Vladimir Solovjov. FOTO: Twitter
StoryEditor

Ak prehráme, idete s nami, hrozí svetu ruský propagandista Solovjov a vyzýva na použitie jadrových zbraní

19.05.2023, 09:51
  • Už neexistuje žiadna zjednocujúca ideológia. Súčasní Rusi vyrástli na konzumácii americkej kultúry, posťažoval sa režisér Karen Šachnazarov.
  • Propagandista Vladimír Solovjov apeloval na Kremeľ, aby na Ukrajine použil svoje jadrové zbrane.
  • Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny sa zdá, že ruské štátne médiá v posledných týždňoch opatrne pripravujú domáce obyvateľstvo na to, že na bojisku môže v súvislosti s očakávanou ukrajinskou protiofenzívou dôjsť k ďalším neúspechom.

Ak Rusko prehrá vojnu na Ukrajine, vezme so sebou celý svet. Vo svojom programe to tento týždeň vyhlásil ruský propagandista Vladimír Solovjov. Jeden z jeho hostí potom uviedol, že Rusi by si mali uvedomiť, že krajina čelí najväčšej kríze od druhej svetovej vojny. Podľa analytikov ruské štátne médiá pripravujú obyvateľstvo na to, že na bojisku môže dôjsť k ďalším nezdarom.

„Možno som alarmista, ale neviem, či si ruskí občania plne uvedomujú závažnosť hrozby, ktorú výsledok tohto konfliktu predstavuje. Sme svedkami situácie, ktorá je oveľa zložitejšia a nebezpečnejšia, než to, čo sa dialo v druhej svetovej vojne,“ povedal v Solovjovovom programe režisér Karen Šachnazarov.

Osudová vojna

Súčasná ruská spoločnosť sa podľa neho už vôbec nepodobá tej z roku 1941, keď nacistické Nemecko napadlo Sovietsky zväz. „Už neexistuje žiadna zjednocujúca ideológia. Súčasní Rusi vyrástli na konzumácii americkej kultúry,“ posťažoval sa pred ostatnými hosťami.

„Táto vojna je pre nás osudová. Naša politická elita si to musí uvedomiť. Mali by sme si začať pripúšťať, že nejde len o špeciálnu vojenskú operáciu, ale o vojnu. Ak ju prehráme, zmizneme,“ dodal Šachnazarov.

Podľa neho „nepriateľ nebude mať zľutovanie“. „Pozrite sa na ich rétoriku, aj pre nich je to osudová vojna. Nemôžeme prehrať, inak sa vyparíme ako niektoré indiánske kmene a budú sa o nás písať knihy,“ uviedol. Dodal tiež, že ho zaskočila správa o dodávke rakiet stredného doletu do Kyjeva, ktoré by mohli zasiahnuť anektovaný polostrov Krym.

Na jeho slová ihneď nadviazal Solovjov. „Dúfam, že Ukrajina chápe, že ak prehráme, vezmeme so sebou celý svet. Kto potrebuje svet, keď v ňom nie je Rusko,“ rozmýšľal moderátor. Znovu tiež apeloval na Kremeľ, aby na Ukrajine použil svoje jadrové zbrane. „Nukleárna vojna je nevyhnutná,“ povedal.

image

"Zostaňte v krytoch až do odvolania." Ukrajina ďalšiu noc čelila ruským vzdušným útokom

Solovjov tiež reagoval na oznámenie ukrajinského velenia, že sa mu darí zostreľovať ruské hypersonické rakety Kinžal. To vyvolalo otázky ohľadom schopnosti Moskvy vyhnúť sa obranným systémom Kyjeva, ktoré mu dodávajú západné krajiny. „Ešte sme sa ani nepriblížili k tomu, aby sme ukázali všetky naše zbrane,“ povedal moderátor a poukázal na podmorský dron Poseidon, ktorý údajne dokáže niesť konvenčné aj jadrové hlavice.

Ruské médiá chystajú zadné dvierka

Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny sa zdá, že ruské štátne médiá v posledných týždňoch opatrne pripravujú domáce obyvateľstvo na to, že na bojisku môže v súvislosti s očakávanou ukrajinskou protiofenzívou dôjsť k ďalším neúspechom. „Ruské spravodajské relácie aj diskusné programy poukazujú na vojenskú pomoc Západu a zdôrazňujú počet vojakov, ktorých Ukrajine vycvičilo NATO,“ myslí si analytička ISW Kateryna Stepanenková.

Podľa nej ruské médiá ponechávajú otvorenú možnosť, že sa Ukrajincom po jesennom postupe, v rámci ktorého dobyli späť územie v okolí miest Charkov a Cherson, podarí teraz získať aj ďalšie Moskvou okupované územia, napríklad Melitopol, Berďansk alebo dokonca Krym.

image

Všetky ciele nočných útokov na Ukrajine boli zasiahnuté, tvrdí Rusko

„V ruskej štátnej televízii sa hojne diskutuje o tom, na ktoré oblasti Ukrajina zameria protiofenzívne operácie. Moderátori hovoria o dronoch, ukazujú zábery rakiet Storm Shadow, ktoré Ukrajine dodala Británia. Vyzdvihujú hrozbu pre Krym,“ popísala denníku Newsweek Stepanenková, podľa ktorej sa však ruské médiá nestavajú k stavu na fronte iba negatívne.

„Súčasne s hrozbami ukazujú, čo ruská armáda podniká, aby Ukrajine zamedzila v dosiahnutí zásadného prelomu. Veľmi často ukazuje záznamy nedávnych ruských raketových útokov o ktorých tvrdia, že zničili ukrajinské vojenské zariadenia, a divákom doma hovoria, že tieto udalosti prinajmenšom protiofenzívu oddialili,“ podotkla analytička.

Ak sa ukáže, že Ukrajina nie je na bojisku schopná pokročiť, kremeľská propaganda potom bude podľa Stepanenkovej môcť povedať, že to bola práve séria jej krokov a raketových útokov, čo zachránilo situáciu. "Ak nakoniec však skutočne dôjde k ruským neúspechom, potom nebude obyvateľstvo zaskočené tak, ako vlani po oslobodení severoukrajinskej Charkovskej oblasti," myslí si.

Podľa portálu Meduza je vysoko nepravdepodobné, že by sa podobné správy na ruské televízne obrazovky dostali bez súhlasu úradov. Portál začiatkom mája s odkazom na svoje zdroje v Kremli napísal, že ruskí novinári dostali inštrukcie, ako o nadchádzajúcej protiofenzíve informovať. Aj podľa Meduzy má opatrenie dať Kremľu šancu, aby z protiútoku vyšiel pozitívne, nech už dopadne akokoľvek.

01 - Modified: 2023-05-19 05:29:08 - Feat.: 1 - Title: "Zostaňte v krytoch až do odvolania." Ukrajina ďalšiu noc čelila ruským vzdušným útokom 02 - Modified: 2023-05-18 20:45:59 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj: Krym sa s určitosťou prinavráti Ukrajine 03 - Modified: 2023-05-18 17:40:00 - Feat.: 1 - Title: Britský minister obrany potvrdil použitie striel Storm Shadow na Ukrajine 04 - Modified: 2023-05-19 07:32:25 - Feat.: 1 - Title: Nad mestom sa objavil hríb, výbuch na Ukrajine aktivoval konšpirátorov. Poliaci reagujú na výkyv v meraniach
01 - Modified: 2024-04-22 21:31:06 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda sa domnieva, že Rusko sa snaží preniknúť do Časiv Jaru s 20-tisíc až 25-tisíc vojakmi 02 - Modified: 2024-04-22 21:27:28 - Feat.: - Title: Ukrajina a USA začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, avizuje Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-22 18:51:08 - Feat.: - Title: Biden prisľúbil Zelenskému rýchle poslanie pomoci po jej schválení. Zelenskyj ďakuje za „neochvejnú podporu“ 04 - Modified: 2024-04-22 17:41:07 - Feat.: - Title: Nórsko plánuje zvýšiť pomoc Ukrajine. Zatiaľ prisľúbilo 6,4 miliardy, avizuje však, že suma výrazne vzrastie 05 - Modified: 2024-04-22 17:10:14 - Feat.: - Title: V ukrajinskom Charkove sa po ruskom útoku zrútila časť televíznej veže. Obete na životoch neboli zaznamenané
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 07:26