Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (druhý sprava) sa rozpráva s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom (druhý zľava) počas ich bilaterálneho stretnutia v rámci summitu skupiny G7 (siedmich najbohatších ekonomík sveta) v japonskom meste Hirošima. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj koná na summite G7 v Japonsku, Módí mu sľúbil snahu docieliť koniec vojny

20.05.2023, 21:17
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Japonsku pokračuje v niekoľkodňovej sérii zahraničných rokovaní. Po prílete absolvoval niekoľko bilaterálnych stretnutí, jeho vystúpenie pred všetkými účastníkmi summitu sa čaká v nedeľu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes dorazil do japonského mesta Hirošima, aby na summite skupiny G7 hľadal podporu pre svoju krajinu nielen u lídrov siedmich bohatých ekonomík. Víkend mu ponúka príležitosť apelovať aj na krajiny, ako sú India alebo Brazília, ktoré sa snažia k vojne Ruska proti Ukrajine stavať neutrálne. Indický premiér Naréndra Módí podľa médií pri bilaterálnej schôdzke sľúbil, že India sa bude zasadzovať o ukončenie konfliktu.

Zelenskyj v Japonsku pokračuje v niekoľkodňovej sérii zahraničných rokovaní. Po prílete absolvoval niekoľko bilaterálnych stretnutí, jeho vystúpenie pred všetkými účastníkmi summitu sa čaká v nedeľu.

"Stretnutie s priateľmi Ukrajiny"

"Japonsko. G7. Dôležité stretnutia s partnermi a priateľmi Ukrajiny. Bezpečnosť a posilnenie spolupráce pre naše víťazstvo. Mier bude po dnešku bližšie," uviedol Zelenskyj na twitteri krátko po prvých správach o jeho prílete. Kamery japonskej televízie NHK ho zachytili, ako v hnedozelenej mikine s kapucňou vystupuje z francúzskeho lietadla, ktorým cestoval zo Saudskej Arábie.

Ukrajinský prezident sa v piatok zúčastnil na summite Ligy arabských štátov, kde vyzval lídrov, aby podporili jeho mierový plán pre Ukrajinu. Kyjev sa po 15 mesiacoch ruskej invázie pripravuje na protiofenzívu s cieľom získať späť oblasti zabrané ruskými silami a Zelenskyj bude chcieť v Japonsku pokračovať v snahe maximalizovať podporu medzinárodného spoločenstva. Zo strany Západu sa pritom kľúčového kroku už dočkal, keď niektoré európske krajiny a následne aj Spojené štáty dali najavo zámer poskytnúť ukrajinskej armáde stíhačky F-16.

image

Pápež poveril talianskeho kardinála mierovou misiou na ukončenie vojny na Ukrajine

Súčasťou skupiny G7 sú popri Spojených štátoch aj Kanada, Japonsko, Nemecko, Británia, Taliansko a Francúzsko. Na trojdňový víkendový summit boli pozvaní aj premiéri a prezidenti viacerých ďalších krajín vrátane indického premiéra Módího a brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Luly da Silvu.

Práve možnosť rokovať s týmito hosťami je podľa niektorých médií kľúčovým bodom programu ukrajinského prezidenta, keďže krajiny "globálneho juhu" odmietajú Ukrajinu vojensky podporovať a napríklad India po ruskej invázii navýšila dovoz ruských energií. Denník Financial Times uviedol, že sa Zelenskyj chystal na konfrontáciu s uvedenou dvojicou po tom, ako sa rozhodli nepodporiť sankcie proti Rusku.

Mierový plán

S Módom sa Zelenskyj stretol na okraj summitu krátko po prílete do Hirošimy, oznámil úrad indického lídra na twitteri bez toho, aby špecifikoval témy rokovaní. Agentúra AFP a ďalšie médiá následne informovali o úvodnom prejave Módího, podľa ktorého "India aj ja osobne urobíme všetko, čo je v našich silách" pre ukončenie vojny na Ukrajine. Nebolo pri tom úplne jasné, či možno Módneho označenia situácie na Ukrajine prekladať ako "vojna", čo je slovo, ktorému sa indickí predstavitelia v tomto kontexte vyhýbali.

Zelenskyj v príspevku na twitteri oznámil, že informoval Módího o svojom mierovom pláne, a poďakoval Indii za humanitárnu pomoc a podporu ukrajinskej zvrchovanosti. Ukrajinský prezident sa s indickým premiérom osobne stretol prvýkrát od vlaňajšieho vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Či dôjde aj na bilaterálne stretnutie s brazílskym prezidentom, nebolo jasné.

Svoj program v Japonsku dnes Zelenskyj začal stretnutiami s britským premiérom Rishim Sunakom a so šéfkou talianskej vlády Georgiou Meloniovou, bilaterálne rokovania absolvoval tiež s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzem. V nedeľu podľa dostupných informácií najskôr zasadne s lídrami G7, načo príde na rad druhý blok rokovania, ktorý bude zahŕňať aj zvláštnych hostí a ktorého témou bude "mier a stabilita".

image

Ukrajina môže počítať s 24 až 36 stíhačkami F-16, odhaduje web. Pravdepodobne z Dánska a Holandska

Zelenskyj sa tiež "takmer určite" stretne samostatne s americkým prezidentom Bidenom, píše denník The New York Times. Piatkovú informáciu o podpore výcviku ukrajinských pilotov, po ktorej Zelenskyj ďakoval za "historické rozhodnutie", hodnotí denník ako signál o "ostrej zmene" kurzu Washingtonu. Biden zároveň podľa médií chystá oznámenie nového balíka vojenskej pomoci Kyjevu v hodnote 375 miliónov dolárov (vyše 11 miliárd korún).

Lídri G7 v dnešnom vyhlásení zopakovali, že budú Ukrajinu podporovať tak dlho, ako bude potrebné na dosiahnutie spravodlivého a trvalého mieru.

01 - Modified: 2023-05-20 18:15:49 - Feat.: 1 - Title: Pápež poveril talianskeho kardinála mierovou misiou na ukončenie vojny na Ukrajine 02 - Modified: 2023-05-20 17:21:58 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina môže počítať s 24 až 36 stíhačkami F-16, odhaduje web. Pravdepodobne z Dánska a Holandska 03 - Modified: 2023-05-20 13:12:00 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj v Hirošime absolvoval stretnutia so Sunakom, Meloniovou i Módím. Rokuje s "priateľmi Ukrajiny" 04 - Modified: 2023-05-20 13:07:14 - Feat.: 1 - Title: Francúzsky prezident Macron verí, že účasť Zelenského na summite G7 v Hirošime môže byť prelomová
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 03 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane 04 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:57