle.

image

Sorosova špekulácia s Teslou nevyšla

„Fráza Židia sa dnes objavila na twitterovom zozname trendových tém po tweete s antisemitským podtextom od nikoho iného ako od majiteľa a generálneho riaditeľa tejto sociálnej siete, Elona Muska,“ reagovalo izraelské ministerstvo zahraničia na svojom oficiálnom účte. Podľa ministerstva Muskov tweet „okamžite viedol k antisemitským konšpiračným teóriám na Twitteri“.

David Saranga, ktorý na izraelskom rezorte zahraničia pôsobí ako riaditeľ pre digitálnu diplomaciu, uviedol, že v utorok ráno, keď Musk zverejnil svoju kritiku na Sorosa, sa termín „Židia“ objavil v 27 900 tweetoch, pričom často boli plné „antisemitských konšpirácií a nenávistných prejavov zameraných na Židov po celom svete“. Saranga obvinil Twitter, že „nerobí nič, aby tento problém vyriešil“.

image

Elon Musk oznámil, že novou šéfkou Twitteru bude Linda Yaccarinová. Z postu odchádza

Soros sa aktívne angažuje v podpore liberálnych politík, za čo si vyslúžil podozrenie časti konzervatívneho spektra, že sa pokúša z pozadia riadiť svet. Izrael dlhodobo varuje pred pripomienkami nacistickej rétoriky v prejavoch pravicových konšpirátorov proti židovským boháčom. Nacistická ideológia vykresľovala Židov ako zlovoľných, skrytých vládcov sveta.

Budem si hovoriť, čo chcem, reaguje Musk

V rozhovore so stanicou CNBC Musk povedal, že mu nezáleží na tom, či jeho tweety odradia potenciálnych kupcov Tesly alebo inzerentov na Twitteri. „Budem si hovoriť, čo chcem, a ak to bude mať za následok stratu peňazí, nech to tak je,“ uviedol Musk.

Majiteľ Twitteru tiež poprel osočenie, že je antisemitský. „Ak už niečo, tak som prosemitský.“

Muska okrem iného skritizoval aj výkonný riaditeľ hlavnej americkej organizácie bojujúcej proti antisemitizmu Anti-Defamation League (Liga proti hanobeniu) Jonathan Greenblatt. „Krajná pravica často považuje Sorosa za zdroj svetových problémov a používa na to antisemitské výrazy,“ napísal Greenblatt na Twitteri. 

Nebezpečenstvo extrémizmu

„Vidieť Elona Muska, bez ohľadu na jeho zámery, živiť tento segment je nielen znepokojujúce, ale aj nebezpečné. Povzbudí to extrémistov, ktorí už vymýšľajú protižidovské konšpirácie a pokúšajú sa útočiť na Sorosa a židovské komunity.“

„Prestaňte ma očierňovať,“ odpovedal Musk na Greenblattove výhrady. Navrhol, že organizácia by sa mala premenovať na Defamation League.

Greenblatt bol Muskovým zástancom, po jeho kúpe Twitteru k nemu však začal byť kritický. Obviňoval ho, že má laxný prístup k antisemtským účtom. Podľa Anti-Defamation League po prevzatí platformy šéfom Tesly došlo k významnému nárastu počtu nenávistných príspevkov voči Židom. Musk to odmietol ako „úplne falošnú“ správu.

Musk vystupuje ako veľký zástanca slobody slova. Po prevzatí Twitteru povolil obnoviť niektoré zablokované účty spájané s konšpiračnými teóriami či nenávistivými prejavmi, ako je napríklad ten patriaci priaznivcovi konceptu nadradenosti bielej rasy a zakladateľovi neonacistického webu The Daily Stormer Andrewovi Anglinovi. Židovské organizácie uviedli, že ich kroky jedného z najbohatších ľudí sveta znepokojujú.

01 - Modified: 2023-05-17 12:05:56 - Feat.: 1 - Title: Sorosova špekulácia s Teslou nevyšla 02 - Modified: 2023-05-12 18:39:25 - Feat.: 1 - Title: Elon Musk oznámil, že novou šéfkou Twitteru bude Linda Yaccarinová. Z postu odchádza 03 - Modified: 2023-05-12 08:30:00 - Feat.: 0 - Title: Veľká zmena na poste, ktorý zastával Elon Musk. O šesť týždňov ho nahradí žena, hrdo oznámil vizionár
01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 03 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 04 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 05 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 09:41