StoryEditor

Črtá sa veľký zvrat? Ukrajinci podľa ruských blogerov prerazili línie pri Bachmute (+mapy)

19.05.2023, 11:35
Autor:
ČTKČTK

Obrancovia dosiahli pri meste Bachmut, ktoré invázne ruské sily dobývajú už dlhé mesiace, významné taktické úspechy, tvrdia analytici z USA.

Ukrajinskí obrancovia prevzali iniciatívu a počas štvrtka dosiahli v útočných operáciách v okolí Bachmutu na východe krajiny takticky významné úspechy. Vo svojej poslednej analýze to napísal americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Správy o čiastkových úspechoch ukrajinských síl pri Bachmute prichádzajú už niekoľko dní, informujú o nich Ukrajinci. Šéf ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin dnes podľa agentúry Reuters priznal, že sa jeho silám toto mesto zrejme v najbližších dňoch dobyť nepodarí.

FOTOGALÉRIA: Bachmut teraz a pred rokom:

"Bachmut stále nebol dobytý," uviedol Prigožin v hlasovej správe zverejnenej na telegrame. "Je nepravdepodobné, že sa ho zajtra alebo pozajtra podarí získať," doplnil šéf wagnerovcov. Rusko sa Bachmut snaží dobyť už dlhé mesiace. Veľkú časť ruských jednotiek tam tvoria práve Prigožinovi žoldnieri. Reuters túto bitku označuje za najdlhšiu a najkrvavejšiu z celej vojny na Ukrajine, ktorú Rusko rozpútalo svojou inváziou vlani vo februári. Ruské sily podľa nedávneho Prigožinovho vyhlásenia obsadili vyše 95 percent mesta.

Ukrajinskí obrancovia sa však nevzdávajú a v poslednej dobe predstavitelia ukrajinských ozbrojených síl informujú o čiastkových územných ziskoch pri protiútokoch, najmä na krídlach pri Bachmute. Kyjev v uplynulých dňoch uviedol, že ukrajinské jednotky zosilnili tlak na ruské sily severne a južne od mesta.

image

Blíži sa pád Bachmutu? Ukrajincom zostáva jedna strana ulice na kraji mesta, tvrdí Bild

Ukrajinci prerazili ruské línie

To vo svojej poslednej správe do istej miery potvrdzuje aj americký ISW, ktorý sa odvoláva na ukrajinských armádnych predstaviteľov, ale aj ruských vojenských blogerov a Prigožina. "Niekoľko ruských vojenských blogerov tvrdilo, že ukrajinské sily prerazili ruské obranné línie južne a juhozápadne od obce Ivanivske (asi šesť kilometrov západne od Bachmutu) a severozápadne od Kliščijivky (šesť kilometrov juhozápadne od Bachmutu)," píše okrem iného inštitút. 

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová dnes uviedla, že invázne jednotky sa snažia znovu získať územie, ktoré okolo Bachmutu stratili, ale ukrajinskí obrancovia ich snahy odrážajú. Rusi získali určité územie vo vnútri samotného mesta, ale nemajú ho pod kontrolou a boje pokračujú, uviedla Maljarová podľa Reuters v televízii.

Ukrajinský generálny štáb vo svojom rannom prehľade o vývoji bojov píše, že Rusi naďalej sústreďujú svoje vojnové úsilie pri Bachmute, Lymane, Avdijivke a Marjinke v Doneckej oblasti. V Bachmute podľa neho invázna armáda pokračuje v útočných operáciách a vojaci zvádzajú o mesto ťažké boje.

image

Vychádza Ukrajine taktika pred ofenzívou? Rusi stiahli posily k Bachmutu, aby zastavili protiútoky

Ruské problémy na kľúčovom Kryme

Britské ministerstvo obrany sa vo svojej poslednej správe o vývoji bojov venuje štvrtkovým informáciám o vykoľajení vlaku s obilím pri Simferopole na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovalo Rusko. Podľa krymskej železničnej spoločnosti sa súprava vykoľajila "v dôsledku zásahu nepovolaných osôb do železničnej prevádzky". Telegramový kanál Baza písal o explózii na trati v tomto regióne.

Havária zablokovala železničnú trať do prístavu Sevastopoľ, kde má základňu ruská Čiernomorská flotila, poznamenal dnes britský rezort obrany. "Rusko prikročí k rýchlej oprave, ale incident naruší dodávky zásob a potenciálne aj zbraní, ako sú riadené strely Kalibr Čiernomorskej flotile," píšu Briti.

Akákoľvek sabotáž v tomto regióne tiež podľa nich zvýši obavy Kremľa ohľadom jeho schopnosti chrániť ďalšiu kľúčovú infraštruktúru na Kryme. "Polostrov si zachováva zásadnú psychologickú a logistickú úlohu v umožnení ruskej vojny na Ukrajine," domnieva sa britské ministerstvo.

01 - Modified: 2023-05-19 09:58:44 - Feat.: 1 - Title: Bachmut teraz a pred rokom: Z udržiavaných ulíc je len zhorenisko, zeleň zmizla (fotogaléria) 02 - Modified: 2023-05-18 15:39:11 - Feat.: 1 - Title: Prigožin obvinil ruskú armádu, že jeho žoldnierov nechala v Bachmute bez krytia 03 - Modified: 2023-05-16 15:54:47 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina tvrdí, že dobyla 20 kilometrov štvorcových pri Bachmute. Rusko v meste však postupuje 04 - Modified: 2023-05-16 14:58:16 - Feat.: 1 - Title: Wagnerovci pri Bachmute vedú spory s ruskými žoldniermi Gazpromu 05 - Modified: 2023-05-16 11:31:53 - Feat.: 1 - Title: Bachmut je pascou na myši pre ruských vojakov, vyhlásil ukrajinský generál 06 - Modified: 2023-05-15 12:25:14 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinské vojská postupujú pri Bachmute, Luhansk mohli zasiahnuť "tieňové" strely
01 - Modified: 2024-04-22 18:51:08 - Feat.: - Title: Biden prisľúbil Zelenskému rýchle poslanie pomoci po jej schválení. Zelenskyj ďakuje za „neochvejnú podporu“ 02 - Modified: 2024-04-22 17:41:07 - Feat.: - Title: Nórsko plánuje zvýšiť pomoc Ukrajine. Zatiaľ prisľúbilo 6,4 miliardy, avizuje však, že suma výrazne vzrastie 03 - Modified: 2024-04-22 17:10:14 - Feat.: - Title: V ukrajinskom Charkove sa po ruskom útoku zrútila časť televíznej veže. Obete na životoch neboli zaznamenané 04 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác 05 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 23:08